Clio 1.2 2001 v16 nie odpala

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 1.2 2001 v16 nie odpala

Postprzez Łukasz8808 » 16 gru 2020, o 11:03

Witam. Mam problem z samochodem. W czasie jazdy nagle zaczął się dusić,tak jak by nie palił na wszystkie tłoki. Po zajechaniu do domu już w ogóle nie mógł odpalić. Tak jakby coś nie mogło go przełamać.
Napisze co było robione:
Na początku sprawdzona iskra, na wszystkich świecach jest. A błędy są, że niby wypadanie zapłonu na dwóch cylindrach. Cewka podmieniona z jeżdżącego samochodu, nic to nie dało. Sprawdzenie kompresji, niby na dwóch cylindrach bardzo słabo. Ok, uszczelka pod głowicą zrobiona, planowanie również, przy okazji wymieniony rozrząd, poprzedni nie przeskoczył bo myślałem, że to może wina rozrządu.
Po złożeniu wszystkiego zgodnie ze sztuką, nowe uszczelniacze, nowe zawory podocierane, wszystko na Tip Top. Czujnik położenia wału też z dobrego auta podmieniony i też nic.

I teraz do sedna, samochód kręci nie odpala,zalewa świece. Pomożecie :(

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 16 gru 2020, o 11:56

Iskra na świecach jest? Jeżeli czujnik i cewka podmienione a iskry brak to szukałbym w wiązce lub komputerze silnika (immobiliser?) ewentualnym błędnym montażu czegoś.

Czy jest właściwie wyregulowany luz na zaworach?

Może zamiast robić głowicę wystarczyło luz zaworowy wyregulować.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Łukasz8808 » 16 gru 2020, o 12:37

Cewka podmieniona i iskra jest na każdej swiecy. Luzy zaworowe wyregulowane na ssących i wydechowych książkowo.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Łukasz8808 » 16 gru 2020, o 12:40

Jeszcze były błędy z wtryskiwaczami. A może być tak, że po prostu da wtryski za dużo dają paliwa i nie może odpalić?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Łukasz8808 » 16 gru 2020, o 12:42

Postaram się wrzucić jakie błędy były

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 16 gru 2020, o 12:49

Ja w tym silniku miałem padnięty jeden wtryski i się dusił. 250 zł oryginalny.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Łukasz8808 » 16 gru 2020, o 13:03

DF085- sterowanie wtryskiwaczem cylinder 2
DF236- + zasilanie za przekaźnikiem zasilania
101A11 - nieznany kod usterki
101811- nieznany kod usterki
DF087- sterowanie wtryskiwaczem cyl 4
DF165 - wykryte wypadanie zapłonu
DF111- wyp zapłonu cyl 1
DF112- wyp zapłonu cyl 2

Takie błędy są

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Łukasz8808 » 16 gru 2020, o 13:05

Pan Bułka.
Ale samochód odpalał? Czy też zalewało świece i nie odpalał?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Łukasz8808 » 16 gru 2020, o 13:15

Dodam jeszcze, że wszystkie błędy dają się skasować komputerem oprócz 101A11 ale nigdzie nie mogę znaleźć od czego jest ten błąd, może tu leży wina :(

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 16 gru 2020, o 13:22

U mnie było tak, że mogłem jeździć jakoś.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 16 gru 2020, o 13:32

Zrób diagnozę Clipem bo ten komputer co masz nie gada dobrze z tym Clio.

W tych silnikach są 2 możłiwości regulacji luzu zaworowego w zależności od wałka (nie wiem co masz). Na szybko sprawdź kompresję.

Zalewa wszystkie świece? Wymontuj wtryskiwacze i sprawdź jak tryskają podłączone do komputera silnika, uważaj żeby pożaru nie spowodować.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Łukasz8808 » 16 gru 2020, o 14:08

Sprawdzę wszystko i dam znać.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne