Omiń Korki - Jak (nie) należy ruszać spod świateł

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Omiń Korki - Jak (nie) należy ruszać spod świateł

Postprzez Driv3r » 8 cze 2011, o 08:40

Ja bym zaryzykował stwierdzenie, że diesle w mieście spowalniają ruch :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dlaczego:
- diesel ma krótką jedynkę, więc zakładając, że rusza pierwszy przy 15 musi wbić dwójkę i w tym momencie benzyna z tyłu musi hamować bo jedynkę ma do 30-stu - mowa o jeździe dynamicznej i bez pałowania do końca.
- jazda za rozpędzającym się klekotem nie należy do przyjemności pod względem zapachu / widoczności i podejrzewam, że jest szkodliwa dla zdrowia

Co do tempa ruszania spod świateł to nie ma najmniejszych szans, żeby to się odczuwalnie poprawiło. Trzeba się nauczyć z tym żyć albo... znaleźć sposób żeby to nie zawadzało.
Te liczniki które macie we Wrocławiu czy Łodzi są fajne pod warunkiem, że delikwent patrzy na to, a nie na telefon, tudzież pani 50-cio letnia tleniona blondyna się próbuje upiększyć waląc sobie na światłach 2 cm tapety na ryj.

W W-wie jest wdrożony na kilku przelotówkach "inteligenty system zarządzania ruchem".
Jak się sprawdza?
Nie wiem - nie jeżdżę tamtędy bo to jest zakorkowane :roll:
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Rudy » 8 cze 2011, o 08:50

Driv3r napisał(a):Ja bym zaryzykował stwierdzenie, że diesle w mieście spowalniają ruch :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dlaczego:
- diesel ma krótką jedynkę, więc zakładając, że rusza pierwszy przy 15 musi wbić dwójkę i w tym momencie benzyna z tyłu musi hamować bo jedynkę ma do 30-stu - mowa o jeździe dynamicznej i bez pałowania do końca.
- jazda za rozpędzającym się klekotem nie należy do przyjemności pod względem zapachu / widoczności i podejrzewam, że jest szkodliwa dla zdrowia

Ty chyba myślisz, że technologia diesli nie zmieniła się od setek lat ale nie dam się sprowokować :)

Inteligentne systemy i tak zwane "zielone fale" w Łodzi się nie sprawdzają jak na razie :D Najciekawsza jest ulica Ofiar Terroru 11 Września :) 3 jezdniowa dwu pasmowa droga z inteligentnym systemem kamerami czujnikami i innymi pierdołami :) szkoda, że jest to droga na uboczu i korków tam nie uraczysz ba nawet ciężko spotkać jakieś auto :D ale do sedna... jedzie się prostą dwupasmową jezdnią puściusieńką zero aut jadących w tym samym kierunku zero aut na skrzyżowaniach i po drodze wszystkie światła są czerwone :) oczywiście zmienia się na zielone jak podjedzie się pod sam sygnalizator czyli trzeba wyhamować totalnie do zera :) PARANOJA :!:
Ostatnio edytowano 8 cze 2011, o 08:53 przez Rudy, łącznie edytowano 1 raz
Było Clio I phase I cleon 1.1 1993r R.I.P.Laguna I phase II 1.9 dTi 1999r Clio II phase II 1.4 16v + LPG 2002r Laguna III ph1 2.0DCI 2009r
Jest Bażant4x4 2021r.Renault 19 cabrio 1.8 16v 1994r.
#54 Obrazek
Tyran Despota

Administrator
Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez jvc » 8 cze 2011, o 08:50

Tylko że Ty jak przepinasz kosiarkę na dwójkę przy 30km/h to hamujesz diesla ,który spokojnie do 50km/h by pociągnął :lol:
Takie gadanie :D
Renault Clio III 2009 , 1.2 TCE 125KM@174Nm chip by heko :)
Ford Mondeo MK5 2016 , 2,0 TDCI 190KM@430Nm chip by heko:)
Citroen Berlingo 1999 , 1.9D tylko 71KM@125NM :(
jvc

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 8 cze 2011, o 08:57

Rudy napisał(a):Ty chyba myślisz, że technologia diesli nie zmieniła się od setek lat ale nie dam się sprowokować :)

jvc napisał(a):Tylko że Ty jak przepinasz na dwójkę przy 30km/h to hamujesz diesla ,który spokojnie do 50km/h by pociągnął :lol:
Takie gadanie :D

no właśnie nie do końca przesadzam (troszeczkę oczywiście :mrgreen: - tylko troszeczkę), ale zwróćcie uwagę ile jeździ starych trupów na ropę nadal które w sporym stopniu spowalniają ruch próbując przegonić autobus :roll: zanim szanowny Pan Kierownik takiego bolidu "domacha" się do 3-ciego biegu który jest trochę dłuższy to mijają wieki.

notabene w nowych dieslach nie jest dużo lepiej, ino auto ma już jakie takie pierdolnięcie -> nadal pierwsze dwa biegi są bardzo krótkie.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez jvc » 8 cze 2011, o 09:02

Większym problemem będą tzw " leśne dziadki" którzy mają refleks szachisty i mają gdzieś czy ktoś za nimi załapie się jeszcze na zielone światło
Renault Clio III 2009 , 1.2 TCE 125KM@174Nm chip by heko :)
Ford Mondeo MK5 2016 , 2,0 TDCI 190KM@430Nm chip by heko:)
Citroen Berlingo 1999 , 1.9D tylko 71KM@125NM :(
jvc

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Rudy » 8 cze 2011, o 09:02

to raczej kwestia kierowcy a nie auta :) jak umiesz jeździć to czy diesel czy benzyna ruszysz zwinnie ze świateł :)
A w ogóle to jesteś stronniczy i nieobiektywny :P
Było Clio I phase I cleon 1.1 1993r R.I.P.Laguna I phase II 1.9 dTi 1999r Clio II phase II 1.4 16v + LPG 2002r Laguna III ph1 2.0DCI 2009r
Jest Bażant4x4 2021r.Renault 19 cabrio 1.8 16v 1994r.
#54 Obrazek
Tyran Despota

Administrator
Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez bodowp » 8 cze 2011, o 09:16

W bielsku jest parę "Inteligentnych skrzyżowań" na których jak nikogo nie ma zawsze pali się czerwone... Fakt faktem jak się jedzie 50-60 km/h nie trzeba hamować bo światło zmienia się na tyle szybko.
Co do szybkiego ruszania na zielonym świetle to przyznam się szczerze, że z własnego doświadczenia wiem, że na paru skrzyżowaniach w Bielsku jest to wręcz niebezpieczne :) Bardzo krótki czas świecenia żółtego sprawia że amatorzy jazdy na tz. późnym pomarańczowym stają się ogromnym zagrożeniem. Nie wspomnę nawet o panach z dużych ciężarówek Na które trzeba uważać na skrzyżowaniu Skłodowskiej i żywieckiej. Kiedyś się spieszyłem stoję na Skłodowskiej...zielone jeden gaz...i prawie się wbiłem pod Tira z Żywca. Ze mną to tam wiecie ale szkoda by było PIWA :D
Klubowicz

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 8 cze 2011, o 09:19

Rudy napisał(a):to raczej kwestia kierowcy a nie auta :) jak umiesz jeździć to czy diesel czy benzyna ruszysz zwinnie ze świateł :)

i tak i nie - jak to się mówi: z gówna bata nie ulepisz ;)

Rudy napisał(a):A w ogóle to jesteś stronniczy i nieobiektywny :P

też mi nowość :lol:
zresztą Ty też :mrgreen:
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez kubal » 8 cze 2011, o 10:03

Driver i spółka proszeni są o zostawienie w spokoju tematu rodzaju paliwa :P

Bardzo Zaawansowany
Zasłużony
Zlotowicz
Lider Regionalny
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 8 cze 2011, o 10:03

szczerze mówiąc, zielona fala obecnie należy do rzadkości... we Wrocławiu może jest tylko kilka takich miejsc. Ulica Legnicka w stronę Leśnicy - jest zielona fala, ale jadąc z dozwoloną prędkością czyli 50 nie da rady przejechać, trzeba co najmniej 70. A i tak w jednym miejscu trzeba przycisnąć nawet do 100 żeby zdążyć załapać się na zielone przy Wejherowskiej... W drugą stronę już trochę lepiej. Ogólnie to 5 km można przejechać bez zatrzymywania - pod warunkiem że nie znajdą się tacy (a dużo ich) co ślamazarnie ruszają spod świateł, potem przyspieszają do 100 i przed następnym sygnalizatorem hamują do zera i od nowa.

Ta jedynka w dieslu jest chyba mocno naciągana... nawet jak jest do 30 - ja przy 15 - 20 wrzucam dwójkę i nie zauważyłem żebym blokował ruch - pewnie że prędkość może być wyższa przy zapięciu dwójki... ale po co? Takie coś dopiero przy ostrym ruszaniu. Ogólnie jedynka służy tylko do ruszania (tak uczyli na kursie, niewielkie odstępstwa od tej teorii :D)
Termi

Pokaż profil

Postprzez Blend » 8 cze 2011, o 10:35

psz3mo napisał(a):- w przypadku licznika odliczającego za ile będzie zielone - może służyć za swoisty starter do wyścigów,

co w tym złego?
dynamicznie ruszą z pod świateł :D
a w Goleniowie nie ma problemu ze staniem na światłach bo takowych nie ma :thumbup:
Nie jestem zupą pomidorową żeby mnie wszyscy lubili.

Początkujący
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez jano_3 » 8 cze 2011, o 14:25

Zeby tylko chodzilo o to ile aut przejedzie. Problem robi sie gdy za swiatlami nie ma miejsca i nie mozna wjechac na skrzyzowanie :D . A Wwie czesto sie to zdarza.

Ja szczerze mowiac jezdzac po Wwie nie doswiadczylem tak spoznionego refleksu jak w grodzie Kraka :D . No to makabra. Moze tam jeszcze za male korki. Ja raczej zauwazam pedzacych juz od pomaranczowego do pomaranczowego na pelnym gazie. Ludzie juz dostali lekcje i wiedza ze gdzie da sie urwac 30s tam trzeba urwac.
Pieniądz i czas to najwięksi terroryści, każdy z nich ogranicza, każdy z nich czyści

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Tomi » 8 cze 2011, o 17:17

Ja-NOS napisał(a):No chyba że diesle są wyjątkami :P

w pewnym sensie są , nie wiem jak miedzy polami uprawnym przejazdy dla zetorów na wsi zwanej Warszawa ale w mieście Kraków na ten Ci przykład istnieją pasy dla autobusów...które są dieslami :) to tak w odpowiedzi na
Ja-NOS napisał(a):Tomi robaczku młody co to sie jeszcze o dywan potyka,

:)
Driv3r napisał(a): jazda za rozpędzającym się klekotem nie należy do przyjemności pod względem zapachu / widoczności i podejrzewam, że jest szkodliwa dla zdrowia

tak , podobnie jak sikanie na stojąco .
Driv3r napisał(a):tudzież pani 50-cio letnia tleniona blondyna się próbuje upiększyć waląc sobie na światłach 2 cm tapety na ryj.
troche szacunku dla kobiet i starszych , nie posiadaja one ryja tylko twarz chyba ze to nie pani a...patrz poczatek mojej wypowiedzi
Driv3r napisał(a):Co do tempa ruszania spod świateł to nie ma najmniejszych szans, żeby to się odczuwalnie poprawiło. Trzeba się nauczyć z tym żyć albo... znaleźć sposób żeby to nie zawadzało.

szukajac rankingu miast w Polsce pod wzgledem ilosci samochodow jakie przejechaly na 1 zmianie swiatel natknalem sie na maly OT
Przypomina mi się tu mój kolega, który stojąc na czerwonym świetle tak długo patrzył na sygnalizator, aż mu się to znudziło i zaczynał zajmować się czymś innym. Złośliwość rzeczy martwych - akurat wtedy zapalało się zielone i paliło się tak jeszcze dobrą chwilę, zanim fakt ten został przez niego przetrawiony i przyjęty. Wystarczyła mu jedna podróż w naszym towarzystwie, by na dobre przylgnęła do niego ksywka DRAJWER.
Driv3r napisał(a):notabene w nowych dieslach nie jest dużo lepiej, ino auto ma już jakie takie pierdolnięcie -> nadal pierwsze dwa biegi są bardzo krótkie.
tak , ja jeszcze w miedzy czasie miedzy 1 a 2jka jak wyrzucam na luz ku chwale zdrowia skrzyni jem kanapke , z dzemem jak jade sportowo , i z pomidorem jak nie gonie tak czasu
Driv3r napisał(a):ale zwróćcie uwagę ile jeździ starych trupów na ropę nadal które w sporym stopniu spowalniają ruch próbując przegonić autobus
a ile starych benzyn udajacych diesli robiacych niebieska chmurke ? :P
jano_3 napisał(a):Ja szczerze mowiac jezdzac po Wwie nie doswiadczylem tak spoznionego refleksu jak w grodzie Kraka
O niesamowicie zaskakującym na plus wyniku można za to mówić w przypadku sprawdzianu dynamiki ruszania po zapaleniu się zielonego światła. Na al. Trzech Wieszczów w ciągu pierwszych piętnastu sekund trwania zielonego światła przez skrzyżowanie przejeżdżało przeciętnie 15,6 samochodu. To najlepszy wynik wśród zmierzonych przez "Gazetę". Drugie miasto - Olsztyn - miało wynik 12 samochodów. Warszawa? Średnio 7 aut na 15 sekund

możesz mi to napisać jeszcze raz o tych powolnych w krk i szybkich w wwa ? :lol:
Blend napisał(a):co w tym złego?

dokladnie
jano_3 napisał(a):Problem robi sie gdy za swiatlami nie ma miejsca i nie mozna wjechac na skrzyzowanie
tru i wtedy cale gwaltowne ruszanie mozna sobie w .... włożyc bo tylko wszyscy sie poderwą ogniem i nagle cyk hamowanie do 0 i polowa zostaje na skrzyzowaniu blokujac je dla reszty i "wio do gabloty powtorz" stoja wszyscy
szach mat
Obrazek

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez jano_3 » 8 cze 2011, o 18:12

Tomi napisał(a):możesz mi to napisać jeszcze raz o tych powolnych w krk i szybkich w wwa ? :lol:

przyjedz i zobacz jak ruszaja.
Pieniądz i czas to najwięksi terroryści, każdy z nich ogranicza, każdy z nich czyści

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 8 cze 2011, o 18:15

Ja mam porównanie Wrocław - Warszawa i muszę przyznać, że w Warszawie na prawdę ludzie lepiej i płynniej ruszają spod świateł.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez jano_3 » 8 cze 2011, o 18:19

Tomi, ja nie mowie ze jest idealnie i ruszaja jak Kubica. Ale kur* takie przerwy jak na tym filmie. No jak formula jeden na paraolimpiadzie.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 8 cze 2011, o 19:20

Tomi, żeś znowu elaborat wystosował :lol:
Z moich doświadczeń z jazdy po różnych miastach polski to w W-wie ludzie jeżdżą najszybciej, najgorzej jest w Szczecinie, mocno przeciętnie we Wrocławiu i w Łodzi.
Największe chamstwo w Krk - ale może Ci nie lubią warszawiaków bo stolice im zabraliśmy :lol:
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Blend » 8 cze 2011, o 20:46

Driv3r, a mieszkasz w Szczecinie? Jeśli swoje wnioski opierasz na kilku wycieczkach do Szczecina to pozdrawiam...

Początkujący
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez gavin » 9 cze 2011, o 09:02

Trzeba się wyluzować :) Ulica to nie tor F1. Jakbym miał tak cały czas jeździć że jedyne o czym myślę to czy ruszę w pierwszej milisekundzie zielonego to bym wrzodów dostał (więcej ;) ) :P
Windsurfer

Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Blend » 9 cze 2011, o 09:07

gavin napisał(a):Ulica to nie tor F1.

nie? :( :( :cry:

Początkujący
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne