Clio IV jaki silnik?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio IV jaki silnik?

Postprzez Szyk » 19 sty 2022, o 19:43

Witam
Jeśli nie tu powinno być pytanie to proszę o przekierowanie mnie do odpowiedniej zakładki. .

Chciałbym się państwa doradzić z jakim silnikiem kupić auto. Interesuje mnie Clio IV w kombi. Raz w miesiącu jezdze w trasę i zrobię w dwie strony prawie 500km. Aktualnie pracuje zdalnie to dużo nie jeżdzę na codzień ale jak jeździłem do pracy to miałem 10km w jedna stronę po mieście. Ale pewnie w końcu wrócę do biura.

Interesowałem się silnikiem disel 1.5 90kM czy to dobry wybór?
Proszę o ciekawe komentarze na temat silników i który najlepiej wybrać.

Będę wdzięczny za każda radę.
Z góry dziękuje.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 20 sty 2022, o 08:13

Cześć

To zależy w jakiej kondycji kupisz. Jeżeli "wybiegany" niewiadomego pochodzenia to odpuść. Mam układ wtryskowy Boscha. Olej wymieniany z filtrami maxymalnie do 15 kilo. Biegam nim już 4 rok i nic. Dosłownie nic. Tylko obsługa eksploatacyjna. Nalotu ma 100 kilo. Powtarzam. Wymiana oleju i filtrów na czas. Jest wrażliwy na jakość ON jak każdy Common rail. Wtryski piezo. No i jest tam DPF, który raczej nie jest problematyczny pod warunkiem, że znasz procedury z nim związane. Silnik bardzo oszczędny. Na trasie bez "buta" w podłodze spokojnie zmieścisz się w piątce. Można sobie również w nim mapę zmienić na ok. 115 koni. Jeżeli nawet coś się przydarzy (usterka) bardzo często jest kłopotliwe jej zdiagnozowanie. Nie każdy mechanik sobie radzi. Silnik upchany czujnikami itp. Mało miejsca w komorze. Ja ze swojej strony polecam. Wybór należy do Ciebie. Poczytaj o tym silniku. Jest dużo materiałów w necie na jego temat nieprzychylnych, że obrócona panewka, opiłkująca pompa wysokiego ciśnienia itp. To raczej we wcześniejszych wersjach tego silnika. Co do elektroniki to Renaty czasami bywają kapryśne. WSZYSTKIE. Nie tylko dci. Pozdrawiam.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Marcepan » 20 sty 2022, o 11:18

Szyk napisał(a):Chciałbym się państwa doradzić z jakim silnikiem kupić auto. Interesuje mnie Clio IV w kombi. Raz w miesiącu jezdze w trasę i zrobię w dwie strony prawie 500km. Aktualnie pracuje zdalnie to dużo nie jeżdzę na codzień ale jak jeździłem do pracy to miałem 10km w jedna stronę po mieście. Ale pewnie w końcu wrócę do biura.

Silnik 1.5 dci jest OK, pod warunkiem, że zastosujesz się do wskazówek kolegi Natana.

Ja jednak chciałbym poruszyć temat od innej strony, mianowicie sposób i intensywność użytkowania samochodu. Z powyższego wnioskuję, że Twoje przebiegi miesięczne nie są zbyt duże, poza tym jazda odbywa się głównie w mieście.
Tu należy sobie postawić pytanie, czy diesel na krótkie odcinki po mieście to dobry wybór, czy nie lepszy benzyniak?
Benzyniaki mają prostszą konstrukcję od diesli (szczególnie 1,2 16V) a ich ewentualne koszty napraw są niższe.
Jeśli chodzi o spalanie, diesle niewątpliwie są oszczędniejsze od benzyniaków, co ma istotny wpływ na koszty eksploatacji przy dużych przebiegach miesięcznych.

Osobiście na krótkie odcinki po mieście brałbym benzyniaka 1,2 16V lub 0,9 tce. W trasy, na duże przebiegi tylko diesel.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Szyk » 20 sty 2022, o 22:42

Dziękuje ślicznie za odpowiedzi. Muszę jeszcze na spokojnie siąść i przemyśleć.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez plecho1 » 22 sty 2022, o 07:48

Do miasta też proponuję benzynkę, mi w Clio 2 taki 1.2, tylko głównie w krótkich trasach około 70km, palił około 5l benzyny a LPG 6,5l a silniczek zupełnie bezproblemowy.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 6 lut 2022, o 19:22

Jak diesel to tylko z pewnego źródła o które trudno więc ja bym brał złoty środek - 0,9 90km.
1.2 75km to muł, tragedia nie silnik a 1.2 TCe 120km - fajny ale problematyczny.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez kalikali » 14 lis 2022, o 20:21

A co powiecie o 0.9 tce? Ponoć 200 i więcej tys robi bez zająknięcia? Prawda to? Ma jakieś typowe wady?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez milejow » 17 lis 2022, o 18:47

WinFS napisał(a):Jak diesel to tylko z pewnego źródła o które trudno więc ja bym brał złoty środek - 0,9 90km.
1.2 75km to muł, tragedia nie silnik a 1.2 TCe 120km - fajny ale problematyczny.

Zdecydowanie więcej problemów doświadczy z tą doładowaną wiertarką tce jak ze starym i sprawdzonym d4f

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 24 lis 2022, o 18:01

kalikali napisał(a):A co powiecie o 0.9 tce? Ponoć 200 i więcej tys robi bez zająknięcia? Prawda to? Ma jakieś typowe wady?

nie, silnik niezły pod względem dynamiki oraz praktycznie bezproblemowy - wkładają go do dacii też masowo.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 24 lis 2022, o 19:09

WinFS napisał(a):
kalikali napisał(a):A co powiecie o 0.9 tce? Ponoć 200 i więcej tys robi bez zająknięcia? Prawda to? Ma jakieś typowe wady?

nie, silnik niezły pod względem dynamiki oraz praktycznie bezproblemowy - wkładają go do dacii też masowo.

To silnik Nissana.Jest też w Nissan MICRA i chyab nie robi problemów.Od dawna jest w CLIO i CAPTUR i też odpukać brak kłopotów.Na pewno jest lepszy od tego 1,2 bez turbo .1,2 z turbo pracuje fajniej ale łyka olej.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 25 lis 2022, o 06:38

Jednak wybrałbym muła 1.2 16V a nie żadne wynalazki z turbo, 0.9tce jest dość głośny i ma turbodziurę zauważalną.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez milejow » 26 lis 2022, o 12:25

WinFS napisał(a):

Wyrzuciłem już dawno śmieci z warsztatu bo bym ci pokazał ślizgi łańcucha z tego niezniszczalnego silnika po przelocie coś w okolicy 130tyś. Z pewnością dużo mniej problemowy od 1,4 TCE H4J ale ja już wolałbym pomykać z buta niż słuchać wynalazka z amputowanym cylindrem.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 11 gru 2022, o 17:49

milejow napisał(a):Wyrzuciłem już dawno śmieci z warsztatu bo bym ci pokazał ślizgi łańcucha z tego niezniszczalnego silnika po przelocie coś w okolicy 130tyś. Z pewnością dużo mniej problemowy od 1,4 TCE H4J ale ja już wolałbym pomykać z buta niż słuchać wynalazka z amputowanym cylindrem.

jak kazdy dba tak ma tyle w temacie.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne