Skrzynia EDC - parkowanie na wzniesieniu

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Skrzynia EDC - parkowanie na wzniesieniu

Postprzez wherewegoin » 3 lip 2022, o 22:22

Witam,

Parkując na wzniesieniu, sekwencja zawsze wygląda u mnie następująco: zatrzymanie się -> zaciągnięcie ręcznego -> zamiana z D na P.

Myszkując po internecie znalazłem natomiast inną propozycję. Nie wiem natomiast do jakiego rodzaju skrzyń jest to opis:
Zatrzymanie się -> zmiana z D na N -> zaciągnięcie ręcznego -> puszczenie hamulca -> wciśnięcie hamulca i zmiana z N na P.

Argumentacja powyższego sposobu jest taka, że na N (i przy zaciągniętym ręcznym) auto całkowicie układa nam się na hamulcach, gdy puścimy pedał (wówczas może minimalnie się też stoczyć). I że niby tak jest prawidłowo. Pytanie jak się to ma do dwusprzęgłowych skrzyń EDC? Którą metodę z powyższych stosować? A może jeszcze jakąś inną?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 4 lip 2022, o 07:22

Jak auto z zaciągniętym ręcznym może się stoczyć?

W hydraulicznym automacie jeżeli zatrzymasz się na nożnym hamulcu, przełączysz dźwignię z D na P i puścisz hamulec może wystąpić bujnięcie się/ruch samochodu tak jakby ręczną skrzynię na biegu zostawić i puścić hamulec.

Jak dla mnie kolejność/sposób przełączania D na P nie ma znaczenia jeżeli zaciągasz ręczny (samochód stoi na ręcznym).

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Termi » 9 lip 2022, o 04:04

Profesor Chris to omawiał na swoim kanale na yt, poszukaj sobie. I nie chodziło o neutral tylko o wsteczny. Zakładając, że nie używa się ręcznego. Zapoznaj się z budową swojej skrzyni, jak działa wysuwanie zapadki w momencie wrzucenia na P, w co ta zapadka wchodzi i jaki może być na niej luz roboczy (czyli ile można przepchać auto na P w obie strony bez zaciągniętego ręcznego).
Nie macie większych problemów?
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez plecho1 » 9 lip 2022, o 19:43

U mnie w Lagunie 3 2.0t jak trzymając hamulec wrzucę odrazu P to po odpaleniu przy ruszaniu przy wrzuceniu D lub R mam wyczuwalny opór na dźwigni. Jak natomiast najpierw wrzucę N, zaciągnę ręczny i puszczę hamulec nożny i dopiero przełączę na P to po odpaleniu dźwignia przełącza się gładko. Według forum Laguny, w tej konkretnej skrzyni jest to normalne i wszyscy proponują zabawę z przełączaniem najpierw na N.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Termi » 10 lip 2022, o 07:24

Bo jest zapadka. Tak samo by wyglądała sytuacja w manualu, jeśli podjeżdżasz na biegu, gasisz silnik, puszczasz nogę z hamulca i dopiero zaciągasz ręczny - spróbuj wybić bieg bez sprzęgła. W automacie dojeżdżasz na D, zatrzymujesz się, ręczny, P, gasisz silnik. Po co dalsze kombinacje. Wymyślanie koła na nowo. W każdym automacie, P działa dokładnie tak samo, jak mechaniczna blokada kierownicy. Wpada zapadka i już. Czasem się przyklinuje i podczas przekręcania kluczyka, trzeba ruszyć kierownicą, bo inaczej kluczyka się nie przekręci.
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez wherewegoin » 19 lip 2022, o 13:18

wojteks napisał(a):Jak auto z zaciągniętym ręcznym może się stoczyć?

Nie wiem, przytoczyłem po prostu czyjeś słowa.

W każdym razie zaparkowałem ostatnio na dość stromym wzniesieniu, zaciągnąłem ręczny, zmieniłem z D na P i po zwolnieniu hamulca nożnego auto mi się dość mocno "gibnęło". Gdy później chciałem odjechać, to bardzo ciężko było przełączyć z powrotem na D, a ręczny przecież był cały czas zaciągnięty. Dlaczego?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Termi » 6 sie 2022, o 02:42

Przecież napisałem to post wyżej. Zapadka się zblokowała. Najpierw wrzuca się bieg, potem spuszcza ręczny
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne