Renault Clio III pod LPG

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Renault Clio III pod LPG

Postprzez milejow » 13 lis 2022, o 09:47

Odwrotnie, polift jest bez rączek i uważam, że przedlift jest ładniejszy
Co do rozrządu, wszystkie wymienione silniki są na pasku i wszędzie pompa lata na rozrządzie, kzfr jest tylko w 1.6 i wytrzymuje średnio 200tyś. ale to nie reguła. W 1.2 komplet rozrządu jest tańszy bo ma mniej części i jest mniej skomplikowany.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 13 lis 2022, o 11:57

przeklinak napisał(a):Ja mam przedlifta i mam z rączkami

Mam tak samo. Szkoda mi czasu na przeglądanie alle/oto czy boczki były różne zależnie od wyposażenia.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez kalikali » 24 mar 2023, o 23:51

Powiedzcie mi proszę dlaczego w niektórych sztukach widac wyraźnie poduszkę pasażera na desce a w niektórych nie?

Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez kalikali » 24 mar 2023, o 23:59

Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez jacwi » 25 mar 2023, o 07:33

O ile wiem to te z wyraźną poduszką to wersję z twardą deską rozdzielczą, te z "niewidoczną" mają miękki materiał deski. Kwestia poziomu wyposażenia:)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 25 mar 2023, o 12:45

Hmm, twarda deska (ta z widoczną poduszką) to największe golasy z ręczną regulacją lusterek, nawet klimy mogą nie mieć. Tapicerkę wewnątrz też mają gorszą.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez kalikali » 25 mar 2023, o 12:54

A jak się sprawują kilimatroniki w Clio III? Są jakieś awarie?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 25 mar 2023, o 16:03

kalikali napisał(a):Są jakieś awarie?

Raczej typowe w obu wersjach wytopienie gniazda i rezystora nadmuchu, nie ma specjalnych problemów z automatyczną klimą.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez kalikali » 25 mar 2023, o 22:43

Tzn gniazdo gdzie wchodzi rezystor się wytapia od temperatury? Jak sie to naprawia?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 26 mar 2023, o 10:17

kalikali napisał(a):Tzn gniazdo gdzie wchodzi rezystor się wytapia od temperatury?

Od słabego styku elektrycznego na którym zaczyna grzać i wytapia/przypala gniazdo/wtyczkę.

kalikali napisał(a):Jak sie to naprawia?

Są gotowe kawałki wiązki i nowy rezystor do tego. Są różne w zależności od tego czy klima ręczna czy automatyczna.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez kalikali » 26 mar 2023, o 16:50

wojteks napisał(a):Od słabego styku elektrycznego na którym zaczyna grzać i wytapia/przypala gniazdo/wtyczkę.
Są gotowe kawałki wiązki i nowy rezystor do tego. Są różne w zależności od tego czy klima ręczna czy automatyczna.

1. A póki jest ok, co zrobić, żeby poprawić te styki, żeby się nie grzały?

2. Co jest jeszcze typową bolączką CIII? Na co zwracać uwagę przy zakupie?

3. Widzę, że niektóre sztuki mają przycisk z prawej stony na tym panelu. To jest ASR? ESP? Wadliwe te systemy?

Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 26 mar 2023, o 17:54

kalikali napisał(a):co zrobić, żeby poprawić te styki, żeby się nie grzały?

Nic, u mnie wytrzymały 280 kkm.

Nie ma typowych bolączek, czasem elektryka robi problemy, czasem silnik się zużyje przedwcześnie, czasem skrzynia ale porównując z innymi markami jakichś istotnych różnic na minus nie ma.

Jeżeli mają ESP czy inna kontrolę trakcji to nie są to systemy awaryjne.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez kalikali » 29 mar 2023, o 13:33

A jaka jest rada na odrapane przyciski w radiu? Przeglądam ogłoszenia i prawie każdy tak ma. Słabo to wygląda. Jeśli się założy jakieś radio nieoryginalne to rozumiem traci się kontakt z wyświetlaczem górnym, tak? Czyli kicha.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 29 mar 2023, o 13:49

kalikali napisał(a):Jeśli się założy jakieś radio nieoryginalne to rozumiem traci się kontakt z wyświetlaczem górnym, tak?

Tak ale takie radio zwykle ma swój wyświetlacz, sam tak używam. Przecież ten wyświetlacz w radiu to w zasadzie do niczego nie jest potrzebny, RDS czytać tylko po co?

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez kalikali » 29 mar 2023, o 18:56

No to używając innego niefabrycznego radia, co będzie wyświetlane na wyświetlaczu w Reno? Godzina i tyle? Nie będzie tak, że on zgaśnie jak się odepnie wiązkę od fabrycznego radia?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez milejow » 29 mar 2023, o 19:47

Nie zgaśnie, będzie godzina i temperatura.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez kalikali » 3 kwi 2023, o 22:00

A jak wygląda problem pękniętej taśmy od airbag? Obejrzałem jeden filmik na YT z tym problemy i zaraz mi podpowiedział z 5 innych. Wygląda na to, że to częsta awaria? Widzę, że ludzie wymieniają całe te moduły. Jakie koszta?

Początkujący

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne