CLIO IV wątpliwości przedzakupowe

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

CLIO IV wątpliwości przedzakupowe

Postprzez Jaskotel » 13 lis 2023, o 18:23

Dzień dobry.
Zamierzam kupić żonie krótkie Clio IV z 1,5 dci. Chcę na to przeznaczyć do 40 do 48 tys. zł
Moje pytanie jest związane z różnicami w spalaniu pomiędzy 90 KM 5-biegowa skrzynia , a 110KM z 6-cio biegową skrzynią w jeździe pozamiejskiej.
Właściwie żona przemieszcza się do pracy stałą trasą po miejskich obwodnicach (około 60 km codziennie) z prędkością 120 km/h. Także jeździ co tydzień trasę około 220 km w weekend - stąd diesel...
Ile będzie paliło to auto na 100km w obu wersjach?
Czy jest ktoś kto mógłby mi powiedzieć tak naprawdę jaka była by różnica w spalaniu ?
Pytam , gdyż nigdzie nie znalazłem o tym takich informacji z 1 ręki.
Za każdą informację będę wdzięczny o tych wersjach, spalaniu (także przy mniejszych prędkościach, auto nie będzie chyba wykorzystywane w mieście ,bo mamy jeszcze 2 inne renówki z LPG)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 13 lis 2023, o 23:14

Jaskotel napisał(a): Clio IV z 1,5 dci. 90 KM 5-biegowa skrzynia.
W jeździe pozamiejskiej z prędkością 120 km/h.
Ile będzie paliło to auto na 100km

Ok. 4,8 l/100 km.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Jaskotel » 14 lis 2023, o 22:38

Konkret.Dzięki
A może ktoś 110KM wie..?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 14 lis 2023, o 23:45

Jaskotel napisał(a):
A może ktoś 110KM wie..?

Podejrzewam, że spalanie będzie wtedy niższe, maksymalnie 4,5 l/100 km.
Osobiście wybrałbym Clio 90 KM, bo nie ma koła dwumasowego (a z silnikiem 110 KM może mieć dodatkowo turbo ze zmienną geometrią (po co sobie komplikować eksploatację).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 15 lis 2023, o 01:50

Mniejsze spalanie będzie w mocniejszej wersji, to jest oczywiste. Wszystko jednak pewnie w takich granicach jak pisał Bogdan61. Teraz tylko zależy jaką masz żonę, czy jej potrzebne mocniejsze auto, czy jest bezpiecznym kierowcą itd itp.
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez Jaskotel » 18 lis 2023, o 13:14

SAVE_20200314_114028.jpg
Żona no jeździ normalnie. Tzn - nie bunkruje się między tirami na prawym pasie ale też nie wali długimi na lewym. Jeździ dobrze i dosyć płynnie. Zauważyłem ,że najczęściej jedzie po ES-kach 110 do 120 km/h i chyba wtedy czuje się komfortowo.
Teraz od 8 lat jeździ Clio II ale takim poliftowym Campus z 2006 roku i przejechała nim w ten sposób około 100 tys.km (teraz auto ma 172 tys. km) przez ostatnie 7,5 roku To prosta benzyna z LPG . 1,2 8 zaworowy z 58KM. Z poważniejszych usterek ,to uszczelka pod głowicą miała nieszczelność. A tak... -nie jest szybki ale taki jakiś w mojej ocenie pancerny. Ostatecznie i tak go sobie zostawię i nie sprzedam ,bo sporo eksploatacyjnych rzeczy przez te lata wymieniłem ,a zawsze wkładam Sachs, Febi ,Lemforder itp. Poza tym auto ma sprawną klimę i gaz ,którego spala od 6,5 l do 8l więc niech sobie stoi na ogrodzie i służy jako rezerwa.

Trochę tymi zmiennymi geometrii w turbo przy 110KM się martwię...dwumasami...
Mam jeszcze 2 inne Renówki

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Termi » 19 lis 2023, o 01:52

Pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Dwumas czy zmienna geometria turbo to w nowszych autach teraz podstawa.

Ja sam jeżdżę clio 2 poliftowym ale ze starym dieslem 1,9 dTi (poprzednik 1,5 dci). Bardziej bezawaryjnego auta nie znam.
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 19 lis 2023, o 07:37

Termi napisał(a):clio 2 poliftowym ale ze starym dieslem 1,9 dTi

Ma już 20 lat? Nawet jak nie ma to Wrocław i strefa zmuszą Cię do sprzedaży. Jednak wiele osób chce nowszy, taki maksymalnie 10 letni samochód i tam już takiej bezawaryjności i długowieczności silników bym nie oczekiwał.

W Clio IV 1.5dCi był już dopracowany i moim zdaniem jest najlepszym wyborem (pomijam mułowate 1.2 16V). Celowałbym w wersje 90KM z manualną skrzynią a dywagacje nad dwumasą czy zmienną geometrią prawie zupełnie pominął gdyby trafił się ładny egzemplarz 110KM z manualną skrzynią. EDC nie polecam ale co kto lubi.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Jaskotel » 20 lis 2023, o 06:56

No więc też zastanawiałem się nad ewentualnym Clio z 1,2 73KM i zagazowaniem go ale... czy to rzeczywiście taki muł..? Przecież to auto byłoby u mnie "pozamiejskie". Mieszkamy pod aglomeracją Poznania. Dlatego ten diesel .
W sumie szkoda ,że nie ma już 1,2 TCE z Clio III w swojej pierwszej wersji z MPI , turbinką i 101 KM... Wydaje się ,że ten silnik najlepiej by pasował.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pixel_Lca » 20 lis 2023, o 13:26

Jaskotel napisał(a):No więc też zastanawiałem się nad ewentualnym Clio z 1,2 73KM i zagazowaniem go ale... czy to rzeczywiście taki muł..? Przecież to auto byłoby u mnie "pozamiejskie". Mieszkamy pod aglomeracją Poznania. Dlatego ten diesel .
W sumie szkoda ,że nie ma już 1,2 TCE z Clio III w swojej pierwszej wersji z MPI , turbinką i 101 KM... Wydaje się ,że ten silnik najlepiej by pasował.

Clio 1,2 58KM zrobiłem już 44tkm większość po S3 i nie chcę innego. Jedynie brak klimy dokucza - może w końcu się za nią wezmę.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Jaskotel » 21 lis 2023, o 06:39

Nasze Clio 1.2 ma klimę i lpg i też 58KM i przy prędkościach z ekspresówki ma 4000 tys. obrotów. Dlatego długotrwała jazda z prędkościami 120km/h, zapewne mu nie służy i nie jest to jego bajka. Dzielnie to znosi lecz pewnie się lekko męczy. Szczególnie kiedy trzeba przyspieszyć przy włączeniu się do ruchu , dobicie do 120 z 80 (zmieniając pas spomiędzy Tirów) też jest dla tego silnika wysiłkiem. Nie wspominam o tym ,że gdyby chciało się pojechać (awaryjnie) na jakiś wypad w góry i pagórki ,to pewnie trzeba by redukować na podjazdach do "2-ki"...

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Termi » 22 lis 2023, o 23:43

wojteks napisał(a):
Termi napisał(a):clio 2 poliftowym ale ze starym dieslem 1,9 dTi

Ma już 20 lat? Nawet jak nie ma to Wrocław i strefa zmuszą Cię do sprzedaży. Jednak wiele osób chce nowszy, taki maksymalnie 10 letni samochód i tam już takiej bezawaryjności i długowieczności silników bym nie oczekiwał.

Wiem o tym.
To jest smutne, że banda ekoidiotow decyduje o czymś takim. Że auto co pali 4 l/100 i się nie psuje jest złe. Jeszcze w tym roku przecież hak założyłem i targała ciężką przyczepę i też się o dziwo nic nie zepsuło.
Im nowsze auto tym mniej ekologiczne bo nikt nie bierze pod uwagę zużycia części i koszt ich produkcji.
Temat rzeka oczywiście, pracując przy elektryce samochodowej sam bym o tym grubą książkę napisał.
W krajach zachodnich odchodzą od tego bo to nic nie daje a u nas...
Ogólnie to mam nadzieję że to wszystko pieprznie :lol:
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 23 lis 2023, o 07:21

Termi napisał(a):Ogólnie to mam nadzieję że to wszystko pieprznie

Ja jeszcze mam trochę nadziei ale coraz mniej.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Termi » 25 lis 2023, o 04:17

wojteks napisał(a):
Termi napisał(a):Ogólnie to mam nadzieję że to wszystko pieprznie

Ja jeszcze mam trochę nadziei ale coraz mniej.

Jakby to był fb do dostałbyś lajka za ten komentarz... czemu masz coraz mniej nadziei? Bo wygrało PO a oni są za unią jak nikt inny? Bo mi ostatnio to chodzi po głowie
Clio 1 ph2 1.4 Alize

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 25 lis 2023, o 07:31

Termi napisał(a):czemu masz coraz mniej nadziei?

Niestety tak się kręci świat. Szybciej niż SCT wykończą nasze stare samochody podatki roczne od emisji i podatek przy rejestracji które są "kamieniem milowym" do uzyskania kasy z KPO od Unii i które to zapisał ustępujący (chyba) rząd.

Niestety jesteśmy doskonali w błędnym tłumaczeniu dyrektyw i często nadgorliwym ich wprowadzaniu ze znacznie silniejszymi ograniczeniami niż z dyrektywy wynika.

Te SCT to głupota i małpowanie zachodnich rozwiązań które się tam może bardziej sprawdzają bo stać ich na nowe samochody i wielu wymienia samochód co 5 lat, ten 5 letni jedzie do nas i jest eksploatowany jeszcze 10-15 lat. Zauważ że duże miasta bardzo nie lubią swoich mieszkańców i przyjezdnych zmotoryzowanych, likwidują miejsca parkingowe, zwężają ulice, tworzą często bezsensowne rozwiązania dla rowerzystów (zimą prawie nikt nie jeździ rowerem), brakuje parkingów na peryferiach żeby przesiąść się do zbiorkomu, likwiduje się przejścia górą w tym samym miejscu robiąc normalne zebry ze światłami żeby spowolnić ruch i tak można wymieniać.

Szkoda się denerwować bo czynnego oporu ze strony kierujących nie widać w przeciwieństwie do głośno krzyczących grup rowerzystów których kilku jeździ codziennie cały rok a reszta sezonowo i jeszcze jak nie jest za gorąco i deszcz nie pada.

Ekspert

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne