[Clio IV faza 2] Silnik 1.2 Tce już bezpieczny?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

[Clio IV faza 2] Silnik 1.2 Tce już bezpieczny?

Postprzez Mooomin » 19 maja 2022, o 00:11

Witam!

Zbliżam się do decyzji o zmianie samochodu i zainteresowało mnie Clio 4 z silnikiem 1.2 TCe. Wybierałbym z egzemplarzy końca produkcji (roczniki 2017-18). Z tego co czytałem od roku 2016 silniki te niby usprawniono pod kątem problemów z nadmiernym pobieraniem oleju. Ale słyszy się też głosy, że do końca problem nie zniknął i nadal to silniki o podwyższonym ryzyku. Jakie są Wasze doświadczenia i opinie?

Dzięki z góry.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Termi » 19 maja 2022, o 05:12

Jeśli jest to silnik o wtrysku bezpośrednim to odpuść. A przypuszczam że innych w tym roczniku już nie ma.
Chyba że bierzesz nowe auto z salonu i nie wierzysz w olej long life. Bierzesz nowe, po 1 tys km docierania przyjeżdżasz na zmianę oleju i filtra oleju, kolejny raz po następnych 5 tys i kolejne już standardowo co 10 - 15 tys. I jeśli sam masz pewność, że tak było auto serwisowane, to może do 200 tys dojeździ bezawaryjnie.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 19 maja 2022, o 09:55

W prasie motoryzacyjnej pisali, że problem z tymi silnikami występował do 2016r.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Mooomin » 19 maja 2022, o 10:41

Też tak czytałem, ale na forum Megane zdarzają się i inne opinie. A nawet w ogłoszeniach spotkałem się z informacjami, że auto po wymianie na gwarancji wadliwego silnika... Kwestia czy to pojedyncze przypadki czy dość częsta sprawa.

Co do wtrysku bezpośredniego, no tego nie unikne bo wszystkie benzyny z tych roczników wszystkich marek już go mają. Tyle, że co do niektórych nie ma zastrzeżeń, a do innych jakieś są. Clio mi się bardzo spodobało i mógłbym za te pieniądze kupić jakąś fajną wersję, tylko... No właśnie.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 22 maja 2022, o 12:28

Przecież ten silnik występuje w całej gamie aut Renault/ Nissan i o ile z początkowych lat było dużo opinii negatywnych związanych z zużyciem oleju tak potem to się uspokoiło już i poza pojedynczymi przypadkami silniki są ok.
Moim zdaniem wersji po liftingu nie ma się co bać już tylko po prostu pilnować wymiany oleju co te 1.5 roku / 15000 km.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Mooomin » 25 maja 2022, o 20:20

Tak, wiem, że to właśnie ten sam silnik co w Megane, tylko z mniejszą mocą. Dzięki za odpowiedź, to jest dobra wiadomość. :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 29 maja 2022, o 06:46

Sąsiad miał w Nisanie ...nie polecam. Walczył serwisem a na koniec dolewał olej raz w tygodniu od 1-1,5 litra. Po roku czasu sprzedał. Serwis rozkładał bezradnie ręce.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Mooomin » 1 cze 2022, o 00:16

Pejo napisał(a):Sąsiad miał w Nisanie ...nie polecam. Walczył serwisem a na koniec dolewał olej raz w tygodniu od 1-1,5 litra. Po roku czasu sprzedał. Serwis rozkładał bezradnie ręce.

A który to był rocznik tego Nissana?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Termi » 4 cze 2022, o 03:48

Pejo napisał(a):Sąsiad miał w Nisanie ...nie polecam. Walczył serwisem a na koniec dolewał olej raz w tygodniu od 1-1,5 litra. Po roku czasu sprzedał. Serwis rozkładał bezradnie ręce.

Serwis często rozkłada ręce, zwłaszcza jak auto na gwarancji - aby przekulał ten okres a potem silnik chętnie wymienią.
Na słabą kompresję na 4 cylindrze przy 80k km trochę pomaga wodorowanie. Przerobione w sceniku 3 1.2 tCe
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez tomkek1912 » 4 cze 2022, o 18:24

Witam. Mam ten silnik w Nissanie z 2014 roku. Nie bierze oleju nic, a nic. Ponad 120 tys. km przebiegu.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez jonasz » 27 cze 2022, o 23:51

Miałem z końcówki 2016 roku. Co prawda zrobiłem tylko 38k km, ale ani raz nie dolewałem oleju. Kolega w tym samym czasie kupował i do tej pory jeździ bez problemów.
Były Clio 3ph1 3d 1.2 Tce Rip Curl, Clio 4ph2 1.2 Tce Limited, jest KIA Ceed 3 1.4 T-Gdi

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne