Akumulator

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Akumulator

Postprzez mattek » 13 kwi 2021, o 16:55

Witam
Jestem tu nowy Clio IV z 2020 mam od 2 tygodni, w instrukcji w punkcie wymiana akumulatora jest napisane: Z uwagi na fakt, że czynność ta jest skomplikowana, radzimy skontaktować się z Autoryzowanym Partnerem marki. O co chodzi, przecież to tylko 2 klemy.
Pozdrawiam

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 13 kwi 2021, o 17:24

Witqa

Roczne Clio i już wymieniasz aku :?:. Masz jeszcze na to czas ;) . Chodzi zapewne o to, że w systemach S&S nie wystarczy tylko go wymienić. Trzeba jeszcze o tym powiadomić komputer, że siedzi nowy sprzęt w samochodzie. W przeciwnym wypadku mogą dziać się różne niespodzianki z elektryką. Tam siedzą trochę bardziej zaawansowane aku typu AGM (ok. 2x droższy od zwykłego). Poczytaj sobie na ich temat. Nawet tutaj na forum ktoś miał problem bo wymieniał na nowy i miał jakieś niespodzianki w samochodzie odnośnie elektryki. Czytaj pierwszy link. BTW. Oznajmij swoje przybycie na forum ;). Pochwal się samochodem. Jakieś foty itp.

viewtopic.php?f=82&t=50245

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mattek » 13 kwi 2021, o 18:50

Nie nie wymieniam czytam tylko instrukcję i zastanowił mnie ten punkt. Dzięki za odpowiedź

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mattek » 14 kwi 2021, o 10:06

Poczytałem i oglądałem materiały na temat akumulatorów EFB i AGM rzeczywiście inna technologia i inny świat, byłem do tyłu z tematem :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Termi » 14 kwi 2021, o 23:41

Moze technologia inna, ale jak dla mnie komplikowanie wszystkiego na siłę oraz nastawianie wszystkiego na serwis. Niedługo będzie tak, ze w aucie jedyne co będziemy mogli zrobić to dolac płynu do spryskiwaczy.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Natan » 15 kwi 2021, o 11:45

Cyt :"...ze w aucie jedyne co będziemy mogli zrobić to dolac płynu do spryskiwaczy".

Czekaj jeszcze trochę. W ramach ekologii będzie montowany w zbiorniku spryskiwacza czujnik badający jego "ekologiczny" skład. Jak nieodpowiedni to komp "powie" STOP :D :lol: .

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Termi » 16 kwi 2021, o 03:12

Natan napisał(a):Cyt :"...ze w aucie jedyne co będziemy mogli zrobić to dolac płynu do spryskiwaczy".

Czekaj jeszcze trochę. W ramach ekologii będzie montowany w zbiorniku spryskiwacza czujnik badający jego "ekologiczny" skład. Jak nieodpowiedni to komp "powie" STOP :D :lol: .

Nie podpowiadaj :lol:
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez mattek » 17 kwi 2021, o 08:27

Też nie jestem za takimi nowościami bo załóżmy że padnie mi akumulator to laweta i do serwisu a tam pewnie czekanie kilka dni na wymianę bo jest kolejka do napraw, a później 200 zł za wymianę. Do tej pory robiłem to w 15 min. kluczem 10 pod domem :) Mam coś takiego w aucie, macie jakieś opinie na temat tego akumulatora, pierwszy raz mam turecki aku, a miałem kilka aut :)
Załączniki
AKU.jpg

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 17 kwi 2021, o 09:19

Standardowy aku montowany w Renatach na pierwszy montaż. Też mam taki tylko mocniejszy. Nie patrz, że turecki. To nie jest żadna podróbka. Renault ma tam swoją fabrykę. Być może, że i tam je produkują. Ten aku na pewno wytrzyma dłużej niż sklepowy.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 17 kwi 2021, o 10:26

Mattek w razie potrzeby kupisz nowy odpowiedni akumulator EFB i sam go wymienisz. Podjedziesz do warsztatu, który serwisuje Renault i komputerem wpiszą Ci nowy aku.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 18 kwi 2021, o 01:29

Bogdan61 napisał(a):Mattek w razie potrzeby kupisz nowy odpowiedni akumulator EFB i sam go wymienisz. Podjedziesz do warsztatu, który serwisuje Renault i komputerem wpiszą Ci nowy aku.

No tak, wpiszą, ale nie za darmo ;)
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 19 kwi 2021, o 21:05

mattek, standardowy aku od Renault - zaskakująco dobry jest i wytrzymały, nawet przy małych przebiegach i zimie z minusowymi temp.

Myślę, że nie ma co szukać dziury w całym, padnie kupisz taki sam to pewnie komputer nawet się nie odezwie :)

PS: polecam brać poprawkę na to co piszą w tej instrukcji, oni by z każdą pierdoła do ASO wysyłali...

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Johnny » 23 kwi 2021, o 07:13

Witam.
Ja miałem dwie nowe Clijówki IV. W pierwszej 1,2 75 km aku fabryczne padło po 6 miesiącach - wymienili na nowe lepsze long live i to jeździło przez 3,5 roku do sprzedaży. W obecnym Clio IV 1,2 120 TCe aku padło po 2 latach. Gwarancja tego nie obejmuje mimo że mam ją na 5 lat. Na aku są 2 lata. Kupiłem nowego Bosza z wymiana za 735 zł i to na razie chodzi doskonale za 3 tygodnie będzie miało 1 rok. Jest wszystko OK, trzyma parametry. Stare EFB dla mnie nie trzymało parametrów już po 9 miesiącach ale dla serwisu wszystko było OK do końca. A więc musiałem wymienić je sam. Podobnie dzieje się z nowymi Nissanami znajomych, w których też są akumulatory Renault z Turcji.
Renault Clio IV 2018r
1,2 120 TCe
Intens GT Line

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 23 kwi 2021, o 09:48

WinFS napisał(a):Myślę, że nie ma co szukać dziury w całym, padnie kupisz taki sam to pewnie komputer nawet się nie odezwie

Oj tak prosto nie będzie, współczesne samochody zarządzają energią akumulatora i uczą się jego pojemności (która spada z czasem), stosują tryby ładowania dużym prądem (bliskim maksymalnego prądu alternatora) i napięciami rzędu 16.5V.

Po wymianie akumulatora w takim samochodzie bez "zaprogramowania" że jest nowy akumulator się nie obejdzie.

Ekspert

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne