Zamiana alternatora na inny

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Zamiana alternatora na inny

Postprzez wicio84 » 2 sty 2021, o 21:11

Witam wszystkich.

Od niedawna jestem posiadaczem Clio 1.2 z 2002 roku.
Słychać w nim było ewidentnie łożyska alternatora, więc postanowiłem rozebrać alternator.
Niestety obecny nie przeżył demontażu.
Zajmowałem się kiedyś regeneracją alternatorów, więc za nauki regeneracji podziękuję.

Chodzi mi o to, czy do takiego Clio można wsadzić inny alternator niż jest fabrycznie???
To straszny wynalazek:

8200065730 Mitsubishi

Najchętniej umieściłbym jakiegoś Boscha.
Czy to możliwe???

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 2 sty 2021, o 21:25

Ale chcesz nowy, używany? Wpisz numer tego alternatora w google i będziesz miał całą listę innych firm.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wicio84 » 2 sty 2021, o 21:27

Chciałbym, żeby konstrukcja była inna, ale żeby obudowa pasowała do silnika. Na przykład wsadziłbym Boscha zamiast Mitsubishi.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 2 sty 2021, o 21:27

30 sekund w google BOSCH 0 986 045 261
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wicio84 » 2 sty 2021, o 21:39

Obudowa podobna. Ciekawe czy wtyk pasuje. Hmmm.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 2 sty 2021, o 23:39

W zasadzie nikogo to nie interesuje.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez wicio84 » 3 sty 2021, o 00:21

Myślałem, że forum jest dla osób zainteresowanych tym autem.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Natan » 3 sty 2021, o 11:40

Cześć

Zapytałeś o altek innej marki. Najlepiej Bosch. Dostałeś namiar od Pan Bułka. Dalej psioczysz. Linka masz na PW. Nie to żebyś go tam kupił, tylko masz tam wszystkie wymiary itp. Teraz jakieś roszczeniowe te ludzie są. Przynieś, podaj, pozamiataj i wynieś talerze panie kelnerze ;) . Mi to zajęło pół minuty.
Załączniki
wtyczka.jpg

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Termi » 3 sty 2021, o 23:08

Wszystko się da.
Zajmowałeś się regeneracją alternatorów i wtyczka jest problemem hmmm...

Zmienialem alternator u siebie tyle że w clio 1 z 70 A z dwoma pinami, "15" oraz "L" na alternator z clio 2 sport 110A z jednym wyjściem "L" i całkiem inną wtyczką.
Jak każdy "swap" trzeba się liczyć z przeszkodami. Posilkujac się google, doświadczeniami uzytkowników, miało być prawie p&p ale tak nie było, nie pasowało górne mocowanie i trzeba było troszkę rzeźby. Chwilę tak jeździłem ale że rzeźby nie lubię to wyjąłem go i obejrzałem to mocowanie.
Doszedłem do tego, że przednia obudowa z master 2 będzie idealna. I nie pomyliłem się, bo teraz jest p&p.

Czyli masz przykład swapa alternatora ze starego typu na nowszy i metodę rozwiązywania problemów. W twoim przypadku proponuje przyrównać same mocowania alternatorów z clio z tej samej wersji silnikowej. Z reguły siedzi valeo.
Fakt, alternator Mitsubishi to straszny wynalazek, ale robiłem gorsze, chyba jakiś polski z fiata 125p, z tymi pierscieniami przez które przechodzą druciki i trzeba je przylutowac do pierścienia... to jest dopiero chore
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris

Ekspert
Klubowicz
Spotowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne