normy dla paliwa w Polsce i UE

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: normy dla paliwa w Polsce i UE

Postprzez lord boss » 15 lut 2011, o 16:37

tylko znów to paliwo składowane jest dosyć długo więc świeże na pewno nie jest. wydaje mi sie że a autach z doładowaniem bardziej powinno się czuć róznice na jakości paliwa
Profesjonalne kosmetyki do detailingu
Lord nad Lordami

Zlotowicz
Zasłużony
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 15 lut 2011, o 16:44

lord boss, to zależy od wystrojenia ;-)
jako, iż od jakiegoś czasu interesuje mnie marka Subaru i tamtejsze fora śledzę, to wg info stamtąd ludzie stroją auta pod np. PB98 albo właśnie 99+ i daje to wymierne efekty. Na seryjnym programie jaki np. ja mam w tce różnica będzie minimalna.
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez lord boss » 15 lut 2011, o 16:48

hehe pamietam 4 lata temu jak jeździłem Corsą B 1.0 12v i była tam wtyczka Pb 95 i pb 98 jak lałeś 98 to trza było odwrócić wtyczkę i było to seryjne
no zwykły zjadacz chleba nie ma nawet w zamiarze stroić auta
Lord nad Lordami

Zlotowicz
Zasłużony
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 15 lut 2011, o 16:52

lord boss, a robił ten "psztyczek" jakąś różnicę? :mrgreen:
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez lord boss » 15 lut 2011, o 16:53

a jak myślisz ?
3 gary 54 konie tak dla przypomnienia dodam :D
w Clio lałem chyba wszystko klasy premium żadnej róznicy
w C5 lałem ON premium wszystkich marek od Vervy zaczynając a na Diesel Gold kończąć i tu już jest różnica
Lord nad Lordami

Zlotowicz
Zasłużony
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 15 lut 2011, o 16:57

lord boss, corsa B, 4 osoby na pokładzie, wylot o 24 na morze w 4 osoby i bagaż na 4-ro dniowy weekend.
Motor 1.2 45 KM. 160 km/h wydała i trzymała przez dłuższy czas (wg GPS :!: ).
To dobre auto było (kumpla akurat, ale ja prowadziłem jak gdzieś razem jechaliśmy - szybciej było :P ).

Ja tam bidny człowiek jestem i nie stać mnie na jakieś Vervy :mrgreen:
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez lord boss » 15 lut 2011, o 16:59

stary ja tą corsinką podobnie Kraków - Mrągowo 3 osoby na pokładzie 3 rowery na dachu pełen bagaznik + część tylnej kanapy
góra nie góra 130-140 szło , tylko za warszawą wysrały się wtryski benzyny stracił trochę wigoru ale się doejchało
wracając do tematu to nie miałem jeszcze przyjemności tankowania za granicą ale podobno przeskok jakości paliwa ogromny
Lord nad Lordami

Zlotowicz
Zasłużony
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 15 lut 2011, o 17:03

lord boss, tak, jakieś 0,5 litra mniej auto pali :mrgreen:
ekstremalnie było, jak pojechaliśmy kilka ładnych lat temu z rodzicami na narty do austrii. tankowane i w PL i za granicą na shell, zawsze v-power 95 (w PL jakas verva 98 czy cos takiego). W PL spalanie ok 8,5-9 litrów. W Austrii, na wysokości ponad 2000 m n. p. m. zeszło do 7,5 litra przy mrozach -20 stopni. Wjazd do PL - spalanie z powrotem na 9 litrów.
I niech mi ktoś nadal spróbuje udowodnić, że w PL są takie same paliwa, jak na zachodzie...
PS auto: fiat brava 1.6 16v
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez lord boss » 15 lut 2011, o 17:04

a ja słyszałem że spalanie może nie spada tak drastycznie ale większy zasięg ma auto
daleko daleko nam do reszty europy z drogami i jakością paliwa no i zarobkami
Lord nad Lordami

Zlotowicz
Zasłużony
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 15 lut 2011, o 17:12

Mi się zdarza na Neste w Łodzi tankować i w sumie nic nie mogę im zarzucić. Jednak częściej BP z racji pkt :twisted:

W moim Clio (c1ph2 1.2 energy) różnica miedzy Neste 95,98 BP 95,98 żadna.

Ale wujek miał Ibizę fr 1.8T. Powiedział, że na normalnej 95 to to szło a kiedyś z ciekawości zalał właśnie V-power racing (to jest ta 100octanova?) to powiedział, że to jeszcze bardziej zap...:)

A ogólnie co do tego tematu to się nie do końca zgodzę niestety:(

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez inspektor » 15 lut 2011, o 18:51

co do lepszych benzyn to kiedyś Barylax pisał o strojeniu na takim paliwie, Corrado g60 zestroili na v powera własnie i było dobrze gościu zacząl jeździć na zwykłej 98 skutek wypalone tłoki
współczesny myśliwy - poluje na dziczyznę na jebaju :lol: by Bor
Aktywny user :thumbup:
Piwowar Domowy :) Inspektorski Browar Domowy
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 15 lut 2011, o 22:42

Driv3r napisał(a):lord boss, jeździłem. Różnica jest odczuwalna tylko w mocnych autach. W TCE nie widzę żadnej.
V-Power Racing jest jedynym paliwem importowanym do PL (przynajmniej tak było kiedyś). To teoretycznie gwarantuje jego najwyższą jakość.

Co masz na myśli pisząc w mocnych autach? Kiedyś lecąc w Europę do PGT zalałem V-power Racing 99+ w Austrii. Na pełnym baku zrobiłem 94km mniej niż na normalnej 98. Warunki przejazdu te same. Różnicy nie odczułem żadnej.

Tak jak pisałem wcześniej, chrzczone paliwo to nie tylko domena Polaków. Wszędzie działa taki proceder, a byłem nawet w takich miejscach że to co się dzieje u nas to pikuś w porównaniu z tamtym.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Master » 12 mar 2011, o 16:47

Normy normami a życie i tak pokazuje co innego, na co dzień użytkuje Iveco 2,8UniJet 125rumaków. Auto już prawie pół bańki ma przejechane od 2002roku. Od prawie 3 lat jest w Polsce(sprowadzone) i tankuje na Orlenie zwykłego diesla. wiele kilometrów już zrobiłem i Orlen Orlenowi nie równy. Najgorsze to te stare Orleny w małych mieścinach, po zatankowaniu da się odczuć że chrzczone paliwko bo jak załadowany to nie bardzo się chce kręcić :( Prawda jest brutalna ale żadna kontrol nie pomoże jesli w naszym kraju bedzie łapówkarstwo i każdy gdzieś bedzie maił kolege który da znać jakby co. Ot moje zdanie w tym temacie.
#159#
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Zasłużony
Klubowicz
Zlotowicz
Lider Regionalny

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 12 mar 2011, o 17:08

Driv3r napisał(a):lord boss, to zależy od wystrojenia ;-)
jako, iż od jakiegoś czasu interesuje mnie marka Subaru i tamtejsze fora śledzę, to wg info stamtąd ludzie stroją auta pod np. PB98 albo właśnie 99+ i daje to wymierne efekty. Na seryjnym programie jaki np. ja mam w tce różnica będzie minimalna.

Stroją na 98 dlatego żeby po modach ograniczyć do minimum powstanie spalania stukowego, co przy silnikach doładowanych jest bardzo ważne bo skutecznie i szybko niszczy silnik.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez bartp » 23 mar 2011, o 19:31

lord boss napisał(a):a ja słyszałem że spalanie może nie spada tak drastycznie ale większy zasięg ma auto

Wez mi to wytlumacz bo ja jakos tego nie czuje,nie rozumiem, itd... w/g mnie jesli zasieg wiekszy to spalanie mniejsze ;)
A co do dolewania czegokolwiek do paliwa , to w Giżycku jest taka stacja paliw co to krążyły plotki ze zimą przy -10 ON zamarzał, zatkalay sie wtryskiwacze i Bóg wie co tam jescze sie dzialo, ale osobiscie nie spokalem nikogo ktoby mi powiedzial ze stalo sie to wlasnie jemu, a Giżycko nie jest metropolią i prawdopodobienstwo trafienia takiej osoby jest spore, ale wracajac do tematu, to jest loteria, bo nie tylko samo paliwo jest efektem wysokiego czy tez niskiego spalania ;)
NP. jechaliscie za wakacje do chorwacji czy am gdzie indziej, w alpy albo cus :D bagaznik pelny bo prowiant pifo i inne :D + 50 kg wracjajac zatankowaliscie super paliwo, na wyskosci w alpach 2000m mniejsze cisnienie, mniejsza waga bagaznika bo piwo wypite efekt spalanie mniejsze o okolo 1-2 litry na 100 km ;) i tak mozna wyliczac w nieskonczonosc.
Do mnie na lotosie co jakis czas pani podchodzi i usiluje mi wlac do 12 letniej zdezelowanej ibizy palacej 11 na 100 98-ke, pukam sie w czolo i mowie grzecznie paszla won :D
bo ze niby dluzej pojezdze w miescie :)
Córka rybaka

Lider Regionalny
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne