Nowe paliwo, 90 gr/ litr?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Nowe paliwo, 90 gr/ litr?

Postprzez Adamo'90 » 31 sty 2011, o 22:50

Witajcie, znalazłem pewien artykuł. Nie wiem czy to żart i prowokacja czy rewolucja i geniusz? Sami oceńcie, ale coś nie chce mi się wierzyć. Przez moment aż zastanowiłem się czy to oby nie prima aprilis ;p Jeśli to by wypaliło, pierwsze co bym zrobił to w końcu wyrzucił instalacje LPG która w końcu nie jesz zbyt oszczędna (ponad miesiąc załatwiania papierka o badaniu butli, ponad miesiąc załatwiania przeglądu przez to że tyle ten papierek dostawałem, spieprzona stacyjka LPG w trasie co poskutkowało staniem przez 2 godziny autem w okolicach łodzi ponieważ gaz się wyłączył bezczelnie i auto jechało na benzynie - pompa wyssała całe paliwo i męczyła się z zassaniem nowego, auto z początku chodziło - literally, jak maluch! - oraz tym samym podwójny koszt podróży bo dojechałem do punktu docelowego i z powrotem na benzynie, potem naprawa stacyjki i instalacji za 160 zł, regulacja za 30, przegląd o 70 zł droższy, ostatnio sprawdzenie instalacji i uszczelnienie bo auto paliło 12-15 l. gazu, +200 zł... a to wszystko po to, żeby dowiedzieć się iż homologacja butli kończy się za 2 lata i instalacja jest do wyrzucenia i będzie trzeba założyć nową lub wymontować tą... tylko czekam żeby ten placebo-oszczędnościowy szmelc wyrzucić)

http://www.sfora.pl/To-prawdziwa-rewolu ... iwo-a28688

Co o tym sądzicie?
Pozdrowienia.
Adamo'90

Pokaż profil

Postprzez themim » 1 lut 2011, o 00:21

czytalem i to pic na wode... litr zmiksowanych czasteczek kosztuje 90gr, a wodoru w tym litrze jest jakies 20% wiec cena nie jest rewelacyjna...
themim

Pokaż profil

Postprzez Darczan » 1 lut 2011, o 00:23

kolego, pewnie trochę Cię zmartwię ale w tym artykule są stwierdzenia zawierające słowa "klucze", a mianowicie: "powinno się ono pojawić na stacjach benzynowych już za 3 lata." dolicz co najmniej rok zanim będzie w Polsce. Drugie słowo klucz: "Z wyliczeń naukowców wynika, że litr nowego paliwa będzie kosztować ok. 19 pensów (ok. 85 groszy). Oczywiście, bez uwzględnienia podatków..." - jest to szacunek na "dziś", do momentu wprowadzenia cena może się radykalnie podnieść, a po doliczeniu podatków może się okazać że to gra nie warta świeczki...
Sorry za moje "czarnowidztwo" ale takie jest moje zdanie jednakże chciałbym się mylić.
KRC#126
Renault Megane III ph I 1.9 dCi - czarny Kullkowóz ;)

Eat Sleep Renault

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Adamo'90 » 1 lut 2011, o 00:48

No, również gdy przeczytałem zdanie "Oczywiście, bez uwzględnienia podatków" to już trochę mina mi zrzedła. Gdzieś widziałem wyliczenie ile % tak naprawdę beny stanowią wszystkie podatki, i był to większy procent. Ale gdyby takie coś było sprzedawane za dajmy na to cenę gazu, to z pewnością bym się go pozbył. Aczkolwiek na przestrzeni lat widziałem dużo pomysłów, które w miarę upływu czasu cichły i cichły - czemu? Bo zagrażają koncernom paliwowym, prawdopodobnie to jest główna przyczyna. Drugi powód - okazały się nieopłacalne.
Adamo'90

Pokaż profil

Postprzez Darczan » 1 lut 2011, o 09:56

Adamo'90 napisał(a):Bo zagrażają koncernom paliwowym

i to jest kolejne słowo klucz ;) gdyby nie ogromny wpływ potentatów naftowych już dawno jeździlibyśmy na czymś innym niż na produktach ropopochodnych... Krąży taka legenda, że któryś z szejków naftowych ma w swoim sejfie idealny projekt silnika na wodę...
KRC#126
Renault Megane III ph I 1.9 dCi - czarny Kullkowóz ;)

Eat Sleep Renault

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez kubal » 1 lut 2011, o 10:10

Hmm....ale pierwszy kwietnia to dopiero za 2 miesiące :crazy:

Bardzo Zaawansowany
Zasłużony
Zlotowicz
Lider Regionalny
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Vincent Vega » 1 lut 2011, o 10:14

Taak,podatki,podatki i jeszcze raz podatki i cena 4.50 bo z czegoś nasze państwo musi żyć i prezesi,szejkowie,potentac naftowi.

Początkujący
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 1 lut 2011, o 17:54

Ja ostatnio gdzieś czytałem, że wynaleźli już w pełni syntetyczne w związku z czym te wszystkie badziewne samochody elektryczne pójdą się ... A co do tego to myślę, że będzie podobnie jak z wodorem, możesz zatankować ale nie masz gdzie. Zresztą litr paliwa bez podatków i akcyzy z tego co pamiętam kosztuje 1,5zł.

Tu macie z 2008 roku jak to wyglądało:
Obrazek

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Phil » 1 lut 2011, o 20:26

Nawet jeżeli po doliczeniu podatku do takiego paliwa wychodziłoby taniej, to zaraz by obudziły się tabuny "znawców" z teoriami jak to niszczy się silnik. To samo co się dzieje teraz z LPG, kiedy krążą opinie jak to LPG zaciera silniki, szkodzi środowisku et cetera :lol:
Tylko szkoda, że ten artykuł jest tak ogólnikowo napisany. W internecie nic więcej na ten temat nie widać...
Phil

Pokaż profil

Postprzez lord boss » 3 lut 2011, o 15:59

nawet jakby to weszło to pewnie będzie kosztować ze 3zł przeciesz patałachy u góry muszą się nachapać
Profesjonalne kosmetyki do detailingu
Lord nad Lordami

Zlotowicz
Zasłużony
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez szachcik » 5 lut 2011, o 10:46

Wątpię w to żeby cokolwiek co miało by być tańsze i nie było na bazie ropy- przeszło.
Koncerny paliwowe już się postarają o to żeby nie było po tym śladu.
Tak samo jak ze wszystkimi autami EVI. Elektrycznymi. Kilka lat wstecz.
Nikt nie wie dlaczego zostały zniszczone i gdzie się podziały projekty.
szachcik

Pokaż profil

Postprzez Termi » 13 lut 2011, o 01:56

lord boss napisał(a):nawet jakby to weszło to pewnie będzie kosztować ze 3zł przeciesz patałachy u góry muszą się nachapać

3? chciałbyś. Diesel przecież ile tańszy był niż bezołowiowa. A teraz ceny są bardzo zbliżone. A gaz też cały czas idzie w górę. Tłumaczone to kryzysem, którego nigdy u nas nie było... co najmniej czwórka.
Ja osobiście wolę jeździć na benzynie. Nie ma takich ograniczeń. Diesel już jest prawie tak samo drogi jak paliwo, może pali troszkę mniej ale naprawy turbin i innych doładowywaczy kosztują. Z gazem natomiast jest ten problem że zajmuje miejsce w bagażniku, trzeba często regulować instalację i przeglądy droższe. Poza tym nie można wjeżdżać do podziemnych garaży i parkingów. Poza tym gaz jest spalany w większej ilości - auto palące średnio 7 litrów będzie paliło 11 litrów gazu, więc cena też nie jest obiektywna.
Termi

Pokaż profil

Postprzez inspektor » 13 lut 2011, o 19:13

ciach, posty gazowików i ich przeciwników wyleciały, jeszcze raz a cały wątek leci do śmieci
współczesny myśliwy - poluje na dziczyznę na jebaju :lol: by Bor
Aktywny user :thumbup:
Piwowar Domowy :) Inspektorski Browar Domowy
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Phil » 13 lut 2011, o 19:58

Tu jest jakaś cenzura? Bo temat jest o paliwie, a LPG (inaczej propan butan) jest ponoć paliwem silnikowym, podobnie jak benzyna czy olej napędowy.

A tutaj news który mi niedawno wysłał znajomy. Jest nazwa twórcy tego specyfiku: http://superauto24.se.pl/auto-porady/no ... 70697.html

tak jest cenzura, ponieważ dywagacje które paliwo jest lepsze możecie sobie prowadzić na luźnym
Phil

Pokaż profil

Postprzez MArcin91 » 15 lut 2011, o 00:12

2 tygodnie i już 24gr w góre :crazy: a jeszcze nie pojawiło sie na stacjach :crazy:
Fiat 126p 650 turbo/Peugeot 205 1.1 turbo/Peugeot 106 1.6 turbo (dawniej 1.0 turbo) https://www.youtube.com/channel/UCv6AXb ... Q/featured

Zaawansowany
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Eddy » 20 lut 2011, o 13:53

TermiFNFAL napisał(a): auto palące średnio 7 litrów będzie paliło 11 litrów gazu

większej głupoty nie słyszałem :)

a co do tematu to też się zastanawiam ile bedzie kosztować po opodatkowaniu. LPG na samiutkim początku kosztowało przecież 0,60 groszy.
AdEverest - Nowatorskie metody marketingowe

Początkujący
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Phil » 21 lut 2011, o 15:03

Eddy napisał(a):większej głupoty nie słyszałem :)

Racja, ale nie mów o tym za głośno, bo niektórzy na forum tego nie lubią :roll:

A dla ciekawych tego typu ciekawostek nt. paliw polecam: http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/
Phil

Pokaż profil

Postprzez Grippen » 21 lut 2011, o 15:20

temat chyba się wyczerpał - zamykam
Podbeskidzie to nie Śląsk

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz

Klubowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne