Fabryczne LPG w Clio2 - wersja Campus

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Fabryczne LPG w Clio2 - wersja Campus

Postprzez foka1122 » 21 kwi 2021, o 13:23

Witam kolegów, jestem w posiadaniu Clio 2 z 2010r (wersja Campus) z fabrycznie zainstalowaną instalacją gazową. Gaz od czasu zakupu nie działa ! Kontrolka świeci się na pomarańczowo i świeci się SERV. Znalazłem tylko 1 gazownika który posiadał moduł diagnostyczny potrafiący skasować ten błąd. Moje pytanie, czy ktoś z kolegów ma doświadczenie z tego typu instalacją i może polecić kogoś, kto to ogarnie, a także, jaki moduł diagnostyczny muszę kupić, żeby obsłużył to fabryczne LPG - brak komputera do gazu, wszystko zintegrowane w kompie auta ! Uniwersalne urządzenia nie są w stanie sobie z tym poradzić.

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez CZUCZU1 » 21 kwi 2021, o 22:03

Wtopiłeś lub wtopiłaś zdrowo. Ten gaz to udręka. Jedyny plus to wbicie w dowód. Jedyna sensowna opcja to nowe wtryski i centralka z reduktorem innej firmy

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Termi » 21 kwi 2021, o 23:37

Jesli gaz jest naprawdę fabryczny to można go diagnozować clipem
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez foka1122 » 22 kwi 2021, o 09:51

łeś ;) Dzięki Czuczu za odp. - rozumiem że miałeś niemiłe doświadczenia w tym temacie , a Twoja walka zakończyła się wymianą :(
Termi , Tobie również dzięki , gaz jest fabryczny, zakupię więc tego clip'a .

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez CZUCZU1 » 22 kwi 2021, o 10:16

Clip kosztuje 500 zł z chin. Jest to irządzenie. Problem jest taki, że gazownicy nie chcą tego serwisować. Kolega z pracy kupił takie cudo, objeździł gazowników w promieniu 100 kilometrów i lipa.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 22 kwi 2021, o 10:35

Posiadanie urządzenia (Clip) to jedno a drugie i najważniejsze umiejętność posługiwania się nim.

Na dziś to 11 letnia instalacja gazowa więc wymaga wymiany filtrów (wszystkich jakie ma), prawdopodobnie regeneracji/nowego reduktora, może nowych wtryskiwaczy gazu, weryfikacji okablowania, cewek zaworów gazu na butli czy reduktorze itp. O, zapewne też legalizacja zbiornika się skończyła. Jeżeli świeżo kupiłeś i dopłaciłeś bo ma lpg to żądaj od sprzedawcy obniżki ceny.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez CZUCZU1 » 22 kwi 2021, o 10:51

Wojtku a na jakiej podstawie? Sprzedał z lpg do przeglądu..

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 22 kwi 2021, o 11:21

Pytanie czy jest taki zapis w umowie/fakturze. Jeżeli nie ma to jest to wada ukryta.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Termi » 22 kwi 2021, o 23:34

Specjalnie do tego bym clipa od razu nie kupował, a pojechał do kogoś kto ma clipa i sprawdził czy w ogóle się łączy z tym sterownikiem gazu. Wtedy możesz kupić i nauczyć się go i potem jechać do gazownika z clipem. Chyba ze znajdziesz gazownika, który robi renowki i ma clipa, ale z reguły gazownik to tylko gazownik a nie mechanik. Chyba że jakiś fan renault, robiący je po godzinach lub w garażu
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez foka1122 » 23 kwi 2021, o 13:54

dziękuję wszystkim za podpowiedzi, auto przyjechało z Francji lekko rozbite, lpg nie działało od początku, byłem nawet zadowolony, bo jak jest to jeszcze auto tańsze w użytkowaniu:) Niestety wychodzi, że nie do końca tak jest. Co do clipa, macie rację, znalazłem już kogoś w okolicy, podjadę i zobaczę, czy uda się skasować błąd.
Znalazłem też niechcący gazownika w okolicach Kielc, który twierdzi, że poradzi sobie z taką instalacją, tylko błędy muszą być skasowane. Firma KUK, mają sporo części do nietypowych instalacji, tak jakby komuś się ta informacja przydała :) Pojadę zobaczę, czy naprawią i dam znać.

pozdr.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez ClioCampus2 » 25 lip 2021, o 17:31

foka1122, foka1122, foka1122,

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne