Clio IV faza 1

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio IV faza 1

Postprzez Driv3r » 10 sty 2013, o 23:25

Rudy, może byś wydzielił to do jakiegoś tematu w stylu czy warto kupić clio 4?
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 10 sty 2013, o 23:30

Tzn? tu jest ogólna dyskusja o C4 a w eksploatacji jest temat o wrażeniach z użytkowania.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez maymer » 10 sty 2013, o 23:36

Driv3r napisał(a):maymer, tyle, że Clio 4 jest lżejsze o dobre 150 kg od Twojego Clio 3.
Przejedz sie tym 75 KM, do miasta w sam raz a na 5-ciu km to na prawde nie ma znaczenia czy to 75 KM w benzynie czy 90 KM w dieslu, ktorego nierozgrzanego i tak nie pogonisz mocniej niz tego 1.2 75 KM a na tym dystansie nawet sie nie nagrzeje.
w sumie masz rację, w mieście to nawet moja trójka z nadwagą daję radę, no mogłaby mniej palić. Problem w tym, że 90 % moich przebiegów to trasa i tu robi się nie mały problem. Jeśli kolegi żona faktycznie będzie jeździła tylko do pracy i po okolicy, czyli jakieś 8-10 kkm rocznie to może faktycznie wziąć prosty i tani w utrzymaniu silnik, ale jeśli trasy też wchodzą w grę to mimo wszystko zdecydował bym się na mocniejszy silnik.
maymer

Pokaż profil

Postprzez Rudy » 10 sty 2013, o 23:45

Driv3r napisał(a):Rudy, może byś wydzielił to do jakiegoś tematu w stylu czy warto kupić clio 4?

przykro mi ale nie śledzę tematu to podwórko Bochena i nie będę mu w ogródku kopał na pewno pilnuje tematu i wie co się tu dzieje ;)
Było Clio I phase I cleon 1.1 1993r R.I.P.Laguna I phase II 1.9 dTi 1999r Clio II phase II 1.4 16v + LPG 2002r Laguna III ph1 2.0DCI 2009r
Jest Bażant4x4 2021r.Renault 19 cabrio 1.8 16v 1994r.
#54 Obrazek
Tyran Despota

Administrator
Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez System » 14 sty 2013, o 14:21

Jeździłem Cilo IV z motorem 900 cm3 o mocy 90 KM i muszę przyznać, że wyciszone jest bardzo dobrze, dużo lepiej od Mitsu ASX, które już od 2 tys. obr. pohałasowuje.

Silnik po zapaleniu na zimno (minus 9) trochę trząsł autem (wieeem 3 cylindry), a po dodaniu gazu chyba zawory troszeczkę zagrały - po rozgrzaniu jest O.K.

Osiągi na papierze O.K. czyli setka w ok 12 sec i 182 km/h max speed, ale w jeździe nie jest już tak dynamiczne, sądziłbym, że jadę ok. 75 KM, a nie 90 KM.
Silnik bardzo dobrze wkręca się na wysokie obroty (i raz jeszcze napiszę) i jest przy tym bardzo cichy

Generalnie w normalnej jeździe Clio ma niewiele gorsze osiągi od Mistu ASX z 117KM, ale jest dużo cichsze.

Zawieszenie Clio bdb, ciche i bardzo dobrze dobraną charakterystyką - zbliżone od ASX'a (pomimo, że Clio jest mniejszym autem).

Na razie tyle.

Pozdr.
System

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez cezy » 23 sty 2013, o 08:12

Witam
Clio 1.2 75 KM kupiłem 2-mce temu.Silnik na miasto jak najbardziej w porządku dla porównania mam drugi samochód z silnikiem 4.0 215 KM.Nie przesadzajcie z komentarzami typu @wcale nie [email protected] jeździe próbnej jeździłem 0.9 bardziej elastyczny ale brałem bez czekania to co stało w salonie.Polecam fajne autko na miasto wystarczy ta jednostka.
cezy

Pokaż profil

Postprzez mayn » 29 sty 2013, o 17:28

Niedługo "przedwiośnie", zgodnie z zapowiedzią Renault ma się pojawić 1.2 TCe 115/120 KM w Clio IV. Wiadomo ostatecznie, czy będą wersje z manualną skrzynią biegów w Polsce (oficjalnie wiadomo że będą automatyczne EDC) ?

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 29 sty 2013, o 19:41

mayn napisał(a):zgodnie z zapowiedzią Renault ma się pojawić 1.2 TCe 115/120 KM w Clio IV

podają zużycie paliwa ?
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 29 sty 2013, o 19:58

Francuz napisał(a):podają zużycie paliwa ?

Oficjalnie nie podają, lecz ten silnik 1.2 TCe 115 KM jest montowany w Meganie III. Dane fabryczne o spalaniu kształtują się następująco:

Zużycie paliwa - cykl miejski [l/100km]: 6.4
Zużycie paliwa - cykl mieszany [l/100km]: 5.3
Zużycie paliwa - cykl pozamiejski [l/100km]: 4.6

Clio IV jest o 200 kg lżejsze od Megane III więc ciut mniejsze będzie fabryczne spalanie, jednak zawsze w indywidualnych testach spalanie odbiega od fabrycznego na niekorzyść naszego portfela :twisted:

Jeśli chodzi o silnik 1.2 TCe ( jest to nowy silnik z wtryskiem bezpośrednim - nie mylić z starym 1.2 16V + turbo) generuje on 115 KM przy 4500 obr i 190 Nm, w Meganie III skrzynia biegów została dobrana jak od diesla o większej mocy za sprawą dość wysokiego momentu obrotowego:

Dobrze że po dieslach konstruktorzy skupili się na downswingu silników benzynowych, rozwinęli je w bezpośredni wtrysk przez co skutecznie wypierają starsze odpowiedniki w tym przypadku 1.6 16V który jest głośny, słabszy i bardziej paliwożerny od 1.2 TCe.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 29 sty 2013, o 20:15

mayn napisał(a):w tym przypadku 1.6 16V który jest głośny, słabszy i bardziej paliwożerny od 1.2 TCe.

nie do końca (porównując do pierwszego TCE).
MINIMALNE spalanie będzie mniejsze w TCE.
Ale... MAKSYMALNE spalanie będzie również wyższe w TCE.
Co więcej, TCE spali mniej przy 90/110, podobnie przy 130 i WIECEJ przy 150 i wyżej niż 1.6 16v.
Sprawdzane organoleptycznie.
Wiadomo, dynamika dużo lepsza, ale gadanie o ekonomiczności to pieprzenie w bambus.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 29 sty 2013, o 20:26

Driv3r napisał(a):Ale... MAKSYMALNE spalanie będzie również wyższe w TCE.

Mało prawdopodobne...... Bezpośredni wtrysk paliwa ma zmniejszyć spalanie, silniki VW TSI palą zdecydowanie mniej niż stare TCe z wtryskiem pośrednim (1.2 TCe, 1.4 TCe), w przypadku 1.4 TSI a 1.4 TCe spalanie jest o ponad 1 litr mniejsze na rzecz VW, ale za to bardziej awaryjny silnik....

Driv3r napisał(a): podobnie przy 130 i WIECEJ przy 150 i wyżej niż 1.6 16v.

Zobacz filmik który Ci wkleiłem, 1.2 TCe w Meganie przy 130 km/h ma około 2800 obr, natomiast 1.6 16V przy 130 km/h ma niecałe 4 tyś obr, przy 150 km/h M3 1.2 TCe ma ok 3200 obr, 1.6 16V ma przy tej prędkości na 6 biegu 4200 obr.... więc raczej 1.6 będzie więcej spalał.... :twisted:

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 29 sty 2013, o 21:13

mayn napisał(a):Mało prawdopodobne......

sprawdzone :P
przy 200 km/h pierwsze tce pali 20-22 litry ŚREDNIO.

mayn napisał(a):Zobacz filmik który Ci wkleiłem, 1.2 TCe w Meganie przy 130 km/h ma około 2800 obr, natomiast 1.6 16V przy 130 km/h ma niecałe 4 tyś obr, przy 150 km/h M3 1.2 TCe ma ok 3200 obr, 1.6 16V ma przy tej prędkości na 6 biegu 4200 obr.... więc raczej 1.6 będzie więcej spalał.... :twisted:

ja nie bazuje na filmikach tylko na własnych doświadczeniach z tymi silnikami ;)
Megane 3 1.6 16v przy 150 km/h pali ok 8 litrów, Clio 3 1.2 tce pali juz ponad 10.
Obroty w Megane wyższe, ale spalanie niższe.
Obliczne z tankowań więc nie podważaj ;)

Nie wiem jak te nowe TCE, ale 1.4 TSI w Octavii Ojca jak się jezdzi SPOKOJNIE i rozsądnie spala bardzo mało.
W trasie do 120 km/h PONIŻEJ 6 litrów. Ale jak się go zacznie gonić to wynik podwoisz.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 29 sty 2013, o 21:51

Driv3r napisał(a):Nie wiem jak te nowe TCE, ale 1.4 TSI w Octavii Ojca jak się jezdzi SPOKOJNIE i rozsądnie spala bardzo mało.
W trasie do 120 km/h PONIŻEJ 6 litrów. Ale jak się go zacznie gonić to wynik podwoisz.

Potwierdzam, mama jeździ spokojnie do 100km/h i spalanie jest koło 6l/100km. A jak kiedyś jechałem trasę za TIRem koło 80km/h to zszedłem do 4,3l/100km :shock:

Ale jak kiedyś po mieście Łodzi się ścigałem z czasem i dużo czerwonych złapałem to wyszło 15l/100km :D

A trasa do Chorwacji, większość autostradą 140/150km/h i wyszło średnie 6,7l/100km.

Tak więc silniki z turbo mają potencjał. Szukamy teraz dla mamy samochodu powoli nowego i tylko turbo wchodzi w grę :)

mayn napisał(a):ale za to bardziej awaryjny silnik....

Nie powiedział bym. Ale to też zależy jak się trafi.

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 29 sty 2013, o 21:57

maciek30_pl napisał(a):Nie powiedział bym. Ale to też zależy jak się trafi.

a ja bym powiedział :D
wg ASO Suzuki łańcuch rozrządu w Vitarze mojej ogląda się przy 300-400 tys km. Podkreślę: OGLĄDA.
w rzeczonej Octavii 1.4 TSI 122 KM przy 30 tys km łańcuch się POPRAWIA razem z napinaczem i MYŚLI o wymianie.
musiałbym zapytać czy wymienili czy nie.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 29 sty 2013, o 22:48

Driv3r napisał(a):w rzeczonej Octavii 1.4 TSI 122 KM przy 30 tys km łańcuch się POPRAWIA razem z napinaczem i MYŚLI o wymianie.

No i to jest właśnie "jak się trafi". My mamy teraz koło 55kkm i jest ok. Nawet nie mamy oznak o których temat na OCP ma koło 60 stron :P

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez look » 30 sty 2013, o 08:04

Driv3r napisał(a):wg ASO Suzuki łańcuch rozrządu w Vitarze mojej ogląda się przy 300-400 tys km. Podkreślę: OGLĄDA.
w rzeczonej Octavii 1.4 TSI 122 KM przy 30 tys km łańcuch się POPRAWIA razem z napinaczem i MYŚLI o wymianie.

porównywanie tych dwóch samochodów jest równie sensowne co płacenie za nie tych samych pieniędzy :D

a z łańcuchami rozrządu może być po prostu różnie. To, że takowy jest nie oznacza, że nie będzie z nim problemów, a mniejsze prawdopodobieństwo ich wystąpienia prowadzi do braku kontroli i zastanawiania się czy aby to co czasami słyszymy to nie oznaka zużycia np. napinaczy.

Driv3r napisał(a):ja nie bazuje na filmikach tylko na własnych doświadczeniach z tymi silnikami
Megane 3 1.6 16v przy 150 km/h pali ok 8 litrów, Clio 3 1.2 tce pali juz ponad 10.

wszystko się zgadza turbo benzyna ma wykorzystywać wysoki moment, jak się dorzuci do tego wysokie obroty, to spalanie skacze ponad porównywalny silnik wolnossący. Za to pewnie dopiero za parę lat się okaże, czy sumaryczne koszty użytkowania będą wyższe czy niższe. Jak na razie ciśnienie na turbo benzyny bierze się stąd, że raz silniki diesla po prostu nie da się dalej modyfikować bez znaczącego podnoszenia kosztów (a tu za progiem nowe normy euro :D ), a benzyniaki jak najbardziej i tutaj ekologia nie ciśnie, a dwa na czymś trzeba zarabiać a tu więcej części, bardziej skomplikowana budowa to i prognozowane koszty serwisu większe. Ciekawe tylko, kiedy nasze ubezpieczalnie dojdą do wniosku, że odchodzimy od płacenia oc za pojemność, a zaczynamy płacić za moc, bo jak na razie to średnio im to wychodzi.
look

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 30 sty 2013, o 16:28

look napisał(a):porównywanie tych dwóch samochodów jest równie sensowne co płacenie za nie tych samych pieniędzy :D

wg eurotax rocznikowo 9-cio letnia vitara jest warta tyle samo co rocznikowo 4-ro letnia skoda :lol: :lol: :lol:
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez look » 30 sty 2013, o 20:02

Driv3r napisał(a):wg eurotax rocznikowo 9-cio letnia vitara jest warta tyle samo co rocznikowo 4-ro letnia skoda

to i tak nieźle skodę wycenili :D
look

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 30 sty 2013, o 20:44

look, realnie gorzej pewnie ;)
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 30 sty 2013, o 20:59

Co do spalania "starego" TCE 1.2 to mogę potwierdzić, że przy większych prędkościach drastycznie rośnie. Trochę mniejsze u mnie z racji długiej skrzyni ale wciąż wysokie. Jest też czuły na ogólnie pojęty styl jazdy. Wspominałem kiedyś, że w Audi 80 2.0 90km w trasie nawet ostrzejsze traktowanie niewiele zwiększało średnie spalanie.

mayn, nowe TCE do Clio z tego co zrozumiałem ma być inną jednostką niż TCE w Megane.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne