Szyk napisał(a):Chciałbym się państwa doradzić z jakim silnikiem kupić auto. Interesuje mnie Clio IV w kombi. Raz w miesiącu jezdze w trasę i zrobię w dwie strony prawie 500km. Aktualnie pracuje zdalnie to dużo nie jeżdzę na codzień ale jak jeździłem do pracy to miałem 10km w jedna stronę po mieście. Ale pewnie w końcu wrócę do biura.
Silnik 1.5 dci jest OK, pod warunkiem, że zastosujesz się do wskazówek kolegi Natana.
Ja jednak chciałbym poruszyć temat od innej strony, mianowicie sposób i intensywność użytkowania samochodu. Z powyższego wnioskuję, że Twoje przebiegi miesięczne nie są zbyt duże, poza tym jazda odbywa się głównie w mieście.
Tu należy sobie postawić pytanie, czy diesel na krótkie odcinki po mieście to dobry wybór, czy nie lepszy benzyniak?
Benzyniaki mają prostszą konstrukcję od diesli (szczególnie 1,2 16V) a ich ewentualne koszty napraw są niższe.
Jeśli chodzi o spalanie, diesle niewątpliwie są oszczędniejsze od benzyniaków, co ma istotny wpływ na koszty eksploatacji przy dużych przebiegach miesięcznych.
Osobiście na krótkie odcinki po mieście brałbym benzyniaka 1,2 16V lub 0,9 tce. W trasy, na duże przebiegi tylko diesel.