moduł usb/aux obok gniazda zapalniczki - clio 4

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

moduł usb/aux obok gniazda zapalniczki - clio 4

Postprzez emesiks » 30 mar 2023, o 21:19

witam wszystkich,

Może ktoś montował albo w ogóle miał styczność.
Mam Clio 4 (raczej żona niż ja :) ) i obok gniazda zapalniczki była zaślepka na moduł AUX/USB. Zaślepka zginęłą i teraz dziura szpeci.
Postanowiłem kupić moduł USB/AUX np. coś takiego: https://www.otomoto.pl/oferta/panel-gni ... ea255d16c5 (to akurat od talismana, ale chciałem ogólnie pokazać o co mi chodzi).

nie chcę kupować coś co nie będzie pasować :)
w związku z czym , czy możecie podpowiedzieć jaki moduł będzie pasować do mojego clio 4 , rok 2016 , wersja GTLine .
i jak to podłączyć do radia .
Dziwnym trafem wszystkie moduły dostępne na rynku wtórnym mają obcięte kable :D

będę wdzięczny za wszelkie info.

pozdrawiam
Adam

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 30 mar 2023, o 21:54

Cześć

Takie cudo :?:
Nie rozumiem dlaczego kable poodcinane skoro od tego dochodzą kabelki z wtyczkami, które są wypinane :?:
Dokładnie tak to wygląda u mnie. Podpinasz wtyczki i musi działać. Widać to nawet na zdjęciu z linku poniżej.
Załączniki
Czytnik kart SD,AUX,USB Clio 4.jpg

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 31 mar 2023, o 06:44

Natan napisał(a):Nie rozumiem dlaczego kable poodcinane skoro od tego dochodzą kabelki z wtyczkami,

Na szrotach tak robią, obciąć kilka cm od wtyczki jest znacznie szybciej niż zastanawiać się jak to się rozpina. Poza tym kupujący często oczekuje właśnie tego kawałka wiązki z wtyczką do czegoś co kupił.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez emesiks » 31 mar 2023, o 19:00

Natan napisał(a):Cześć

Takie cudo :?:
Nie rozumiem dlaczego kable poodcinane skoro od tego dochodzą kabelki z wtyczkami, które są wypinane :?:
Dokładnie tak to wygląda u mnie. Podpinasz wtyczki i musi działać. Widać to nawet na zdjęciu z linku poniżej.

tak, taki właśnie moduł.

Może i kable można dokupić tylko trzeba wiedzieć jakie :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 31 mar 2023, o 20:47

Czy aby przypadkiem te kabelki gdzieś się nie pałętają za gniazdem zapalniczki pod plastikami :?: Najprawdopodobniej lecą bezpośrednio do radia i są wpięte pinami bezpośrednio do wtyczki, która siedzi w radiu. Trzeba by było zdjąć środkowy tunel przy lewarku i poszperać w zakamarkach. Bo powiem Ci szczerze, że nie widziałem jeszcze Clio 4 bez tego gniazda. To był chyba standard. No chyba, że ktoś przed Tobą trochę tam ogołocił i włożył zaślepkę. Zapodaj zdjęcie radia i tego miejsca z tą dziurą po gnieździe. Bo u mnie te gniazdo z czytnikiem kart jest konieczne aby nawigacja działała. Mapy są czytane bezpośrednio z karty. U mnie jest Rlink z navi TomTom Live. A jak u Ciebie z nawigacją :?: Jest :?:

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez emesiks » 3 kwi 2023, o 20:36

Natan napisał(a):Czy aby przypadkiem te kabelki gdzieś się nie pałętają za gniazdem zapalniczki pod plastikami :?: Najprawdopodobniej lecą bezpośrednio do radia i są wpięte pinami bezpośrednio do wtyczki, która siedzi w radiu. Trzeba by było zdjąć środkowy tunel przy lewarku i poszperać w zakamarkach. Bo powiem Ci szczerze, że nie widziałem jeszcze Clio 4 bez tego gniazda. To był chyba standard. No chyba, że ktoś przed Tobą trochę tam ogołocił i włożył zaślepkę. Zapodaj zdjęcie radia i tego miejsca z tą dziurą po gnieździe. Bo u mnie te gniazdo z czytnikiem kart jest konieczne aby nawigacja działała. Mapy są czytane bezpośrednio z karty. U mnie jest Rlink z navi TomTom Live. A jak u Ciebie z nawigacją :?: Jest :?:

załączam fotkę,

nawiagacja działa (gada, wskazuje dojazd, jest w miarę aktualna).

Obrazek
Obrazek

https://zapodaj.net/7bd414e11798c.jpg.html
https://zapodaj.net/4f5586bc49ff3.jpg.html

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 3 kwi 2023, o 20:56

I wszystko jasne. Masz przecież gniazdo aux obok wyświetlacza a mapy masz już bezpośrednio w radiu. Dlatego była zaślepka bo na dole gniazdo jest niepotrzebne. Chcesz dublowac gniazdo aux :?:

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez emesiks » 4 kwi 2023, o 22:07

dublować gniazdo AUX nie, ale USB już tak :)

Poza tym te obok radia, dość wysoko jest mega niepraktyczne .

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne