Porada o rozrząd

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Porada o rozrząd

Postprzez Natan » 20 paź 2022, o 14:41

Witam

Pora na wymianę rozrządu i pompy wody w moim C4 1,5 Dci. Na portalach aukcyjnych jest tego mnóstwo. Od oryginalnych Renault w ładnych kartonikach (podobno też oryginalnych) są też tańsze zestawy takie jak Ina, Gates, SKF, Conti. Te ostatnie można kupić maxymalnie do 400 Pln za cały zestaw. Oryginalne zaczynają się od 560 w górę. Doradzicie :?: Może któryś z tych zamienników jest godny UWAGI :?: A może jakiś inny zestaw, którego nie wymieniłem :?:

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 20 paź 2022, o 17:59

Osobiście poszedłbym w OE Renault.

W tych co wymieniłeś to pytanie jaka jest pompa wody bo Ina to rolki , Gates paski, skf łożyska, Conti to też paski.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Natan » 20 paź 2022, o 18:31

Złapałem jedno zdjęcie z tego zestawu SKF. Wyraźnie na pompie wody jest logo SKF. Pozwolę sobie zamieścić link.

https://allegro.pl/oferta/rozrzad-pompa ... 0096541992

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 21 paź 2022, o 06:20

Taki zestaw jest OK ale ... jak ma być tanio to wydaje mi się że ten powinien pasować https://allegro.pl/oferta/dacia-dokker- ... 1144442550 a jest OE i tańszy od tego SKF, weryfikacja po VIN konieczna.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Natan » 21 paź 2022, o 08:57

Dzięki bardzo wojteks

Oglądałem filmik z całej procedury wymiany rozrządu i pompy wody w C4. Jest kuźwa tak ciasno, że facet miał problem z kamerką/telefonem aby uchwycić pewne tematy a co dopiero ręka z jakimś kluczem, która potrzebuje jakiejś swobody aby coś odkręcić. Jest kilka śrub, które wymagają wręcz akrobacji cyrkowca aby odkręcić bo są po prostu niewidoczne/całkowicie zasłonięte. Ja na to nie mam warunków. Aż mnie trzęsie jak pomyślę ile innych tematów może zostać źle dokręconych, ile z tych dodatkowych śrubek (nie mówię o kluczowych śrubach w samym rozrządzie) wyląduje w koszu na śmieci, jakieś połamane pokrywki/osłony podczas demontażu/montażu. Wiadomo jest jak działa mechanik jak ma z czymś problem i nikt nie patrzy hehe. Najbardziej obawiam się tego przewodu od klimy, który jest przy rozrządzie i mocno utrudnia prace przy nim. Jakieś niezamierzone odgięcia przewodu bo strasznie ciasno itp. Facet wszystko zmontuje itp. Jest tam tak ciasno, że nie ma praktycznie możliwości zweryfikowania jak to zostało zrobione brrr.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 21 paź 2022, o 13:33

Mam Clio 3 dci z klimą i tam nie ma najmniejszego problemu z wymianą rozrządu. W Clio IV będzie podobnie moim zdaniem.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Termi » 23 paź 2022, o 06:56

Zestaw rozrządu wolałbym kupić ori i to w jakimś sklepie motoryzacyjnym/hurtowni niż na allegro. W przypadku wrocławia i chyba poznania jest "Auto Wojciech" czyli sklep co handluje częściami do aut francuskich. Połasiłbym się o zakup u nich wysyłkowo.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Natan » 23 paź 2022, o 10:26

Rozumiem Termi