Clio 2 1.2 8V problem z silnikiem ?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 2 1.2 8V problem z silnikiem ?

Postprzez Gregor1973 » 21 sty 2023, o 14:10

Witajcie szanowni użytkownicy Renault
Kupiłem niedawno Clio 2 z 2004 roku silnik 1.2 8V i mam dziwny problem. Po zakupie dokonałem drobnych napraw wymieniłem wszystkie płyny eksploatacyjne. Problem polega na nierównej pracy silnika i pojawianiu się dźwięków spalania stukowego pod obciążeniem lub wysokich obrotach powyżej 4000. Wymieniłem większość podzespołów związanych z elektryką zapłonu, czujnik obrotów wału i tym podobne nie wymieniłem tylko czujnika spalania stukowego bo mi odradzają. Zauważyłem też że na postoju jak podnoszę obroty w okolice 3000, 4000 tysięcy to silnik zaczyna poszarpywać i czasem pojawiają się dziwne pukania od strony rozrządu ale rozrząd wymieniony 50 000 temu.
Przebieg 290 000 i silnik generalnie pracuje cicho, mało pali ( ~5,2 l ) świece wszystkie równo wypalone o jasno kawowym kolorze wymienione na oryginały 2-u elektrodowe.
Może ktoś z Was miał podobny problem i dał sobie radę. Niczego nie sugeruję bardzo proszę o pomoc lub wskazówki pozdrawiam serdecznie Grzegorz

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 22 sty 2023, o 03:07

Gregor1973 napisał(a): ale rozrząd wymieniony 50 000 temu.

A ile lat temu to było?

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Termi » 22 sty 2023, o 04:20

Jak rozrząd 50 tys temu to warto go zmienić bo interwał dla silników z takim przebiegiem to 60 - 70 tys, jeszcze jak to nie było robione za twojej kadencji to nawet się nie zastanawiaj. Do tego obowiązkowo regulacja zaworów.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Gregor1973 » 22 sty 2023, o 08:36

Dzięki za reakcję
nad wymianą rozrządu właśnie się zastanawiam chociaż pasek wygląda świeżo a pompa wodna nie wydaje żadnego dźwięku.
Rozrząd był wymieniany w 2021.
Popychacze zaworowe słychać na zimnym silniku ale jak się rozgrzeje praktycznie zanika ten dźwięk całkowicie.
To wszystko rozumie i dzięki za te wskazówki najprawdopodobniej to zrobię.

Natomiast najbardziej mnie zastanawia z czego wynika ten dźwięk spalania stukowego ???

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Termi » 26 sty 2023, o 02:19

np z przestawionego rozrządu o 1 ząbek, zbyt "luźno" ustawione zawory też mogą taki efekt powodować, wtryskiwacze mogą przelewać, jest masa powodów
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne