Clio 3 1.6 16v 2007r - niepokojące dźwięki

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 3 1.6 16v 2007r - niepokojące dźwięki

Postprzez pokoroboko » 2 paź 2022, o 18:32

Witam,kupiłam niedawno clio3 1.6 16V 110km i dopiero po jakimś czasie zaczęło hałasować podczas jazdy w różnych momentach tj. przy ruszaniu na ciepłym / zimnym silniku, podczas hamowania silnikiem, na biegu jałowym, przy ruszaniu na samym sprzęgle, przy skręcaniu - w zasadzie w każdym możliwym momencie. Trwa to parę sekund i samo ustępuje lub przy przyspieszeniu. Nie mogę zidentyfikować z którego miejsca dokładnie dobiega dźwięk gdyż pojawia się niespodziewanie. Udało się nagrac z kamerki gdy dosyć dobrze słychać. Może ktoś jest w stanie podpowiedzieć co to może być?
Zostało zrobione po zakupie:
- olej + filtry
- rozrząd (niestety bez kzfr - za późno dowiedziałam się że trzeba wymienić- więc może to jest problem?)
; Pasek klinowy
- cewki i świece .
Dołączam link do filmiku na YT
https://youtu.be/gGzFI85-qlQ

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Natan » 3 paź 2022, o 08:57

Cześć
Może być osprzęt rozrządu, łożysko alternatora. Typowy "obrotowy" hałas. Takich rzeczy nie robi się z poziomu kabiny. Maska w górę i nasłuchujemy. Szybciej idzie zlokalizować skąd dochodzi. Tylko ktoś ogarnięty w temacie (znajomy itp.) Z mechanikami bywa różnie. Jak wyczuje "bluesa" to może zacząć "czarować" i ciągnąć po portfelu bo jest okazja z kobietą.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez pokoroboko » 3 paź 2022, o 11:09

Wiem, że ciężko z kabiny stwierdzić, ale z reguły dzieje się tak podczas jazdy , dojeżdżania itd, nigdy nie zdążę otworzyć maski i przestaje. Mam znajomego, który ogarnia auto, także o naciąganie się nie boje.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne