Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Tomi napisał(a):a co z przepisowa odlegloscia
Tomi napisał(a):wytwarzaniem wiekszych spalin podczas dynamicznej jazdy

kubal napisał(a):Ja mieszkam w strefie egzaminacyjnej wrocławskiego WODRu. Jadąc do pracy mijam średnio 10 eLek. Jak stoją dwie, jedna za drugą, na czerwonym to na zielonym nie ma szans za nimi przejechać. W najlepszym przypadku przejadą tylko one

Tomi napisał(a):(staruszku )

Tomi napisał(a):ale ja ze swojego pamietam jak bylem ganiony za ostre starty ze skrzyzowania

kubal napisał(a):We Wrocławiu też zamontowali liczniki na światłach.

Anna Maria | ||

xweb napisał(a):Stąd też licznki są bez sensu - ich wartości ciągle by się zmieniały...

Tyran Despota | ||

kubal napisał(a):xweb napisał(a):Stąd też licznki są bez sensu - ich wartości ciągle by się zmieniały...
A niby czemu? Zakładamy, że licznik pokazuje aktualny czas - nawet gdy długość cykli się zmienia. Dla mnie jako kierowcy nie jest istotne jak długo trwa cykl, ale:
- za ile sekund zapali się zielone - mogę spokojnie wbić bieg i przygotować się do ruszenia
- za ile sekund zapali się żółte/czerwone - często wiem że mogę spokojnie przyśpieszyć bo zdążę przejechać na zielonym.
To są przydatne informacje bo nikt nie zostaje zaskoczony zielonym światłem ani nikt nie czai się zastanawiając się czy przeskoczy na zielonym, czy może nie (sam widziałem kilka razy jak - zwłaszcza panie - hamowały przed zielonym światłem!)

Anna Maria | ||

kubal napisał(a):A niby czemu? Zakładamy, że licznik pokazuje aktualny czas - nawet gdy długość cykli się zmienia.

Anna Maria | ||

psz3mo napisał(a):Drążąc temat liczników czasowych na skrzyżowaniach to część ekspertów jest na NIE ponieważ:
- w przypadku licznika odliczającego za ile będzie zielone - może służyć za swoisty starter do wyścigów,
psz3mo napisał(a):- w przypadku odliczania zielonego - cześć kierowców myśli "mam jeszcze 3 sekundy, zdążę przejechać" i gaz w podłogę.
psz3mo napisał(a):Z punktu widzenia BRD zasada działania liczników powinna być taka: odlicza czas do zielonego: 20,..., 8, 7, 6, 5 i czas znika.

Klubowicz | ||
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości