Clio 3 1.2 problem z na zimnym silniku.

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 3 1.2 problem z na zimnym silniku.

Postprzez Dawid99 » 17 gru 2023, o 17:24

Dzień dobry, mam problem z Clio 3 1.2 2008. Samochód od pewnego czasu po odpaleniu wariuje, mianowicie pracuje nierówno, tak jakby na dwa cylindry, obroty spadają do 500 i jest brak reakcji na gaz. W trakcie jazdy gdy jest jeszcze zimny również brak reakcji na gaz, muszę wcisnąć w podłogę i przytrzymać z 2 sekund wtedy łapie. Objawy pojawiają się tylko na zimnym silniku, gdy się lekko rozgrzeje wszytko przechodzi. Wymienione zostały wszystkie filtry, świece, cewka, kable.
Podłączyłem Clio pod OBD i pokazuje dziwne wartości tzn. Korekta krótkoterminowa bank 1 spada do -100.

Moje podejrzenia padają na sondę lambda, ponieważ samochód zaczął też więcej palić zarówno benzyny jak i LPG.
Załączniki
Screenshot_2023-12-17-13-35-36-938_com.ovz.carscanner.jpg
Screenshot_2023-12-16-23-02-20-089_com.ovz.carscanner.jpg
Screenshot_2023-12-16-23-00-23-921_com.ovz.carscanner.jpg

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pixel_Lca » 17 gru 2023, o 20:24

Dzisiaj bylo ciepło ale nie aż tak... temperatura powietrza 21stC?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez milejow » 17 gru 2023, o 20:55

Pixel_Lca napisał(a):Dzisiaj bylo ciepło ale nie aż tak... temperatura powietrza 21stC?

Temeratura zasysanego powietrza przez silnik, nie atmosferyczna, zawsze będzie wyższa niż atmosferyczna bo czujnik temperatury jest w kolektorze ssącym

Zaawansowany

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne