Clio 2 1.4 czy 1.6 opinie

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 2 1.4 czy 1.6 opinie

Postprzez ppukownik » 1 mar 2011, o 19:29

Witam. chce kupic renualt clio II z silnikiem benzynowym 1.4 lub 1.6. Chcialbym sie dowiedziec ktory jest mniej a ktory bardziej awaryjny ?
ppukownik

Pokaż profil

Postprzez wakul » 1 mar 2011, o 20:07

Nie wiem w jakie roczniki celujesz, ale mysle, ze ten bedzie bardziej bezawaryjny, ktory bedzie w lepszym stanie. Wydaje mi sie, ze nie ma co sie nastawiac na dany silnik, a na auto w jak najlepszej kondycji. Moze o konkretnych wadach czy zaletach wypowiedza sie uzytkownicy aut z tymi silnikami, ale ogolnie slyszalem, ze 1.6 8v jest polecany, ze wzgledu na przyzwoite osiagi w niskim zakresie obrotow i spora bezawaryjnosc.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez yampik » 6 mar 2011, o 18:09

nie napisales czy 8 czy 16

ogolnie mam teraz c2ph1 na 1.6 8v (k7m 744) 90km

silnik trwaly i w miare dynamiczny

wczesniej mialem clio na 1.6 16v - roznica olbrzymia - te 20 km to kosmos :)

tyle ze np rozrzad do 8v kosztuje 1/2 tego co do 16v

awaryjnosc ? kazdy moze sie zepsuc :)
8 ponoc mniej awaryjna ;)
yampik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 6 mar 2011, o 23:35

yampik napisał(a):ogolnie mam teraz c2ph1 na 1.6 8v

Też taki silnik polecam :)
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez czuczu » 8 mar 2011, o 22:21

moj czarny ma 1.4 16v dosc fajny silnik i 3d budą potrafi pocisnać. Awaryjność dość mała, gdybym jednak mógł go zamienić na 1.6 16v to bym to zrobił.
# 109
Bravo II 1.6 Mjet 120KM turbo DPF
Obrazek

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez bor » 9 mar 2011, o 09:04

1.4 16v, na blacie 257kkm, od zakupu 200kkm temu praktycznie bezawaryjny w eksploatacji :)

a tak w ogóle to chyba nie wstrzeliłeś się w dział z tym pytaniem... poproś moderatora o przeniesienie
musicare humanum est

Renuar mniejszy - RIP
Renuar większy Obrazek
Renuar największy
bor

Zaawansowany
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez aniqwerty » 9 mar 2011, o 18:02

Też szukam Clio (dla żony) :)
Który z silników 1,2 1,4 16V 1,6 16V jest najmniej awaryjny i generuje najmniejsze koszty przy obsłudze (np. KZFR) ?
Który jest sensownym wyborem do miasta i na krótkie trasy?
aniqwerty

Pokaż profil

Postprzez blaz » 11 mar 2011, o 19:33

1.4 75 fajny motur, 135tys nic nigdy nie robile, tylko raz zawory ustawialem i raz swiecre zmienialem, zawsze pali, jezdzi zero problemów kompletnie, polecam i o dziwo naprawde wmiare dynamiczny, idzie tym fajnie jechac a nawet spokojnie wyprzedzac przy czym spalanie malutkie
blaz

Pokaż profil

Postprzez czuczu » 12 mar 2011, o 20:11

1.4 i 1.6 to bliźniacze silniki. Jak do miasta brał bym 1.4 100KM do miasta starczy a i OC będzie mniejsze.
# 109
Bravo II 1.6 Mjet 120KM turbo DPF
Obrazek

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez blaz » 12 mar 2011, o 21:10

a ja polecam 8v nawet w trasie daje rade,pali mniej od 16v i nima elektrycznej przepustnicy ;p slowem nie ma sie co popsuc :)
blaz

Pokaż profil

Postprzez aniqwerty » 13 mar 2011, o 13:01

blaz napisał(a):a ja polecam 8v ...

ale on nie występuje w rocznikach 2002/2003 :(
aniqwerty

Pokaż profil

Postprzez blaz » 13 mar 2011, o 15:36

ano racja, trzeba tez uwazac na 1.6 16v bo bywaja chyba niezbyt ciekawe rodzynki, nie jestem pewien czy w c2 ale c3 ogladalem ostatnio, malo co bym go nie kupil, se mysle 1.6 16v powinno fajnie to jezdzic ale dziwnie nie czulem roznicy pomiedzy nim a moim 1.4 8v.. sie okazalo ze ma 88KM :wtf: zdławione na rynek niemiecki, z zewnatrz chyba nie do odróznienia
blaz

Pokaż profil

Postprzez bor » 14 mar 2011, o 09:58

blaz napisał(a):pali mniej od 16v i nima elektrycznej przepustnicy ;p
nie wszystkie 16v mają elektryczną przepustnicę :yawn: zresztą akurat o niej nie słyszałem jakichś narzekań...
a ze spalaniem - zależy w jakich warunkach, ale tak naprawdę mniej to pali 1.2 16v od 1.4, a to od 1.6 - wg moich obserwacji, praktycznie po niecałym litrze różnicy za każdym razem (cykl mieszany).
musicare humanum est

Renuar mniejszy - RIP
Renuar większy Obrazek
Renuar największy
bor

Zaawansowany
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez aniqwerty » 14 mar 2011, o 11:00

a jakieś informacje o awaryjności tych silników i kosztach obsługi?
aniqwerty

Pokaż profil

Postprzez mieczyk » 14 mar 2011, o 12:45

jak kupisz zadbany egzemplarz to z silnikiem 8v czy 16v nie powinno być większych problemów... wszystko zależy od tego jak poprzedni właściciel obchodził się z autem i ja bym bardziej na to patrzył

bor ale kolega myśli o ph2 i tam chyba już wyłącznie miały elektryczną przepustnice ... jakby nie było, nie robi to dużej różnicy
mieczyk

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne