Felgi z niższym ET

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Felgi z niższym ET

Postprzez Artur_K » 24 paź 2021, o 17:57

Cześć.
Szybkie pytanie, głownie do osób, które montowały felgi z innym ET.
Pacjent Clio 3 ph2 1.2 75km.
Moje felgi są w nienajlepszej już kondycji, więc czas na zmiany.
Planuję kupić nowe, stalowe, ale chciałbym, żeby nie były tak mocno schowane w nadkola.
Moje obecne kola ,to opona 185 60r 15.
Z szerokością raczej nie chcę przesadzać, więc tak jak jest, lub max 195mm . A obecne felgi mają ET 43.
Chciałbym kupić felgi 15, lub 16 cali i teraz pytanie jakie wybrać ET, żeby koła max wystawały na zewnątrz, ale jednocześnie mieściły się w granicach przepisów.
Przednie błotniki są 185.
Patrząc tak na oko, po jakieś 20mm na stronę mogłyby bardziej wystawać, ale w praktyce może juz tak pięknie nie być.
Zawieszenie standard i raczej tak zostanie..

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Artur_K » 24 paź 2021, o 18:16

A, bo nie napisałem, szer obecnej felgi 6 cali a nowa 6, max 6,5 J.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 25 paź 2021, o 17:12

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Artur_K » 25 paź 2021, o 18:56

Dzięki, ale to tylko suche dane.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 26 paź 2021, o 18:15

No ale jak ? Wpisujesz obecne koła z ET 43 i wprowadzasz nowe.Masz pokazane ile koła Ci idą na zewnątrz.Jak podałeś max 2cm chcesz.
Jak nie zmieniasz szerokości felgi to ET to właśnie odsadzenie w mm.Np ET 23 osadzi Ci felgę o 20 mm.
Jak zmienisz szerokość felgi - skorzystaj z kalkulatora - prościej bo po co liczyć połowę cali na osadzenie.Masz przykład

https://www.willtheyfit.com/index.php?w ... offset2=23

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Artur_K » 26 paź 2021, o 19:05

Tak, ale myślałem bardziej o opiniach ludzi, którzy, sami coś modzili, może jakieś spostrzeżenia, sugestie, fotki itp.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez MrugiMrugaczek » 27 paź 2021, o 11:21

Raczej nie będziesz miał gotowego rozwiązania, bo albo ludzie wybierają z tego co jest na rynku i ewentualnie bawią się dystansami albo robią szeroką stal. Jest czerwone clio 3 na powietrzu od kolegi Ludwig jak dobrze pamiętam i tam miał piękne spasowania. Przeglądnij auta klubowe to możliwe, że znajdziesz odpowiedź na swoje pytania. Ja obstawiam, że felga 7J/7,5J i ET30 będzie najoptymalniejszym rozwiązaniem przy oponie, którą rozważasz wstawić.
Natalka - Thalia 1.4 8v + LPG BRC Seq24
https://klubclio.pl/viewtopic.php?f=32&t=39195

Zaawansowany
Klubowicz
Spotowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Artur_K » 28 paź 2021, o 18:57

Dzięki, spróbuję faktycznie coś podpatrzeć na klubowych autach.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne