Reakcja na pedał gazu

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Reakcja na pedał gazu

Postprzez andrzejclio » 27 sie 2023, o 13:30

Witam. Clio III 1,2 101 KM. Na biegu jałowym po wciśnięciu pedału gazu następuje przyduszenie i dopiero wchodzi ba obroty. Jakie mogą być przyczyny?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Termi » 28 sie 2023, o 00:26

Różne. Bez diagnostyki komputerowej się nie obędzie.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Obywatel » 28 sie 2023, o 18:14

Mi przez 5 lat jazdy tym autem nie udało się z tym wygrać. Główną przyczyną jest wg mnie idiotycznie niski poziom obrotów na biegu jałowym. Jeśli jest LPG, to tym gorzej. Pomaga włączenie klimy ;) bo podnosi to wolne obroty. Ja przed ruszaniem zawsze robiłem minimalną przygazówkę - to pozwalało ruszyć płynnie bez przygasania.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Termi » 1 wrz 2023, o 01:22

Obywatel napisał(a):Mi przez 5 lat jazdy tym autem nie udało się z tym wygrać. Główną przyczyną jest wg mnie idiotycznie niski poziom obrotów na biegu jałowym. Jeśli jest LPG, to tym gorzej. Pomaga włączenie klimy ;) bo podnosi to wolne obroty. Ja przed ruszaniem zawsze robiłem minimalną przygazówkę - to pozwalało ruszyć płynnie bez przygasania.

Jedno 1.2 tCe doprowadziłem do stanu igły pod względem pracy silnika, ale po roku jazdy na LPG kultura pracy spadła.
Dobrze mówisz z tym idiotycznie niskim poziomem obrotów na jałowym - wystarczyłoby 100 obr więcej.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Obywatel » 1 wrz 2023, o 10:56

Termi napisał(a):Dobrze mówisz z tym idiotycznie niskim poziomem obrotów na jałowym - wystarczyłoby 100 obr więcej.

Dokładnie, no ale niestety "ekologia".

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez clio34 » 6 wrz 2023, o 14:40

Miałem kiedyś podobny problem, ale okazało się, że jest to problem z zatkanym wtryskiwaczem paliwa, czyli może być po prostu zapchany w wyniku zanieczyszczenia paliwa, przez co silnik będzie miał ograniczoną moc. Udałem się z tym do mechanika i mam już naprawione. Oczywiście może to być także problem z nieszczelnym przewodem paliwa lub uszkodzoną pompą/filtrem.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne