Clio 3 gt 1.6 vs 1.2tce

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 3 gt 1.6 vs 1.2tce

Postprzez jacwi » 30 lis 2022, o 20:20

Szukam następcy mojego clio 2 1.4 16v a jako że byłem z autka zadowolony, naturalnym następcą jest clio 3.
Odbyłem kilka jazd próbnych, wszystkie z motorem 1.2 tce i oto moje wrażenia.
Trójka jest zrobiona z gorszych materiałów, silnik 1.2tce ma bardzo słaby dół, dużo gorszy niż mój super elastyczny 1.4.
Góra obrotów w tce oczywiście lepsza ale niczego nie urywa:).
Zawieszeniowo podobnie ale wedlug mnie clio 2 jest bardziej komfortowe.
Jednak największe rozczarownie to układ kierowniczy, we wszystkich clio 3 którymi jeździłem kierownica jest za mocno wspomagana. I stąd moje pytanie, czy wersja 1.6 gt 128km ma dużo bardziej precyzyjny układ kierowniczy( podobno ma) i dużo twardsze zawieszenie od np wersji 1.2 tce czy 1.6 16v?
Czy 1.6 128km jest równie elastyczny co 1.4 czy zwyklym 1.6?
Czy warto iść w 1.6 gt czy raczej w 1.2tce?
Bede wdzięczny za Wasze opinie.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez jacwi » 7 gru 2022, o 10:07

Wygląda na to że nikt nie ma żadnych doświadczeń z clio gt.
A może ktoś jest w stanie wypowiedzieć się jak ma się uklad kierowniczy w clio 2 vs clio 3. Czy waszym zdaniem dwójka daje więcej czucia z układu czy jednak trójka pod tym względem jest lepsza?
Jak pisałem, te "trojki" którymi jeździłem nie dawały zbyt wiele "czucia" z układu kierowniczego. Może jeździłem samymi uszkodzonymi:)
Jakie są Wasze wrażenia?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 7 gru 2022, o 10:32

Trójka z 1.2tce (D4FT) to już polift.

jacwi napisał(a):Wygląda na to że nikt nie ma żadnych doświadczeń z clio gt.

Może mają ale się z tym nie ujawniają, zresztą ostatnio mały tu ruch.

jacwi napisał(a):Czy waszym zdaniem dwójka daje więcej czucia z układu czy jednak trójka pod tym względem jest lepsza?

Moim zdaniem (i nie tylko moim) trójka znacznie lepiej się prowadzi niż clio 2, ma lepiej zestrojone zawieszenie itp. ale ja mam 3 drzwiowe w dieslu.

jacwi napisał(a): Może jeździłem samymi uszkodzonymi:)

Nie każdemu pasuje wspomaganie elektryczne, to nie bolid a tylko dupowóz z bieda turbo silnikiem 1.2 100KM (mimo że znacznie lepszy od 1.2 16v 75KM).

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez jacwi » 7 gru 2022, o 12:31

jacwi napisał(a): Może jeździłem samymi uszkodzonymi:)

Nie każdemu pasuje wspomaganie elektryczne, to nie bolid a tylko dupowóz z bieda turbo silnikiem 1.2 100KM (mimo że znacznie lepszy od 1.2 16v 75KM).[/quote]
Dziękuję za odpowiedź, jednak co do tego że tylko "dupowóz" ok, ale moje clio 2 z 2001 prowadziło się kiedyś bardzo dobrze a też wspomaganie elektryczne ( wiem bo mam porównanie z paroma innymi samochodami) ale coś się zepsuło, połowa auta wymieniona i dalej auto nie prowadzi się tak "sztywno" jak kiedyś.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 7 gru 2022, o 15:53

jacwi napisał(a):ale coś się zepsuło, połowa auta wymieniona i dalej auto nie prowadzi się tak "sztywno" jak kiedyś

Czyżby sztywność budy się zepsuła?

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez jacwi » 7 gru 2022, o 18:30

wojteks napisał(a):
jacwi napisał(a):ale coś się zepsuło, połowa auta wymieniona i dalej auto nie prowadzi się tak "sztywno" jak kiedyś

Czyżby sztywność budy się zepsuła?

Nie wiem, z autka którym można było jechać 150 na godzinę i nie było strachu jedę teraz max 100 km/h i już mam wrażenie że odlatuję :)

Dziś oddałem do speców od francuzów w Krakowie
Zobaczymy co zdiagnozują.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Tctomasz » 8 gru 2022, o 16:50

Też miałem clio III 1,2tce po przesiadce z clio II 1,4 98KM i ja z kolei widziałem same plusy:
- nadwozie dużo większe i lepiej wyciszone
- miałem wersję 20TH więc wyposażenie było na full z plusem i materiały użyte we wnętrzu wcale mnie nie odrzucały
- dynamika silnika nawet spoko bo nie można oczekiwać od niego właściwości jezdnych i przyspieszeń jak clio RS ;-)
- silnik 1,2TCE u mnie zrobił 65tyś km i praktycznie nigdy mnie nie zawiódł, turbo też praktycznie niezniszczalne
- auto jak każde turbo pali mało jak nie pałujesz a jak pałujesz to i 10l/100km zeżre ale na autostradzie jeździło 170 i nie było problemu
- koszty utrzymania na pewno niższe niż nawet w takim starym 1,4 bo jest jedna cewka a nie cztery ;-)
- zawsze można "uturbiony silnik" kopnąć na kilkanaście koni więcej głupim programem a w wolnossącym już nic nie zrobisz praktycznie
- ZNACZNIE ŁATWIEJ KUPIĆ ZADBANE CLIO 1,2TCE NIŻ CLIO GT
- znacznie łatwiej też będzie z dostępnością części do prostego i bardzo popularnego silnika 1,2

Natomiast minusy:
- ekologia i obroty wolne na poziomie 500 to skandal ale po włączeniu klimy jest lepiej bo podbija obroty
- wspomaganie faktycznie lekko działa ale założysz 17 cali i już będzie większy opór ;-)
- wysoko się siedzi i fotele trochę się wygniatają na siedziskach i w tym wypadku fotele z clio gt na pewno są lepiej wyprofilowane bo identyczne są w clio III RS
- podejrzewam, że mimo większej pojemności silnika w clio GT może ono palić podobnie do 1,2TCE bo jest to silnik wolnossący

Reasumując polecam clio III 1,2 tce :-) sam nie wiem czy nie kupie jeszcze raz takiego jako deily.
Załączniki
20170304_085505.jpg
20170705_104411.jpg
Ostatnio edytowano 11 gru 2022, o 14:46 przez Tctomasz, łącznie edytowano 1 raz

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez jacwi » 8 gru 2022, o 20:48

Bardzo Ci dziękuję Tomaszu za informację. O to mi chodziło:)

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne