Żarówki clio 3 ph1

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Żarówki clio 3 ph1

Postprzez djhubertusss » 9 lut 2021, o 17:57

Witam. Może mi ktoś powiedzieć jakie żarówki wchodzą w lampę przednią z soczewka i doświetlaniem zakrętów?
A drugie pytanie jak się dostać do tej od doświetlania zakretów?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 9 lut 2021, o 18:12

H1 to soczewka, doświetlanie to H7 i długie też H7, żeby wymienić doświetlanie trzeba demontować lampy, żeby to zrobić trzeba zdemontować zderzak.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez djhubertusss » 9 lut 2021, o 19:56

Nie dojdzie się do tych żarówek bez demontażu tych elementów?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 9 lut 2021, o 21:40

Nie, zdjęcie zderzaka to szybka operacja, 2 plastikowe kołki i 2 wkręty od góry, 4 wkręty przy nadkolach, 2 śrubki między zderzakiem a błotnikiem, 3 śrubki od dołu do belki i już, schodzi cała skorupa. Kluczyk 10 nasadowy na 1/4 i torx chyba T25 jest potrzebny.
Każda lampa jest na 4 wkrętach.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez djhubertusss » 9 lut 2021, o 22:51

Wiem że to nie sztuka ale wykonanie tego przy minus 10 na dworze to jest sztuka

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez przeklinak » 10 lut 2021, o 13:18

Doświetlania nie wymieniałem ale resztę da radę wymienić bez demontażu, tylko trzeba mieć dłonie max rozmiar L :D i trochę się nagimnastykować :P

Fiat 125p 1500 - 1985' - poszło na złom w 2005r
VW Passat b3 1.8 - 1991' - sprzedany
Clio 2 1.4 16v - 2000' - sprzedany
Clio 3 1.2 16v tce - 2007' - obecny
Laguna 2 phII 2.0 16v - 2005' - obecny http://renaultlaguna.pl/forum/user/112921-rafalws/

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 10 lut 2021, o 19:29

przeklinak napisał(a):tylko trzeba mieć dłonie max rozmiar L :D i trochę się nagimnastykować

Krótkie trzeba się pilnować bo żarówka wpada do lampy (nie problem, bierzemy drugą), drogowe ciasno ale da się, pozycja też się da, doświetlanie się nie da.
Minusem tej zabawy są zwykle podrapane ręce/palce.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez przeklinak » 10 lut 2021, o 20:43

Na wpadającą żarówkę do lampy, bo mi wpadła, kupiłem magnes na takim 30 centymetrowym giętkim ramieniu, doświetlanie aż sobie sprawdzę jutro jak to wygląda
Fakt ręce podrapane,, z lewej strony tylko demontuje osłony przekaźników chyba

Fiat 125p 1500 - 1985' - poszło na złom w 2005r
VW Passat b3 1.8 - 1991' - sprzedany
Clio 2 1.4 16v - 2000' - sprzedany
Clio 3 1.2 16v tce - 2007' - obecny
Laguna 2 phII 2.0 16v - 2005' - obecny http://renaultlaguna.pl/forum/user/112921-rafalws/

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez andronus » 10 lut 2021, o 21:03

przeklinak napisał(a):............., doświetlanie aż sobie sprawdzę jutro jak to wygląda
................

Nie ma co sprawdzać. Tak jak napisał "wojteks" aby wymienić żarówkę doświetlania musisz odkręcić mocowania zderzaka. Nie musisz jednak wcale demontować całego zderzaka, ale wtedy potrzebujesz pomocy drugiej osoby, która zderzak od stron wymiany odchyli na tyle , że będzie można dostać się do śruby mocującej reflektor znajdującej się pod zderzakiem. Opcja z odkręcaniem całego zderzaka jest prostsza i bezpieczniejsza ale ...wymaga więcej pracy i czasu (odkręcania , mocowanie z powrotem itd.). Natomiast opcja z odchylaniem zderzaka jest...szybsza i mniej czasochłonna ale ...... wymaga 2 osób z czego jedna musi dysponować wyczuciem w rękach ..coby nie przesadzić z odchylaniem :D.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne