Obroty silnika, brudna piana w płynie chłodzącym

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Obroty silnika, brudna piana w płynie chłodzącym

Postprzez koczoczlop » 12 maja 2023, o 15:16

Witam, nie wiem czy w dobrym miejscu umieściłem post wiec z góry przepraszam !!
Mam problem z obrotami silnika, wczoraj dałem mojej clio 2 trochę w gaz tak do 120 km/h się rozpędziłem po 5/10 minutach wystąpiły problemy z obrotami na dwójce auto jechało samo obroty 4 tysiące na trójce to samo a nawet gorzej do 5 dochodziły w zimie był z tym problem obroty miałem czasem do 2tysiecy MAX. ale auto nigdy samo nie jechało, zgasiłem auto kilka razy ochłonęło i jest ok jak na razie nie wiem czy tak ma byc ale pedał gazu moge nogą do góry kopać i jest strasznie luźny.
Kolejny problem dotyczy syfu w zbiorniczku z płynem chłodzącym taki brunatny osad się zrobił i jakaś piana do tego płyn był wymieniany na nowy po wymianie nagrzewnicy, gdy auto sie rozgrzało otworzyłem maske to w zbiorniczku jak by bulgotało
Clio II 1.4 benzyna 99rocznik.
271tysięcy przebieg około.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Termi » 13 maja 2023, o 01:46

linka gazu się nie zacięła?
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez koczoczlop » 13 maja 2023, o 01:53

Tego nie wiem niestety :C, na razie wszystko w normie jest ale jak jej troszke dam to później własnie takie problemy mam że obroty strasznie świrują :roll:

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez koczoczlop » 13 maja 2023, o 15:35

Termi, A czy linka zacina się tylko po tym jak jej przycisnę ?? nie sprawdzałem tego w sumie nie miałem jak nawet na drodze

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Termi » 14 maja 2023, o 01:23

Jak gdzieś jest zadzior na lince to tak. Jak obroty się zatną to wystarczy zobaczyć jak wygląda stan napięcia linki przy samej przepustnicy, powinna mieć delikatny luz przy puszczonym pedale gazu. Zobacz sobie teraz, gdy jest dobrze, będziesz miał do czego porównać.
To się rzadko zdarza, lecz się zdarza.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez koczoczlop » 14 maja 2023, o 18:05

Termi, Sprawdziłem tę linkę przy przepustnicy przynajmniej tę część która jest na widoku przejechałem palcami kilka dobrych razy nie wyczułem żadnych zadziorów linka wygląda bardzo dobrze na tym odcinku.
troche po dodawałem gazu przy użyciu tej linki ale nic dziwnego sie nie działo, linka przy przepustnicy jest w miarę dobrze napięta aktualnie, nie wiem jak wtedy to wyglądało bo mowie nie miałem jak maski otworzyć a po dwukrotnym trzykrotnym zgaszeniu auta wróciło do normy wszystko.
Ostatnio edytowano 14 maja 2023, o 18:18 przez koczoczlop, łącznie edytowano 2 razy

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez koczoczlop » 14 maja 2023, o 18:12

Termi, A czy ten pedał gazu ma być taki oklapnięty? miękki ? bo to też dziwne nie widziałem tego w innych autach chyba że w starszych tak jest

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pixel_Lca » 18 maja 2023, o 17:50

koczoczlop napisał(a):Termi, A czy ten pedał gazu ma być taki oklapnięty? miękki ? bo to też dziwne nie widziałem tego w innych autach chyba że w starszych tak jest

popraw pancerz linki w gnieździe przy przepustnicy...

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne