Clio IV faza 1

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio IV faza 1

Postprzez Driv3r » 9 sty 2013, o 08:42

System napisał(a):Tylko, że wersja benzyna 75 KM ma ok. 15 sec do 100 km/h czyli będzie chyba bardzo mułowata.

jakie 15 sek? powinno być bliżej 13 (masa zbliżona do Clio 2). Znowu cos popsuli...

Klekot adblue nie ma, nie ma tez pompowtryskiwaczy a szynę common rail. Jak lejesz dobre paliwo to jezdzisz i nic nie robisz przez co najmniej 150 tys km. Kangoo teściów (od poczatku w rodzinie) ma 180 tys i nic mu nie dolega (poza tym, ze to diesel).

Do miasta kup duzo tansza benzyne i dorzuc wyposazenia - na prawde to w taniej wersji kiepsko wyglada.
A czy masz 5 sek do setki czy 55 to nie ma znaczenia - i tak wszyscy sie turlaja.
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 9 sty 2013, o 09:46

Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 9 sty 2013, o 11:16

System napisał(a):Tylko, że wersja benzyna 75 KM ma ok. 15 sec do 100 km/h czyli będzie chyba bardzo mułowata.
Napiszcie o dieslu 75 KM lub/i 90 KM, jak z awaryjnością i czy ma funkcję dopalania filtra cząstek stałych, czy ad blue ?
Jak wrażliwe na paliwo czy wykonanie są pompowtryskiwacze i jak wygląda awaryjność turbin ?
Ile kosztują pompowtryskiwacze ?
Widzę że posiadacze C III mają też problem z zawieszeniem, a maglownice są trwałe ?
Piszcie, bo mam mało czasu !!! :)
Pozdr. System

Przy jeździe po mieście na krótkich dystansach nie opłaca się kupować diesla z filtrem cząstek stałych (jak będzie uczciwy sprzedawca w salonie, to Ci o tym powie). Uważam, że silnik 1,2 75 KM będzie dobry, a jeśli chcesz mieć lepsze przyśpieszenie to pomyśl o wersji 90 TCE. Najlepiej zrób sobie jazdę próbną z silnikiem benzynowym (zakup Clio to dobry wybór).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 9 sty 2013, o 15:33

Bochen, widzialem katalog.
Ale w Clio 3 ten motorek rozpedzal sie w okolicach 13-14 sek, clio 4 jest lzejsze a rozpedza sie dluzej.
cos popsuli...

Bogdan61 napisał(a):zakup Clio to dobry wybór

ja sie nie zgodze, ale moze wyroslem z francuzow.
za ta kase bym kupil swifta 1.2 w najwyzszej wersji (i by zostalo troche kasy) albo bym dorzucil (kosztuje tyle co clio 4 z klekotem!) do swifta sport.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 9 sty 2013, o 16:06

Driv3r, miej na uwadze że Swift jest już prawie 8 letnią konstrukcją, w między czasie był lift. Myślę że Clio IV oferuje o wiele lepszy komfort i bezpieczeństwo wyższe.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez maymer » 9 sty 2013, o 16:12

Nowym Clio z silnikiem 1.5 dCi 90KM jeździłem na jeździe testowej, ładnie to przyspiesza, w trasie (na krótkim odcinku) paliło mniej niż 4 litry, ale diesla na takie odcinki jak podajesz nie polecam. Z własnego doświadczenia (Clio III) silnika 1.2 również nie polecam - wolniej jedzie niż inni stoją do tego żłopie paliwa jak głupie z ECO ma wspólną jedynie naklejkę na tylnej szybie. Może Twojej żonie podpasuje ten silnik do kosiarki (1.2) moja mama, która jeździ bardzo spokojnie stwierdziła, że to auto nie jedzie. Swoją drogą podany tutaj Swift to fajna opcja, auto sprawdzone, ładne i raczej bezawaryjne. A jaki macie budżet na auto? Bo tego chyba nie zauważyłem
maymer

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 9 sty 2013, o 16:12

Pytanie czy cena jest odpowiednia do wyposazenia i jakosci bo w konfiguratorze wyszla mi cena prawie 60 tys za auto doposazone ale z silnikiem 1.2 75 KM.
Za ta cene masz troche starszego swifta sport z motorem 130 koni i niegorszym wyposazeniem.

Nie wiem jak z rabatami w renault teraz ale raczej nie liczylbym na wiecej niz 10% na nowy model, wiec generalniejest drogo i to bardzo.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 9 sty 2013, o 18:33

Myślę, że w typowo miejskim aucie i silniku, przyspieszenie się nie liczy, za to spalanie tak i według katalogu jest ono niższe :)
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez organic » 9 sty 2013, o 18:39

Driv3r napisał(a):Bochen, widzialem katalog.
Ale w Clio 3 ten motorek rozpedzal sie w okolicach 13-14 sek, clio 4 jest lzejsze a rozpedza sie dluzej.
cos popsuli...

wszystko w imię ekologii, zapewne chodziło o obniżenie emisji CO2, w C3 w tym silniku wynosiło 135g/km a tutaj mamy 127 g/km
Podobnie jest z silnikiem 0.9, w niemcowni jest specjalna wersja eco, gdzie ten silnik ma emisje obniżoną do 99 g/km - efekt - przyśpieszenie 13 sek. zamiast 12,2 w normalnej wersji 0.9 (emisja 104 g/km)

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............
W życiu trzeba mieć zasady.
Kobiety i samochodu nie pożyczam.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 9 sty 2013, o 19:25

Bochen, pewnie ze tak.
Swift 4x4 ktorym na codzien sie przemieszczam setke lapie w 14,5 sek (mierzone) i jakos nie mam problemu z dynamika w ruchu miejskim.
Wg mnie doplacac do diesla (jezeli auto do miasta) 10 tys zl prawie nie ma w ogole sensu.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 9 sty 2013, o 23:54

maymer napisał(a):Nowym Clio z silnikiem 1.5 dCi 90KM jeździłem na jeździe testowej, ładnie to przyspiesza, w trasie (na krótkim odcinku) paliło mniej niż 4 litry

Sprint tego diesla - 11,7 s do 100 jest OK ale nie zachwyca, natomiast elastyczność 80-120 (według katalogu) na IV - 10,1 s na V 13,5 s

czyli wyniki niemal identyczne jak u mnie po remapie więc daje radę w trasie (szczególnie w połączeniu ze spalaniem), ale jak koledzy piszą to nie jest silnik do jazdy miejskiej.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez System » 10 sty 2013, o 10:46

Fajna ta renia, jazda próbna 90 KM ropopożeraczem wypadła nieźle.
Ale, na razie, przemyślę temat, boję się awaryjności.

Nota bene, zobaczcie deskę środkową nowego Outlandera, bardzo podobna do Clio IV, a dodatkowo Clio ma większy wyświetlacz.

Jutro będę miał na cały dzień Mitsu ASX 1,6 benzyna (117 KM trochę mało, ale katalogowo ma trochę ponad 11 sec do 100 km/h, ciekawe, co elastycznością).

Pozdr.
System

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 10 sty 2013, o 12:05

System napisał(a):przemyślę temat, boję się awaryjności.

Stary.. Poczytaj forum! DCI montowane w Clio 4 nie różni sie niczym od silników które były w Clio II i III. Jakoś specjalnie awaryjne one nie są.

Ale jeśli dalej sie upierasz to kup sobie coś w TDI, naprawi Ci to każdy wiejski mechanik.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Duster » 10 sty 2013, o 12:18

System napisał(a):
Jutro będę miał na cały dzień Mitsu ASX 1,6 benzyna (117 KM trochę mało, ale katalogowo ma trochę ponad 11 sec do 100 km/h, ciekawe, co elastycznością).

Pozdr.
System

Z tego testu wynika, że silniczek ogólnie OK, choć o elastyczności niewiele mówią. http://przyspieszenie.pl/17382/test-mit ... zdy-widzi/

Znajomy kupił tą wersję kilka dni temu. W środku miejsca niewiele więcej jak w Clio, a waży w full wersji 1320kg czyli o niecałe 100kg więcej od mojego Grandtoura.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 10 sty 2013, o 16:02

System napisał(a):Napiszcie o dieslu 75 KM lub/i 90 KM, jak z awaryjnością i czy ma funkcję dopalania filtra cząstek stałych, czy ad blue ?
Jak wrażliwe na paliwo czy wykonanie są pompowtryskiwacze i jak wygląda awaryjność turbin ?
Ile kosztują pompowtryskiwacze ?

Widzę że posiadacze C III mają też problem z zawieszeniem, a maglownice są trwałe ?

Mam C3 1.5 dCi 86 KM, niedawno stuknęło 120 tyś km, w silniku przy około 100 tyś km wymieniłem świece żarowe, przy ok 110 tyś km padł zawór sterowania turbiną - ciężki przypadek (ok 250 zł w ASO), oraz ostatnio kwalifikował się 1 sworzeń wahacza do wymiany (wymieniłem w sumie 2 by mieć spokój na dłuższy czas z zbieżnością - 55 zł x 2). Jak na 120 tyś km bardzo mało usterek nie przekraczających budżet 500 zł....

Właściciele 2.0 TDI spod znaku VW mogą się pochwalić po takim dystansie kwotą nie 500 zł ale.... bagatela 5000 zł i więcej wpompowane w naprawy :)

Jeśli chodzi o zakup nowego diesla to na krótkie odcinki kategorycznie zrezygnuj z zakupu. Nowoczesne diesle posiadają filtr cżąsteczek ( filtr w Renault posiada dodatkowy wtryskiwacz choć zdarzają się zapchania) , dobrze tylko znosi jazdę na długich dystansach (w mieście się zapycha). Kolega ma Grand Vitare 1.9 DDiS 160 km (chipowana fabrycznie z 130 km), już po 40 tyś km ma od czasu do czasu kontrolkę oczyszczania spalin choć robi do pracy trasę 30 km w 1 stronę.....

Na wiosnę koło kwietnia będzie dostępny 1.2 TCe 120 KM, generujący 190 Nm, może warto poczekać.....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez System » 10 sty 2013, o 21:56

Mayn, jeżeli jest tak jak piszesz, to jest bardzo dobrze, pocieszyłeś mnie.
Jutro jeszcze jadę do drugiego serwisu renault.

" już po 40 tyś km ma od czasu do czasu kontrolkę oczyszczania spalin choć robi do pracy trasę 30 km w 1 stronę....." - przecież to już prawie trasa, ale pewnie małe prędkości i korki.
Żona ma do pracy ok. 5 km, szczerze mówiąc wolałbym diesla, ale chyba by musiała jeździć poza miast by dopalić filtr cząstek stałych, czyli pewnie spalała by więcej paliwa niż benzyną,

Z drugiej strony 1.2 75 KM to chyba nie za bardzo jeździ.

A z trzeciej strony nie dam więcej kasy za Clio w lepszej benzynie bo za niewiele więcej mam Mitsu ASC czy coś podobnego.

Pozdr.
System

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 10 sty 2013, o 22:36

System napisał(a):Żona dzisiaj zobaczyła w galerii nowe Clio IV, kolor czerwony i chcę, chcę, chcę...
Diesla, bym wolał, ale boję się , bo auto by jeździło na trasie ok. 6 km do pracy, no chyba że ma system dopalania filtra.
Pozdr.
System

Nie kombinuj :D Żonie się podoba Clio IV i takie chce :!: Na trasę 6 km diesel odpada, więc tylko wybierz odpowiedni silnik benzynowy (nie wiem, czy do jazdy w korkach potrzebna jest wielka moc silnika) :)
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez maymer » 10 sty 2013, o 22:43

System napisał(a):Z drugiej strony 1.2 75 KM to chyba nie za bardzo jeździ.

A z trzeciej strony nie dam więcej kasy za Clio w lepszej benzynie bo za niewiele więcej mam Mitsu ASC czy coś podobnego.

Pozdr.
System
wcale nie jeździ to lepsze określenie - chociaż zależy co kto lubi, dla mnie i dla WSZYSTKICH bez wyjątku którzy prowadzili moje Clio przyspieszenie tego auta a raczej jego brak jest tragiczne. Ale skoro chciałbyś kupić nie taniego diesla, to może warto dołożyć trochę do mocniejszego silnika benzynowego, a może faktycznie lepiej kupić ASX'a większe to, ładniejsze i japońskie.
maymer

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 10 sty 2013, o 23:05

maymer, tyle, że Clio 4 jest lżejsze o dobre 150 kg od Twojego Clio 3.
Przejedz sie tym 75 KM, do miasta w sam raz a na 5-ciu km to na prawde nie ma znaczenia czy to 75 KM w benzynie czy 90 KM w dieslu, ktorego nierozgrzanego i tak nie pogonisz mocniej niz tego 1.2 75 KM a na tym dystansie nawet sie nie nagrzeje.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Rudy » 10 sty 2013, o 23:20

w Łodzi na Wośpie w Porcie Łódź Jaszpol wystawia na licytację C IV na weekend z pełnym bakiem jak by ktoś był zainteresowany :)
Było Clio I phase I cleon 1.1 1993r R.I.P.Laguna I phase II 1.9 dTi 1999r Clio II phase II 1.4 16v + LPG 2002r Laguna III ph1 2.0DCI 2009r
Jest Bażant4x4 2021r.Renault 19 cabrio 1.8 16v 1994r.
#54 Obrazek
Tyran Despota

Administrator
Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne