Clio IV opinie

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio IV opinie

Postprzez Kamluk1221 » 29 mar 2021, o 16:33

Witam, jakie macie opinie na temat Clio IV generacji z 2013rok, kod slinika k9k 608. Kupiłem taki egzemplarz z przebiegiem 200tyś km. Czy faktycznie jest on tak słaby, jak wszyscy mówią, że wtryski w kółko są do wymiany i ogółem jest mało żywotny? Czy został on poprawiony względem poprzedników ?

Pozdrawiam

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 29 mar 2021, o 19:05

Porównując do silników k9k z początku produkcji (2000r) to jest znacznie poprawiony, co nie zmienia faktu że olej trzeba wymieniać częściej niż fabryka wymyśliła (co 10kkm). Wtryski i pompa WC Delphi w moim Clio 3 wytrzymały 280kkm więc nie widzę tu jakichś problemów, kiedyś to było częstsze ze względu na słabe/brudne paliwo na stacjach (szczególnie tych małych) i łuszczące się pompy WC.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Natan » 29 mar 2021, o 23:53

W początkowej fazie produkcji osprzęt Delphi lubił stwarzać problemy ale nie dramatyzujmy. Z upływem czasu po kolejnych poprawkach stosowano Siemensa a na końcu Boscha (pompy i wtryskiwacze). Siemensy trwałe ale bardzo drogie w regeneracjach i naprawach. Bosch praktycznie bezproblemowy. Poprawiono też pompę oleju, która w początkowych wersjach silnika potrafiła "kuleć" czego efektem były obracające się panewki najdalej od niej oddalone. Cyt:"Czy faktycznie jest on tak słaby, jak wszyscy mówią, że wtryski w kółko są do wymiany i ogółem jest mało żywotny?". Nie prawda. Chociaż niektórzy kierowcy mają talent do zajeżdżania silników. Zmiana olejów i filtrów co 10 kilo. Paliwowe też się zmienia >3 zmiany oleju raz paliwa lub według potrzeb<, nie lej "gnojówki" bo tańsza :lol: , "studź" turbinkę po zakończonej jeździe, nie pałuj z buta jak zimny i będzie ok. Na bank zaskoczy się kontrolkami na desce w najmniej oczekiwanych momentach. Renatki lubią "zaświecić" czasami jak choinka w Boże Narodzenie ;) . I jak nigdy nic tematy wracają do normy. Mówiąc krótko w elektronice miewa humory.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 30 mar 2021, o 09:33

Kamluk1221 napisał(a):Clio IV generacji z 2013rok, kod slinika k9k 608. Kupiłem taki egzemplarz z przebiegiem 200tyś km.

To jest już poprawiony i polecany silnik. Wszystko zależy od tego jak obchodził się z nim poprzedni właściciel (jak go serwisował, wymiany oleju i filtra paliwa, jakość tankowanego paliwa).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne