czarny dym i dmucha z korka wlwu oleju

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

czarny dym i dmucha z korka wlwu oleju

Postprzez grochi3 » 9 wrz 2023, o 13:25

Jak w tytule. Niestety chyba kupiłem samochód z silnikiem który kończy swój żywot. Dymi dość mocno na czarno jak przegazuję to robi się chmura a silnik to benzyna 1.2 8v z lpg ma wycięty katalizator czego nie zauważyłem przy zakupie. do tego co jakiś czas zapala się kontrolka świec żarowych a jak sprawdzałem kod błędu to spalanie stukowe. nie mam już zdrowia do tego auta. dziś znowu wyskoczył błąd tym razem coś z czujnikiem przepustnicy. czy te coś może jeździć bez awaryjnie? miałem hondę i na początku coś się psuło ale ostatnie 3 lata kompletnie nic tylko rdza zjadła samochód. tu rdzy nie widać ale napęd porażka.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 9 wrz 2023, o 15:14

grochi3 napisał(a):Niestety chyba kupiłem samochód z silnikiem który kończy swój żywot.

Jak kupowałeś nie dymił?

1.2 8V czyżby z elektroniczną przepustnicą?

Ale że to Clio 2 faza 5? Który rok?

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Pixel_Lca » 9 wrz 2023, o 15:57

1,2 8v to prosta benzyna. Zacznij od podstaw czyli luz zaworowy, mycie preparatem do styków złączek przy przepustnicy, czujnika temperatury powietrza wlotowego i sprawdzenie czujnika położenia wału. Odnośnie niezawodności - może dobrze trafiłem bo 24 latkiem zrobiłem 40 tys km większość po "esce" gdzie przelotowa 120 to żaden dla mojego Clio wyczyn. Dawno nie miałem tak dobrego (niezawodnego auta).

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez clio34 » 11 wrz 2023, o 14:31

Zrobiłbym tak samo jak kolega wyżej pisze i również posiadam taki samochód, którym jeżdżę od lat i jak na razie nic poważniejszego się nie dzieje w nim

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez grochi3 » 5 lis 2023, o 15:34

Jak kupowałem jakoś tego nie zauważyłem że dymi. olej bierze i to dość mocno. Te błędy co wyskakiwały po wymianie przewodów i świec przestały wyskakiwać, ale mechanik powiedział że jest problem bo dwie swiece były czarne od nagaru i mokre od oleju na dwóch cylindrach bierze olej. Ostatnio zaczął mi chodzić na 3 gary ale przyczyną może być pęknięty izolator w swiecy bo dziś wykręciłem i to zauważyłem teraz po odpaleniu chodził normalnie. Już szukam drugiego silnika tylko jest problem bo z tymi numerami nie mogę znaleźć D7F H766 i nie wiem czy z innym numerem da się go zamontować

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez grochi3 » 7 gru 2023, o 22:21

Zalalem płukanka silnik. Nazwy nie pamiętam. Taka na której trzeba przejechać do 200km a po przejechaniu 60km zaczął chodzić na 3 tłoki. Mniejszą moc i nie równa praca. Wykręciłem świece a na 2 I 3 cylindrze świece ubabrane w oleju i dlatego nie chodził tak jak powinien. Sprawdziłem kompresję to między 11.5 a 13. I o dziwo na tych zalanych olejem nie była najniższą. Wytarlem świece i zamontowałem spowrotem. Samochód odpalił i pracuje równo i cicho. Olej zmienię może dopiero w sobotę jak będzie jeszcze warto ale obawiam się że silnik jest już na wykończeniu. :( i to jego ostatnie podrygi. Ten olej może być z powodu zużytych uszczelniaczy? Szkoda że nie mogę znaleźć silnika o tym samym kodzie. D7FH766. Inny silnik o numerach D7F nie będzie chyba pasował?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pixel_Lca » 10 gru 2023, o 07:45

Fajnie, że przepłukałeś silnik.. ale czy sprawdziłeś stan połączeń czujników o których pisałem? no i drożność samej odmy bo ona odpowiada za odpowietrzanie skrzyni korbowej...

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne