ZMIANA Clio II lift na Clio III

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

ZMIANA Clio II lift na Clio III

Postprzez kamilgum » 1 kwi 2012, o 22:11

Witam, po roku z moją clió-wką 1.5 dci 2004r. II lift czas na coś nowszego, szukam, patrze początkowo byłem przekonany do 207 ale oglądnąłem 2 w cenie 16-17 tyś to masakra z 5 aut jedno robione... niestety za 207 w roczniku 2007 trzeba 20 tys dać, potem przez chwile grande punto chodziło mi po głowie, z 1.3 jtd ale fiat i moje mieszane uczucia z marką przegrały, ewentualnie fiesta z 1.4 tdci ale nie miałem okazji nawet jechać...

Koniec końców wróciłem do pkt wyjścia i za 15-17 tyś nie kupie chyba nic lepszego niż clio III 1.5 dci,,, moja stara clio-wka jest niczego sobie tylko jeżdżę dużo wiec mógłbym ją szybko skończyć, a po za tym mam ochotę na coś świeższego,,, pytanie czy clio III jest tak samo oszczędne jak moja II bo priorytet to oszczędność,,,

Nie rozpisując się będę wdzięczny za rady, opinie oraz szczere oceny.. a może jeszcze inna marka ?

Z góry dziękuje z pomoc!
kamilgum

Pokaż profil

Postprzez philrof » 2 kwi 2012, o 03:57

Podobno 1,5 dci uchodzi za najbardziej oszczędny silnik, który jest oferowany w Clio. Wydaje mi się, że to dobry wybór, patrząc właśnie na oszczędność, cenę części zamiennych oraz stosunkowo dobrą jakość wnętrza.

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez kamilgum » 2 kwi 2012, o 14:54

nawet nie zawahał bym się stwierdzić, czy czasem w tym segmencie i w tym przedziale cenowym nie będzie to najbardziej ekonomiczna jednostka....
kamilgum

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 2 kwi 2012, o 18:31

ja to bym sie zastanawiał nad stanem clio 3 1.5 dCi za 15 tysięcy... :roll:
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 2 kwi 2012, o 18:51

Driv3r napisał(a):ja to bym sie zastanawiał nad stanem clio 3 1.5 dCi za 15 tysięcy... :roll:

mysle ze to bedze zakup ratalny 1 rata 15tys reszta u mechanika...
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez kamilgum » 2 kwi 2012, o 19:15

kratylos napisał(a):
Driv3r napisał(a):ja to bym sie zastanawiał nad stanem clio 3 1.5 dCi za 15 tysięcy... :roll:

mysle ze to bedze zakup ratalny 1 rata 15tys reszta u mechanika...

dobre :) oczywiście są to suche kalkulacje tak jak kalkulowałem za II lift dać 11 a dałem 13 ..;) więc nie mowie, że musi być za 15 pewnie z 17...18 będzie trzeba da bardziej mi chodzi o porównanie względem obecnego auta, lub ewentualnie zaproponowanie czegoś innego... świat się na renault nie kończy ale to chyba jeden z najrozsądniejszych światów.
kamilgum

Pokaż profil

Postprzez zarembaz » 2 kwi 2012, o 20:11

Mam służbową Clio III 1.5dci (prywatnie Storię) i powiem że w III mechanizm zmiany biegów to porażka. Często jak wrzucam II bieg to czuję lekkie zgrzytanie (od nowości tak było), a ostatnio to nawet słyszę zgrzytanie (ma już za sobą 80 tys km) i to jedyna wada tego modelu. Poza tym ma wygodniejsze fotele i oczywiście więcej miejsca.
zarembaz

Pokaż profil

Postprzez zarembaz » 2 kwi 2012, o 20:13

Jeszcze w III przerąbana jest wymiana żarówek. Jest dużo ciaśniej niż w II
zarembaz

Pokaż profil

Postprzez inspektor » 2 kwi 2012, o 20:46

ja bym szukał megany , clio 3 jest ciasne i fotele w podstawowych wersjach to kanapy , wymiana żąrówek lekko lepsza w megi , wystarczy koło zdjać żeby dobrze wymienić żąrówkę :lol: (można oczywiscie bez ale proponuje miec na sobie robocze ciuchy :D)
współczesny myśliwy - poluje na dziczyznę na jebaju :lol: by Bor
Aktywny user :thumbup:
Piwowar Domowy :) Inspektorski Browar Domowy
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 2 kwi 2012, o 21:07

inspektor napisał(a):ja bym szukał megany , clio 3 jest ciasne

Proszę cię.... Może od razu beemkę siódemkę, bo w meganie, to jak w puszce?

Jest więcej miejsca niż w c2 to na pewno. A jeżeli chodzi o oszczędność, to w c2 dci 65KM miałem średnie spalanie 5.4, w c3 86 KM mam 5.1. Styl jazdy dokładnie taki sam, bo kierowca ten sam ;)
Ale faktycznie, za mniej, niż 20 koła bał bym się kupować c3. I na pewno szukaj dci 86KM lub więcej, mniej nie ma sensu.
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez kamilgum » 2 kwi 2012, o 21:17

co do megany rozważam taką opcje ale troszku za ciężka jest 1300 kg i 1.5 dci to już nie będzie tak fajnie palić, lecz na pewno wygodniejsza,,

a i szukam tylko wersji 2/3 drzwi jakiekolwiek auto

90 % podróżuje sam więc po co więcej otworów:)
kamilgum

Pokaż profil

Postprzez inspektor » 2 kwi 2012, o 21:19

czarnyolek, dla mnie za ciasne(to jest moja opinia na prawie codzień mam doczyniania z clio 3, a meganką tez troche pojeździłem), po za tym za meganką przemawia to że za tą kwote mozna znaleźc lepszy egzemplarz niż clio 3 w dieslu :)
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez kamilgum » 2 kwi 2012, o 21:33

ciekawe ile by spaliła meganka 1.5 dci w 2 drzwiach... a może 1.9 dci i 6 bieg....
kamilgum

Pokaż profil

Postprzez inspektor » 2 kwi 2012, o 21:39

napisz do usera mef_nl on ma megane 1,5 dci
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 2 kwi 2012, o 21:52

inspektor napisał(a):czarnyolek, dla mnie za ciasne(to jest moja opinia na prawie codzień mam doczyniania z clio 3, a meganką tez troche pojeździłem), po za tym za meganką przemawia to że za tą kwote mozna znaleźc lepszy egzemplarz niż clio 3 w dieslu :)

Ja mam 173, a żonka 165 cm wzrostu - dla takich konusó to clio jest oki. Ale jak wiozłem kolegę 190 cm na knapaie ztyłu, to był zaskoczony ile ma miejsca.
Fakt, megane tańsze. Też rozważałem tę opcję, ale wizualnie mega się strasznie postarzała. Wsiadasz i widzisz kicz. Clio, poprezz bardziej konserwatywny design, jakoś mniej się starzeje, wręcz 10 letnie c2 ph2 nadal wygląda ładnie i świeżo na tle konkurencji - 206, czy corsy z tego samego okresu.
Ale to już kwestia, według jakiego klucza kto dobiera auto.

Bryła clio moim zdaniem to maksimum dla 1.5, mega musi w 1.9 iść.
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez kamilgum » 2 kwi 2012, o 21:59

czarnyolek napisał(a):
inspektor napisał(a):czarnyolek, dla mnie za ciasne(to jest moja opinia na prawie codzień mam doczyniania z clio 3, a meganką tez troche pojeździłem), po za tym za meganką przemawia to że za tą kwote mozna znaleźc lepszy egzemplarz niż clio 3 w dieslu :)

Ja mam 173, a żonka 165 cm wzrostu - dla takich konusó to clio jest oki. Ale jak wiozłem kolegę 190 cm na knapaie ztyłu, to był zaskoczony ile ma miejsca.
Fakt, megane tańsze. Też rozważałem tę opcję, ale wizualnie mega się strasznie postarzała. Wsiadasz i widzisz kicz. Clio, poprezz bardziej konserwatywny design, jakoś mniej się starzeje, wręcz 10 letnie c2 ph2 nadal wygląda ładnie i świeżo na tle konkurencji - 206, czy corsy z tego samego okresu.
Ale to już kwestia, według jakiego klucza kto dobiera auto.

Bryła clio moim zdaniem to maksimum dla 1.5, mega musi w 1.9 iść.

mocno podzielam twoje zdanie, dlatego się waham :)
kamilgum

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 3 kwi 2012, o 00:01

c3 pod wzgledem mijsca z przodu jest super w meganie w cale nie ma lepiej.. nie rozumiem jak tam komus w c3 na przednich fotelach jest ciasno - ja mam 197 wzrostu i nie mam problemu..
ciasniej jest na tylniej kanapie ale i tak o niebo luzniej niz w c2
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez kamilgum » 3 kwi 2012, o 00:24

dziś całe popołudnie oraz, aż do godzin późno nocnych analizowałem rynek motoryzacyjny i mój typ na dziś :) to C3 teraz wstępnie zacząć poszukiwania no i jakaś jazda testowa bo jeszcze nawet w tej clió-wce nie siedziałem :D
kamilgum

Pokaż profil

Postprzez less_pl » 6 kwi 2012, o 00:36

naprawdę, rozumiem, że niektórym to się marzy przedłużana limo, ale bez przesady :)
przesiadka z C2>>C3 to naprawdę spore powiększenie przestrzeni do podróży, szczególnie z tyłu (ale jak jeździsz sam, lub 1+1 to aż tak na tym skorzystasz :P)
zmienia się charakterystyka autka, z małego smigadełka (bo II fajnie się prowadziła) na toczydło (pod)miejskie - może jakaś mocna wersja utwardzona, lub seria obniżona, większe kapcie itd pomogłoby w prowadzeniu, ale nie zamierzam testować :) obecnie użytkownikiem C3 jest żona :P ja okazyjnie siadam zobaczyć czy auto jeszcze poprawnie jeździ ;) więc zostaje toczydło
pisałem już o tym w temacie o Tce, C3 to wg. mnie auto robione przez księgowych - plastik fantastik - tani twardy plastik

w meganie nieco bardziej tonie się w aucie/fotelu, w C3 się wyżej siedzi i bardziej pionowo :) jednak jest dość dużo przestrzeni w obu, różnica z miejscem jeżeli dobrze pamiętam była tylko w okolicy prawego kolana, w C3 czasami przy długich nóżkach idzie kolanem się oprzeć o plastik na wysokości radia/konsoli, ale może mi się miesza, a nie polecę teraz sprawdzić :P polecam się po prostu przejechać i zrobić parę km samodzielnie
może niektórzy się nie zgodzą, ale w porównaniu C2 vs. C3, to III jest jakby autem o klasę wyższym gabarytowo, acz budżetowo zrobionym pod względem materiałów wykończeniowych (wersje standardowe)
tak czy siak, dość rozsądny wybór pod względem cena/wielkość auta/silniki/wyposażenie
less_pl

Pokaż profil

Postprzez Kask » 6 kwi 2012, o 08:24

Na co dzień pomykam firmowym C3 przedlift w 1,1 benzynce VAN. W porównaniu z Clio 2ph2 jest więcej miejsca. Siedzi się wyżej i jak na mój wzrost fotele są wygodniejsze. Uważam że plastiki w obu samochodach są słabe. Kokpit C3 wygląda o wiele nowocześniej. Dużym minusem C3 jest silnik 1,1. Po mieście daje radę na pusto, poza miastem na autostradzie już jest słabo, trzeba kręcić. Clio 1,5 60 koni lepiej sobie radzi. C3 jak na swoje gabaryty jest bardzo ciężkie (ok 1040kg). Wspomaganie kierownicy na miasto bardziej mi odpowiada w C3. Proponował bym ją tylko z silnikiem 1,4.

Początkujący
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne