Clio II ph2 jaki silnik ? 1.4 16V vs. 1.6 16V vs. 1.5 dCi 82

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio II ph2 jaki silnik ? 1.4 16V vs. 1.6 16V vs. 1.5 dC

Postprzez inspektor » 7 kwi 2011, o 20:17

Driv3r, moim zdaniem oba zastąpiło TCE gdyz było chyba reklamowane własnie że ma moc jak 1,4 a moment jak 1,6
współczesny myśliwy - poluje na dziczyznę na jebaju :lol: by Bor
Aktywny user :thumbup:
Piwowar Domowy :) Inspektorski Browar Domowy
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez cliofun » 8 kwi 2011, o 10:32

Driv3r napisał(a):
cliofun napisał(a):Ja bym w ogóle się nie zastanawiał i brał dci + chip na 100 km i 235Nm. Po takim tjunie 1.6 nie ma startu do dci

nie wiem, w jakim świecie Ty żyjesz...
jechałeś Clio 1.6 16v 110 KM w ogóle, czy to kolejne teoretyzowanie?

:lol:
cliofun

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 8 kwi 2011, o 11:07

cliofun napisał(a):
Driv3r napisał(a):
cliofun napisał(a):Ja bym w ogóle się nie zastanawiał i brał dci + chip na 100 km i 235Nm. Po takim tjunie 1.6 nie ma startu do dci

Kolejna Twoja bardzo wartościowa wypowiedź...
Może to rozwiniesz? :roll:
Czy to zbyt trudne dla Ciebie już?
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez blaz » 8 kwi 2011, o 12:11

1.6 88KM sprowadzony z niemiec 2006r maleńki przebieg, miałem go kupic ze wzgledu na 1.6 i przebieg ale jak zajrzałem w brjefy czy jak sie to tam zwie ze 88km, przejechałem, sie.. chodzi gorzej jak moje c2 75km, czuc ze jest to silnik jakby zdławiony, dziwnie sie tym jechało..

http://moto.allegro.pl/jedyny-clio-1-6- ... 87364.html o ten dokładnie, widze ze gosci moc z 88 podniosł na 95 zapewne dlatego ze kazdy sie tym zniechecal z tego co mówił, zawsze moze powiedziec ze nie wiedział jaka moc a ktos moze nie zajrzec w papiery i wszyscy szczesliwi :)

aaa i spalanie na kompie było 8.4 wiec z tym 6 to tez ma handlarzyna fantazje:D
blaz

Pokaż profil

Postprzez cliofun » 8 kwi 2011, o 12:49

Driv3r napisał(a):
cliofun napisał(a):
Driv3r napisał(a):

Kolejna Twoja bardzo wartościowa wypowiedź...
Może to rozwiniesz? :roll:
Czy to zbyt trudne dla Ciebie już?

Zgadłeś :lol:
cliofun

Pokaż profil

Postprzez Puhcio » 8 kwi 2011, o 12:50

Znalazłem fajne clio w Katowicach, wyposażenie i wersja jak chciałem - ale niestety dci 62. :(

To pewnie będzie mułowate, nawet pewnie jakby mu chipa zrobić ....
Puhcio

Pokaż profil

Postprzez Grippen » 8 kwi 2011, o 13:03

cliofun napisał(a):
Driv3r napisał(a):

ostrzegałem wcześniej - za dużo wnoszący post - pierwsze ostrzeżenie
Podbeskidzie to nie Śląsk

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez seba9196 » 8 kwi 2011, o 13:20

Jak zrobiłbyś chip wersji 65 KM to nie będzie mułowate, wręcz przeciwnie będzie dość żwawe.
seba9196

Pokaż profil

Postprzez Puhcio » 8 kwi 2011, o 13:25

Hmm.

Mówisz, że nie powinno być najgorzej ? Wiem, że dci 65 nie mają intercoolera - a jak z samym silnikiem vs. 82 ?
Puhcio

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 8 kwi 2011, o 13:26

Puhcio, od któregoś roku mają IC - bodajże od 2005 CHYBA.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez seba9196 » 8 kwi 2011, o 13:36

Ja mam ten silnik 82 km i powiem szczerze jeśli chodzi o dynamikę to na prawdę bardzo fajnie się sprawuję, spalanie jest niesamowicie niskie. Na starym forum ktoś chyba opisywał 65 km po chipie i podobno dynamika była nawet lepsza niż w wersji fabrycznej 82 km. Tylko pamiętaj, że jest to diesel i tam jest więcej rzeczy, które po prostu mogą się zepsuć. Jeśli byś decydował się na taki egzemplarz w silniku dci to bardzo dokładnie sprawdź go. Kopcenie, cykanie silnika na wolnych obrotach itd. a potem tylko dobre paliwo. Nigdy nie poruszałem się benzyną w clio, ale przypuszczam że silnik 1.6 o mocy 110 km też daję mase frajdy z jazdy, a spalanie chyba nie będzie dramatycznie wysokie bo clio to auto lekkie. Z tego co mi wiadomo wersje 65 km ic nie posiadały, chyba że tak jak piszę Driv3r w późniejszych latach.
seba9196

Pokaż profil

Postprzez Puhcio » 8 kwi 2011, o 13:59

Auto jest z 2003 roku.
http://otomoto.pl/renault-clio-extreme- ... 84229.html

Wtedy miałbym ewentualny zapas na naprawy, bo podobnie wyposażone 1.4 16V czy 1.6 16V są w podobnej cenie (aktualnie trochę droższe), a intslacja gazowa dobrej klasy kosztuje blisko 3.000 zł.

A jak ze skrzyniami biegów, w dci 62 i 82 są takie same ?
Szkoda, jeśli w 62 byłaby krótsza...
Puhcio

Pokaż profil

Postprzez seba9196 » 8 kwi 2011, o 14:10

Obiło mi się o uszy że skrzynię są inne, ale może niech się wypowie ktoś bardziej ogarnięty. Co do twojego linku. Moja kierownica przy 185 tys km wyglądała lepiej niż w tym clio. Ale to może kwestia użytkowania. Jeśli masz blisko do tego samochodu to po prostu oglądnij, poproś o przejażdżkę i zobaczysz czy taki silnik sprosta twoim wymaganiom. :)
seba9196

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 8 kwi 2011, o 14:11

Puhcio, to auto wydaje się ok. Jesteś ze śląska więc podjedź go sobie zobaczyć. Po przejażdżce będziesz wiedział czy chcesz takiego diesla czy coś innego.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Puhcio » 8 kwi 2011, o 14:17

Już bez jeżdżenia wiem, że będzie trochę za wolny jednak (np. 15s do 100 km/h) ...
Dlatego pytam o chipa, bo sam samochód wydaje się mieć w sensowną i sprawdzalną historię, a dwa jest na miejscu.

Fakt - pojadę, zobaczę :)

Najbardziej ten mi pasuje, ale niestety cena z 2 k za duża, tym bardziej, że np. rozrząd jeszcze nie był robiony.

http://allegro.pl/clio-ii-1-4-16v-98km- ... 48335.html
Puhcio

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 8 kwi 2011, o 14:20

Puhcio, czasami lepiej wydać trochę więcej i mieć spokój na dłużej, niż potem dokładać.
zwłaszcza, że różnica pomiędzy tymi autami z linków to 100'000 km przelotu (zakładając, że oba są prawdziwe).
to sporo, więc może warto dorzucić?
PS ponegocjuj cenę drugiego.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez seba9196 » 8 kwi 2011, o 14:24

Ale takie suche dane niewiele mówią ;) W dieslu fajne jest to że ma elastyczność na 4-5 biegu potrafi przyjemnie przyspieszać bez redukcji. Przynajmniej ja mam takie odczucia. Ale chip to jak najbardziej fajna sprawa, jeśli jest zrobiony w sprawdzonej firmie. Tym bardziej, że nie jest to duży koszt. ;) Mimo wszystko warto przejechać się dieslem bo musisz sprawdzić wszelkie kopcenia itp, itd. A najlepiej jakbyś wziął ze sobą kogoś kto zna się na tych silnikach. Chyba że sam ogarniasz ;)
seba9196

Pokaż profil

Postprzez Puhcio » 8 kwi 2011, o 14:51

Driv3r napisał(a):Puhcio, czasami lepiej wydać trochę więcej i mieć spokój na dłużej, niż potem dokładać.
zwłaszcza, że różnica pomiędzy tymi autami z linków to 100'000 km przelotu (zakładając, że oba są prawdziwe).
to sporo, więc może warto dorzucić?
PS ponegocjuj cenę drugiego.

Wiem, z tego samego założenia wychodzę serwisując auto ;)

Ale tutaj mam 15,5 k + 3 k zł za LPG + drobne naprawy i opłaty i mam blisko 20 k.
A ten drugi na gotowo może wyjść jakieś 14 - 15 k.

Więc różnica spora, i niestety w tym momencie dla mnie za duża. Pomyślę ;)
Puhcio

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 8 kwi 2011, o 15:11

Puhcio, dolicz sobie chip do diesla, a co za tym idzie przeróbka dolotu pod IC. Taka zabawa profesjonalnie zrobiona razem z chipem to ok 2k wyjdzie.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez seba9196 » 8 kwi 2011, o 15:14

Rozważ też to drugie ogłoszenie. Może akurat uda się potargować. Koniecznie musisz mieć lpg jeśli kupisz benzynę ?
seba9196

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne