Clio 3 1.2 tce czy 1.5 dci

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 3 1.2 tce czy 1.5 dci

Postprzez Paweł.M » 28 sie 2023, o 09:56

Za kilka miesięcy będę szukał nowego samochodu na dojazdy do pracy 30km w jedną stronę. Czy w budżecie 20 tyś zł lepiej szukać Clio w Turbo benzynie czy diesel. W grę wchodzi grandtur 2011 i nowszy. Benzyna odrazu do zagazowania więc cały budżet na zakup i serwis w okolicach 26 tys zł. Clio 2 w wersji 75 koni mam okazję nieco jeździć i jest to za słaby silnik którego nie biorę pod uwagę.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 28 sie 2023, o 11:59

Paweł.M napisał(a):W grę wchodzi grandtur 2011 i nowszy.

Się zdecyduj Clio 3 czy Clio 4 bo silniki 1.2tce z Clio 3 i Clio 4 są istotnie inne.

Jeżeli to miałoby być Clio 4 to zdecydowanie diesel 1.5dci, silniki benzynowe 1.2tce (H5F) w nim są fabrycznie upośledzone żeby nie napisać wadliwe.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Obywatel » 28 sie 2023, o 18:03

Z własnego doświadczenia odradzam też 1.2 TCE z Clio III (D4F). Niby jakoś się to to odpychało, ale kultura pracy i awaryjność nie zachwycała. Chociaż są osoby na forum, które sobie chwalą. Mój miał ponad 150 tys. przebiegu i prawie cały na LPG więc prawdopodobnie to też miało na niego wpływ.

A tak wo ogóle (choć być może na tym forum będzie to stwierdzenie nieprawomyślne), to jeśli chcesz mieć spokój, to odpuść sobie starą Renówkę. Ja po sprzedaży Clio III i zmianie na Corsę E odetchnąłem. Tak jak z Clio była wieczna szarpanina, turystyka warsztatowa i wydatki, tak w przypadku Opla jest błogi spokój - nie dzieje się nic.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 28 sie 2023, o 18:12

Obywatel napisał(a):odradzam też 1.2 TCE z Clio III (D4F)

D4Ft jeżeli już czyli D4F z dołożonym turbo. W porównaniu z 1.2tce z Clio 4 (H5F) jest trwałym i niezawodnym silnikiem.

Obywatel napisał(a):prawie cały na LPG więc prawdopodobnie to też miało na niego wpływ.
To go prawdopodobnie zabiło w tak szybkim tempie.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Obywatel » 28 sie 2023, o 18:22

wojteks napisał(a):W porównaniu z 1.2tce z Clio 4 (H5F) jest trwałym i niezawodnym silnikiem.

To nawet nie chcę sobie wyobrażać, co jest w Clio 4 :japierdole:

EDIT:

A z tego, co mi się kojarzy, to pchali tam nawet 0.9 TCE - to dopiero musi być motor marzeń :crazy:

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 28 sie 2023, o 18:56

Obywatel napisał(a):to pchali tam nawet 0.9 TCE

90KM (100 na fabrycznym lpg), o trwałości się nie wypowiem, 3 cylindry.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Obywatel » 29 sie 2023, o 15:01

wojteks napisał(a):3 cylindry.

Niestety motoryzacja cofnęła się w rozwoju do poziomu Syreny.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Paweł.M » 30 sie 2023, o 12:26

Czyli co nie ma co w Clio 3 się ładować? Corsa za mała potrzebuje czegoś małego ale z bagażnikiem właśnie typu Clio grandtur. I jeżeli diesel to z euro 5 bo będą u mnie wprowadzać strefę czystego transportu

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 30 sie 2023, o 17:17

Paweł.M napisał(a): I jeżeli diesel to z euro 5

Tu się nie wypowiem, niby Euro 5 obowiązuje od 2009r ale czy Clio 3 z końca produkcji ma EU5 tego nie wiem.

Ja bym zaryzykował 1.2tce 101KM w Clio 3.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 2 lis 2023, o 05:01

Obywatel napisał(a):Z własnego doświadczenia odradzam też 1.2 TCE z Clio III (D4F). Niby jakoś się to to odpychało, ale kultura pracy i awaryjność nie zachwycała. Chociaż są osoby na forum, które sobie chwalą. Mój miał ponad 150 tys. przebiegu i prawie cały na LPG więc prawdopodobnie to też miało na niego wpływ.

A tak wo ogóle (choć być może na tym forum będzie to stwierdzenie nieprawomyślne), to jeśli chcesz mieć spokój, to odpuść sobie starą Renówkę. Ja po sprzedaży Clio III i zmianie na Corsę E odetchnąłem. Tak jak z Clio była wieczna szarpanina, turystyka warsztatowa i wydatki, tak w przypadku Opla jest błogi spokój - nie dzieje się nic.

a wystarczyło nie montować gazu moje 1.2 tce w c3 ma juz 200k tylko na benzynie i kompletnie nic sie nie dzieje z silnikiem, nic nie musze dolewac oliwy miedzy przegladami.
a i ma euro 5 norme bo w tym wątku tez to pytanie padało
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Obywatel » 2 lis 2023, o 19:47

kratylos napisał(a):a wystarczyło nie montować gazu

Taki już kupiłem. Poza tym jeśli silnik benzynowy nie nadaje się do gazu, to jest to problem z silnikiem a nie z gazem ;) Przy obecnych cenach Pb95 ani mi się śni jeździć na benzynie - dla zasady.

Clio III ma normę Euro 5? :shock: Obecnie jeżdżę autem z 2012 roku i ma Euro 4.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 3 lis 2023, o 17:52

jak najbardziej 1.2 tce 103km z 2011 ma euro 5

co do gazu to w tych silnikach 1.2 103 czy 1.2 75 bo to to samo pod tym względem to gaz sprawdza sie na krotka mete albo z bardzo dobra instalacja i regularnym serwisem instalacji i silnikach - np co 20tys regulacja luzów zaworwych
a jak instalacja i serwis po kosztach robione szybko zajedzie ten silnik
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Obywatel » 3 lis 2023, o 18:57

Kupiłem to auto już z problemami - silnik przygasał na wolnych obrotach. Instalacja STAG montowana co ciekawe w niemieckim salonie. Została ogarnięta tak że jakoś to chodziło, ale w połączeniu z kulawymi (za niskimi) wolnymi obrotami w 1.2 tce instalka miała pod górkę. Jak już wszedł na obroty, to ciągnął nawet całkiem spoko. Na serwis auta raczej nie żałowałem - poszło w nie kupa kasy. Nawet jeszcze przed sprzedażą pojechałem do dobrego gazownika, żeby wyciągnął z tej instalacji co się da, żeby kupujący był zadowolony.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne