przez Termi » 3 sty 2021, o 23:08
Wszystko się da.
Zajmowałeś się regeneracją alternatorów i wtyczka jest problemem hmmm...
Zmienialem alternator u siebie tyle że w clio 1 z 70 A z dwoma pinami, "15" oraz "L" na alternator z clio 2 sport 110A z jednym wyjściem "L" i całkiem inną wtyczką.
Jak każdy "swap" trzeba się liczyć z przeszkodami. Posilkujac się google, doświadczeniami uzytkowników, miało być prawie p&p ale tak nie było, nie pasowało górne mocowanie i trzeba było troszkę rzeźby. Chwilę tak jeździłem ale że rzeźby nie lubię to wyjąłem go i obejrzałem to mocowanie.
Doszedłem do tego, że przednia obudowa z master 2 będzie idealna. I nie pomyliłem się, bo teraz jest p&p.
Czyli masz przykład swapa alternatora ze starego typu na nowszy i metodę rozwiązywania problemów. W twoim przypadku proponuje przyrównać same mocowania alternatorów z clio z tej samej wersji silnikowej. Z reguły siedzi valeo.
Fakt, alternator Mitsubishi to straszny wynalazek, ale robiłem gorsze, chyba jakiś polski z fiata 125p, z tymi pierscieniami przez które przechodzą druciki i trzeba je przylutowac do pierścienia... to jest dopiero chore
Stajnia - czyli lub pod opieką od A do Z:
Clio 1 ph1 1.2 (już 1.4) Żółta
Clio 1 ph2 1.8 16V Niebieska
Clio 2 ph2 1.9 dTi Dwójeczka
Clio 1 ph2 1.4 Alize
Clio 2 ph2 1.6 16V Initiale Paris