Clio IV faza 1

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio IV faza 1

Postprzez organic » 23 kwi 2012, o 21:03

Zabezpieczeniem będzie dopłata do 4 lat gwarancji. Błogosławieni ci, którzy na to wpadną, pozostali będą mieli byc może małe zdziwko 8-)

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............
W życiu trzeba mieć zasady.
Kobiety i samochodu nie pożyczam.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 7 maja 2012, o 12:50

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez kubakabana90 » 23 maja 2012, o 15:58

mayn napisał(a):http://autokult.pl/2012/04/30/francuski-przeciek-pierwsze-zdjecie-nowego-renault-clio

ladny, ciekawe linie nadwozia po bokach, w stosunku do poprzednich wersji - spowaznial :D
kubakabana90

Pokaż profil

Postprzez Duster » 25 maja 2012, o 17:51

TCE 115KM pracujące pod maską Megane http://www.youtube.com/watch?v=Ai20vJ7_zMI
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 25 maja 2012, o 18:46

O kurew ale masakra... :japierdole:
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 25 maja 2012, o 20:09

Driv3r napisał(a):O kurew ale masakra... :japierdole:

Driv3r wiecznie Ci się coś nie podoba, wiecznie jesteś nie zadowolony, co to za życie ? :twisted: 8-)

Gdzieś czytałem że ten nowy 1.2 TCe 115 KM z bezpośrednim wtryskiem jest o wiele wiele cichszy od tradycyjnych silników z wtryskiem pośrednim (w kolektorze). Ciekawe jak w praktyce przy 130 km/h....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez organic » 25 maja 2012, o 20:11

Ale jazda, gdyby to była kosiarka to bym powiedział, że silnik jak dzwon :mrgreen:

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............
W życiu trzeba mieć zasady.
Kobiety i samochodu nie pożyczam.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 25 maja 2012, o 21:00

mayn napisał(a):
Gdzieś czytałem że ten nowy 1.2 TCe 115 KM z bezpośrednim wtryskiem jest o wiele wiele cichszy od tradycyjnych silników z wtryskiem pośrednim (w kolektorze). Ciekawe jak w praktyce przy 130 km/h....

W takim przypadku słychać by było chyba tylko wiatr i opony. Mój filmik na IV ce 80-120 (przed remapem) http://www.youtube.com/watch?v=Yaq_9mFkveM

Na V naturalnie jeszcze ciszej. Przy 130km/h jest komfortowo.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 25 maja 2012, o 21:05

mayn nie lezy mi ten silnik w ogole - nie dosc ze charakterystyka klekota - zdycha mega wczesnie jak na benzyne to jeszce ten dzwiek...
ja wiem, ze to pewnie nie bedzie slyszalne wewnatrz auta ale ten dzwiek jest tragiczny.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 25 maja 2012, o 21:12

Trzymajmy się wątku.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 25 maja 2012, o 21:19

trzymamy :)
w clio 4 z nowym tce wlasciciel ma wielkie szanse zatankowac mazut na stacji benzynowej:
- czerwone pole zaczynac sie bedzie jak w klekotach
- pracuje tez jak klekot
:japierdole:
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 25 maja 2012, o 22:45

Driv3r moc maksymalna jest przy 4500 obrotów w nowym 1.2 TCe 115 KM i ten sam silnik będzie z pewnością w Clio IV. Uważam że jest to bardzo dobra wartość dla spokojnego kierowcy. Najczęściej jeździmy w przedziale 2- 3 tyś obrotów więc spora moc jak na 1.2 będzie dostępna w tym zakresie zwłaszcza od razu będzie dostępne 190 Nm to już całkiem nieźle..... Zdecydowanie lepiej 1.6 16V co ma jakieś 148 Nm przy ponad 4 tyś obr.

Wysokoobrotowe silniki czyt. wiertarki jak w Hondach to nic ciekawego do codziennej jazdy. Auto żeby zbierało się trzeba wysoko kręcić co jest okupione hałasem i spalaniem. Cierpi na tym komfort.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Duster » 25 maja 2012, o 22:54

Czesi już testowali Megane z tym silnikiem i piszą, że od 2000 mocno ciągnie ale największa frajda jest od 4000-5000obr. Odcinka jest przy 6500. Na 2ce 103km/h, na 3ce 150km/h a VI jest dłuższa od długiej V znanej z Clio od końca 2010r. Clio niestety raczej dostanie skrzynię 5 biegową.
Załączniki
h5ft_402_12_tce_85_kw_115_km_202.jpg

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 25 maja 2012, o 23:04

mayn, masz rację, ale na prawdę nie ma nic fajniejszego niż wkręcanie wysokoobrotowego motoru pod czerwone pole.
komfort komfortem ale liczy sie tez fun z jazdy a moc max w silniku benzynowym przy 4500 rpm jest dla mnie porażką (chyba, ze podtrzymuje ja do 5500 rpm ale szczerze watpie w tak malym silniczku).

ze w codziennej eksploatacji auto z turbina jest wygodne wiem - sam na codzien nie przekraczam 2500 obrotow najczesciej.

PS w hondach jest system zmiennych krzywek dzięki ktoremu mozesz spokojnie turlac sie "jak wszyscy" nie przekraczajac 3000 obrotow ;)

EDIT: tak jak pisałem - ponad 5000 zdycha :roll:

Bardziej od tego tce które sportowe nie ma być martwi mnie plotka o zastapieniu silnika 2.0 w sporcie jednostka 1.6 turbo :evil:

EDIT 2: w ogole to w clio chyba mialo byc tce 90 a nie 115 tak na marginesie
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 25 maja 2012, o 23:11

Duster napisał(a):Czesi już testowali Megane z tym silnikiem i piszą, że od 2000 mocno ciągnie

Bardzo dobra informacja....

Duster napisał(a):Czesi już testowali Megane z tym silnikiem i piszą, że od 2000 mocno ciągnie ale największa frajda jest od 4000-5000obr. Odcinka jest przy 6500. Na 2ce 103km/h, na 3ce 150km/h a VI jest dłuższa od długiej V znanej z Clio od końca 2010r. Clio niestety raczej dostanie skrzynię 5 biegową.

Ale z sensownymi przełożeniami myślę, nie jak w C3ph1 3 tyś obr przy 100 km/h i hałas.

Driv3r napisał(a):w ogole to w clio chyba mialo byc tce 90 a nie 115 tak na marginesie

Niech będzie 1.2 TCe 115 KM.... może się skuszę kto wie :roll:

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 25 maja 2012, o 23:15

kurde paczać jaki numer:
Megane 5d wg konfiguratora renault.pl:
Bose Edition TCE 130: 74'950
Bose Edition energy TCE 115: 76'350
:japierdole:
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 25 maja 2012, o 23:23

Z cenami mocno przegięli. Mam nadzieje że odczują spadek sprzedaży na własnej skórze i szybko wrócą do standardowego rabatu 5000 zł (ta sama sytuacja kiedyś była).

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Duster » 25 maja 2012, o 23:31

mayn napisał(a):Ale z sensownymi przełożeniami myślę, nie jak w C3ph1 3 tyś obr przy 100 km/h i hałas.

Dokładnie tak. Przy 100km/h w 2100obr się zamyka i 2800obr dla 130km/h ...

Driv3r, płacisz za nowość i teoretyczną oszczędność paliwa. Wolniej do 100km/h i mniejsze Vmax ale być może lepsza elastyczność. Się okaże.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 25 maja 2012, o 23:44

przegieli ostro...
skonfigurowalem megane tce 115 w wersji full. wyszlo 93 kola
tak samo wypasiona laguna 2.0 140 KM wyszla 89 kola
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 25 maja 2012, o 23:55

Driv3r napisał(a):
EDIT 2: w ogole to w clio chyba mialo byc tce 90 a nie 115 tak na marginesie

"Interesująco prezentuje się paleta silnikowa nowego miejskiego Renault. Zgodnie z obowiązującą modą pod maskę Clio trafi mały turbodoładowany silnik trzycylindrowy; całkiem nowa jednostka o pojemności 0,9 l ma rozwijać 90 KM, a nieco wyżej w gamie będzie znajdować się nowy silnik 1,2 TCe Energy o mocy 115 KM, który niedawno zadebiutował w Mégane. "

Driv3r napisał(a):przegieli ostro...
skonfigurowalem megane tce 115 w wersji full. wyszlo 93 kola
tak samo wypasiona laguna 2.0 140 KM wyszla 89 kola

Cena Laguny zawiera 15% upust. Laguna nie jest jeszcze z odświeżonej gamy 2012. Dlatego nie jest dostępny do niej np. Visio System (LDW + AHL) odpowiadający m.in za automatyczne przełączanie świateł długie/krótkie. http://www.renault.pl/samochody-nowe/sa ... io-system/

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne