Clio VI 1.2 TCE

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio VI 1.2 TCE

Postprzez Dudek112 » 5 cze 2026, o 15:57

Witam. Zamówiłem nowe Clio 6 w wersji Techno z silnikiem 1.2 tce i manualną skrzynią biegów.
Może ktoś już użytkuje ten model i podzieliłby się wrażeniami.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Maximus202 » 16 cze 2026, o 17:31

Witam'
Czy, masz już samochód?Chciałbym opinię o tym modelu.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Dudek112 » wczoraj, o 18:40

Niestety jeszcze nie. Planowany odbiór dopiero na koniec lipca,

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Maximus202 » dzisiaj, o 06:31

Tu mam niepokojące dane o tym silniku; https://autocheck.auto.pl/silnik-1-2-tce/

Nie wiem na, ile są one prawdziwe,ale chłopak prowadzi kanał ze swoim Captur-em i miał inne poważne usterki.Części sprowadzane były z Francji.
Mam sporo lat na głowie,ale pamiętam cytat mechaników;"Nie kupuj samochodów na literę "F",czyli Ford i francuskie.Mechanicy zawsze chwalili za trwałość VW.
Miałem Forda Ka przez 7 lat i faktycznie były z nim problemy.
Natomiast kupiłem później VW up i też przez 7 lat go miałem,. Nic przy nim nie robiłem.Tylko wymiana oleju i filtrów.
...
Po za tym martwią mnie w tym Clio światła.Ja trzymam pod chmurką samochód i jak przyjdzie mocna zima i zawieje to jak wyczyścić te światła głęboko umieszczone.
...
Rok temu kupiłem Hyundai-a i20/4-ro cylindrowy.Na razie jest spokój.
....
Mimo wszystko może będzie dobrze z tym Clio.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » dzisiaj, o 07:59

Maximus202 napisał(a):Tu mam niepokojące dane o tym silniku

Artukuł który zatrzymał się na wiedzy z 2012-2016 roku mniej więcej, czyli Clio IV/Captur/podobne i wtedy te silniki były problematyczne, na dziś są lepsze ale jakichkolwiek sensownych opinii brak. Wszyscy piszą jak było, tak samo jak kiedyś pisano o 1.5dci że to wadliwe silniki a już w czasach Clio III były mocno poprawione i były jednymi z trwalszych jednostek napędowych.
Ostatnio edytowano 18 cze 2026, o 12:17 przez wojteks, łącznie edytowano 1 raz

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Natan » dzisiaj, o 09:07

"Po za tym martwią mnie w tym Clio światła.Ja trzymam pod chmurką samochód i jak przyjdzie mocna zima i zawieje to jak wyczyścić te światła głęboko umieszczone". Podczas intensywnych opadów śniegu zostaje tylko zmiotka. Przymrożone z rana tylko palec, bo niczym innym nie podejdziesz (powierzchnia bardzo mała więc problemu nie będzie) albo włączasz przymrożone i czekasz aż same od temperatury się rozmrożą. Nawet na to nie zwróciłem uwagi, że są tak głęboko osadzone.

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Maximus202 » dzisiaj, o 17:43

Tak ze światłami mroźną zimą i śniegiem może być problem ze światłami.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne