CLIO IV po dwóch latach użytkowania

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

CLIO IV po dwóch latach użytkowania

Postprzez marian_fest » 6 kwi 2021, o 20:00

Piszę wątek do posiadaczy CLIO IV i osób przymierzających się do zakupu.
Samochód ma 25 tys przebiegu. Silnik 0,9 TCe 75 KM winter edition

Czy w Waszych egzemplarzach również występują poniższe problemy?
-gdy rusza się z niskich (około 1500 tys) obrotów samochód wydaje dźwięk jakby coś się naprężało, klekotało - dziwny dźwięk, ciężko go opisać.
- samochód po roku zaczął skrzypieć na nierównościach, podczas naprężeń, np wjazd na mały krawężnik- szczególnie słyszane z tyłu samochodu
-jak jest zimny słychać w okolicach schowka pasażera rytmiczne uderzanie czegoś, czego we wnętrzu nie da się zlokalizować. Coś musi pod maską obijać gdy silnik się telepie z zimna.
-małe przerwy w dawkowaniu paliwa szczególnie odczuwalne na 3cim biegu od 2-3 tysięcy obrotów - nie zawsze występują , ale czasem czuć delikatne przydławienie na ćwierć sekundy przy przyspieszaniu.
-głośniki - zaczęły mieć chrypę przy większym natężeniu basu

Jeśli wątek jest nie w tym temacie to przepraszam, ale poruszam kilka kwestii i nie wiem gdzie miałbym je umieścić.

Dajcie znać jak to wygląda u Was.
Pozdrawiam

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez kokoschojnice » 6 kwi 2021, o 20:35

Witam. Mam Clio 4 Kombii ;) od nowosci 2018r . Przejechane 35tys. Czasami plastik uderzy , to tu .... To tam , ale za 55 tys nie ma co wybrzydzac. Ogolnie nie mam objawow jak Ty , ale mam czasami wrazenie , ze gumy " skrzypia" ale to od samej nowosci tak mialem. Mam Silnik 0.9 tce 90km ..... Jakos daje rade i jestem zadowolony ;)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez marian_fest » 6 kwi 2021, o 20:48

A nie masz tego efektu przy ruszaniu? żadnych dziwnych dźwięków gdy ruszysz na małym gazie?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez kokoschojnice » 6 kwi 2021, o 20:51

Na malym gazie rusza jak kazde inne auto .....

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez kokoschojnice » 6 kwi 2021, o 20:53

Jedyne mankamenty widze wylacznie w skrzypieniu ..... Z roznych okolic nadwozia. Niestety , ten typ ...tak ma

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Marcepan » 6 kwi 2021, o 22:58

Też mam kombi i u mnie trzeszczy tylna klapa, która ociera o uszczelkę, przy mocnym przekoszeniu nadwozia np. wjeżdżając na krawężnik - słaba sztywność nadwozia. Skrzypiały również gumy stabilizatora, ale wymienili mi je na gwarancji. W środku czasem zaskrzypi jakiś plastik np. daszek od licznika, konsola od radia.
Mam obecnie 54 tys. km przebiegu i co do pracy 0.9 tce, prócz denerwującej turbodziury, nie mam uwag. Praca na zimnym oraz biegu jałowym jak na 3 cylindrowca jest w miarę poprawna.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Natan » 7 kwi 2021, o 07:12

Marcepan :?:

Przesmaruj sobie uszczelki wazelinką albo innym preparatem, który nakłada się w zimie, aby nie kleiły w przymrozki = błoga cisza.

marian_fest :?:

Normalne zjawisko w głośnikach z "niższej półki". Zawieszenie membram z czasem traci swoją elastyczność/rozciąga się i stąd taki efekt. Guma w majtkach też się wyciąga :lol: .

Tak szczerze powiem, że u mnie (też kombi) nic a nic nie trzeszczy w zawiasie (2014 rok). W zawiasie nic nie robione, gumy stabilizatora od nowości. Jedyne co czasami zatrzeszczy na nierówności/policjancie to dolna osłona silnika (diesle mają w standardzie aby szybciej łapały temperaturę). Chyba poluzowała się na wkrętach/spinkach. Zawsze jest odkręcana przy zmianie oleju. To i z jej ponownym przykręceniem różnie bywa.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Marcepan » 7 kwi 2021, o 15:02

Natan napisał(a):Marcepan

Przesmaruj sobie uszczelki wazelinką albo innym preparatem, który nakłada się w zimie, aby nie kleiły w przymrozki = błoga cisza.

Smarowałem wazeliną oraz olejem silikonowym, regulowałem również zamek klapy bagażnika. Trzeszczenie przy przekoszeniu nadwozia znacznie się zmniejszyło, lecz całkiem nie zniknęło.

Szczerze mówiąc, przywykłem już do różnych dźwięków. Nie przeszkadza mi już nawet słaba jakość montażu i spasowania wszelakich elementów, szczególnie w odniesieniu do ceny zakupu i kosztów eksploatacji pojazdu. Pocieszające jest to, że przez 54 tys. km, prócz kosztów paliwa, wymieniłem 3x olej w silniku, 1x filtr powietrza, 4x razy filtr kabinowy, 1x żarówkę H7 w przedniej lampie i 2x baterię w kluczyku. To tyle moich kosztów eksploatacyjnych, więc nawet jak czasem poskrzypi to według mnie wóz jest OK.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez marian_fest » 7 kwi 2021, o 17:06

Najlepsze z tego wszystkiego jest ściąganie auta w prawo. Gdy wsiądzie pasażer to już w ogóle mocno odczuwalne. Parę razy w serwisie- zbieżność ok, kąt 0 kierownicy ustawiony, a na pocieszenie pan kierownik dodał, że ich testówka jeszcze bardziej ściąga :)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 7 kwi 2021, o 18:36

Luz w zawiasie na bank. Rozjeżdża się delikatnie przy obciążeniu.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez t0maszek » 9 kwi 2021, o 22:46

Mam 1.2 tce 120hp 6-manual
Trzeszczenie to chyba najbardziej irytująca rzecz w tym samochodzie. Smarowanie uszczelek nie pomaga, w zasadzie to ciężko określić co tak naprawdę wydaje ten dźwięk ale na pewno ma to związek z tylnymi drzwiami bo testowa jazda polegająca na wyjechaniu z pochyłości na równą drogę z uchylonymi drzwiami eliminuje problem :)
Trzaski konsoli środkowej, ostatnio doszło stukanie jakby zaślepki wkrętu w drzwiach kierowcy.
Od nowości co jakiś czas delikatne wibracje silnika i minimalne falowanie na wolnych obrotach - wg ASO Zamość oczywiście wszystko ok (nie widzieli jeszcze tak zdrowej jednostki)
W tej chwili przy przebiegu 35 tys do wymiany komplet tarcz i klocków (świetnie obliczona trwałość, że razem z klockami jest już po tarczach)
Od samego początku irytująco niska jakość połączeń telefonicznych za pośrednictwem fabrycznego radia (medianav) - 8khz/8bit tak na moje ucho
Silnik raczej dynamiczny ale niezbyt oszczędny jak na swoją pojemność: miasto około 9-10/100km - trasa przy normalnej jeździe 7-8, oszczędnie 6
Przednie wycieraczki - "skaczą" po szybie, po wymianie spokój na tydzień i dalej to samo, spryskiwacze tragedia: przy wolnej jeździe leją prawie na dach, przy szybszej płyn dolatuje 15cm na dolną część szyby.
Poza tym auto zwinne, żwawe, wygląda w miarę ok, eksploatacja na akceptowalnym poziomie, jak się włączy muzykę głośniej to tym samym zagłuszamy większość minusów więc jest raczej OK :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez kokoschojnice » 10 kwi 2021, o 16:54

Patrzac na inne marki ( modele ) Clio iv , to calkiem udane autko , wiadomo w aucie najwazniejszy jest silnik , a np 0.9 Tce jakie jest , takie jest ....ale jest malo awaryjny wzgledem innych marek ;)

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne