Nr części po numerze Vin

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Nr części po numerze Vin

Postprzez refild » 27 mar 2023, o 16:20

Cześć,
Posiadam clio III w rękach żony i ostatnio bolączka są drgania przy wyższych prędkościach i chyba czas na półosie stad pytanie o ich numer po nr vin .
Prosiłbym o pomoc w podaniu nr oe renault lewej i prawej półosi  jeżeli ktoś ma taka możliwość, dziękuje :)

VF1BRCB0H35082710

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 28 mar 2023, o 07:17

A opony już wyeliminowałeś? Tarcze hamulcowe? Poduszki silnika/skrzyni? Wypadanie zapłonów itp?

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez refild » 28 mar 2023, o 14:28

Będę w piątek zmieniał zimowe na letnie to zobaczę, problem zaczyna się przy 90 km/h i czym wyższa prędkość tym gorzej , jak puszcze gaz to również wibracje występują aż spadnie do 80 km/h.
Obstawiam prawa półoś bo tam aż zapiekła się z piasta i zwrotnica :) nie można wyciągnąć półosi ze zwrotnicy .
Zastanawiam się też , czy czasami nie jest problem z kołem zamachowym ? auto było kupione na ślizgającym się sprzęgle, po jego wymianie niby ok ale za każdym razem jak cofam do bramy to czuć smęt spalonego sprzęgła już przejechane 5 tys. km i nic się nie zmieniło.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 28 mar 2023, o 16:28

refild napisał(a):nie można wyciągnąć półosi ze zwrotnicy .

Hmm, trzeba większy ściągacz albo użyć prasy po demontażu półosi ze zwrotnicą. Zwykle też padające łożysko koła się grzeje

refild napisał(a):ok ale za każdym razem jak cofam do bramy to czuć smęt spalonego sprzęgła

Nie wiem jak cofasz więc trudno cokolwiek odpowiedzieć. Praca sprzęgła raczej nie będzie zależeć od prędkości, bardziej od obrotów silnika.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez refild » 28 mar 2023, o 17:17

Myślę , że przy dobrze działającym zespole napędowym półoś powinna wyjść "normalnie "z piasty a nie jakimiś ściągaczami się z tym siłować.

Cofam normalnie innym autem nic nie dzieje się niepokojącego tutaj zaś za każdym razem dzień w dzień tym autem cofam pod górę co prawda do bramy i niestety czuć ze jest smrodek sprzęgła dodatkowo wylatuje sporo wody z tłumika , dystans 20 km w jedna stronę do pracy i drugie tyle z pracy , gdzieś musze chyba dziurę w tłumiku zrobić by się tej wody z niego pozbywać bo mi ruda go zje w końcu :)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 28 mar 2023, o 18:09

refild napisał(a):Myślę , że przy dobrze działającym zespole napędowym półoś powinna wyjść "normalnie "z piasty a nie jakimiś ściągaczami się z tym siłować.

Ostatnio prasy 20 ton używałem więc myślenie to nie wszystko, jeżeli uważasz że "normalnie" to jest odkręcasz nakrętkę i ręcznie wychodzi to się mylisz. Bardzo często trzeba siły i to dość dużej (zwykle wystarcza większy ściągacz trójramienny).

refild napisał(a):dzień w dzień tym autem cofam pod górę co prawda do bramy

Jaki ma silnik, może dużo za duże obroty masz przy tym cofaniu, a musisz takie mieć bo słaby silnik. Z samego opisu trudno cokolwiek wywnioskować.

refild napisał(a): by się tej wody z niego pozbywać bo mi ruda go zje w końcu

I tak go zje.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez refild » 30 mar 2023, o 17:13

1.6 16v 113 KM slaby bądź nie ale do tylu to i na samym sprzęgle powinien jechać :)
No to mnie zaskoczyliście ze ściągacz potrzebny w Lagunie III schodzi ręka :) dlatego się dziwie ze tutaj aż tak kiepsko.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne