Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

More is Better | ||

Anna Maria | ||

w sumie masz rację, w mieście to nawet moja trójka z nadwagą daję radę, no mogłaby mniej palić. Problem w tym, że 90 % moich przebiegów to trasa i tu robi się nie mały problem. Jeśli kolegi żona faktycznie będzie jeździła tylko do pracy i po okolicy, czyli jakieś 8-10 kkm rocznie to może faktycznie wziąć prosty i tani w utrzymaniu silnik, ale jeśli trasy też wchodzą w grę to mimo wszystko zdecydował bym się na mocniejszy silnik.Driv3r napisał(a):maymer, tyle, że Clio 4 jest lżejsze o dobre 150 kg od Twojego Clio 3.
Przejedz sie tym 75 KM, do miasta w sam raz a na 5-ciu km to na prawde nie ma znaczenia czy to 75 KM w benzynie czy 90 KM w dieslu, ktorego nierozgrzanego i tak nie pogonisz mocniej niz tego 1.2 75 KM a na tym dystansie nawet sie nie nagrzeje.

Driv3r napisał(a):Rudy, może byś wydzielił to do jakiegoś tematu w stylu czy warto kupić clio 4?
Tyran Despota | ||

mayn napisał(a):zgodnie z zapowiedzią Renault ma się pojawić 1.2 TCe 115/120 KM w Clio IV
ogólny RESPECT itd... | ||

Francuz napisał(a):podają zużycie paliwa ?
Zużycie paliwa - cykl miejski [l/100km]: 6.4
Zużycie paliwa - cykl mieszany [l/100km]: 5.3
Zużycie paliwa - cykl pozamiejski [l/100km]: 4.6

mayn napisał(a):w tym przypadku 1.6 16V który jest głośny, słabszy i bardziej paliwożerny od 1.2 TCe.
More is Better | ||

Driv3r napisał(a):Ale... MAKSYMALNE spalanie będzie również wyższe w TCE.
Driv3r napisał(a): podobnie przy 130 i WIECEJ przy 150 i wyżej niż 1.6 16v.

mayn napisał(a):Mało prawdopodobne......
mayn napisał(a):Zobacz filmik który Ci wkleiłem, 1.2 TCe w Meganie przy 130 km/h ma około 2800 obr, natomiast 1.6 16V przy 130 km/h ma niecałe 4 tyś obr, przy 150 km/h M3 1.2 TCe ma ok 3200 obr, 1.6 16V ma przy tej prędkości na 6 biegu 4200 obr.... więc raczej 1.6 będzie więcej spalał....
More is Better | ||

Driv3r napisał(a):Nie wiem jak te nowe TCE, ale 1.4 TSI w Octavii Ojca jak się jezdzi SPOKOJNIE i rozsądnie spala bardzo mało.
W trasie do 120 km/h PONIŻEJ 6 litrów. Ale jak się go zacznie gonić to wynik podwoisz.
mayn napisał(a):ale za to bardziej awaryjny silnik....

maciek30_pl napisał(a):Nie powiedział bym. Ale to też zależy jak się trafi.
More is Better | ||

Driv3r napisał(a):w rzeczonej Octavii 1.4 TSI 122 KM przy 30 tys km łańcuch się POPRAWIA razem z napinaczem i MYŚLI o wymianie.

Driv3r napisał(a):wg ASO Suzuki łańcuch rozrządu w Vitarze mojej ogląda się przy 300-400 tys km. Podkreślę: OGLĄDA.
w rzeczonej Octavii 1.4 TSI 122 KM przy 30 tys km łańcuch się POPRAWIA razem z napinaczem i MYŚLI o wymianie.
Driv3r napisał(a):ja nie bazuje na filmikach tylko na własnych doświadczeniach z tymi silnikami
Megane 3 1.6 16v przy 150 km/h pali ok 8 litrów, Clio 3 1.2 tce pali juz ponad 10.

look napisał(a):porównywanie tych dwóch samochodów jest równie sensowne co płacenie za nie tych samych pieniędzy![]()
More is Better | ||

Driv3r napisał(a):wg eurotax rocznikowo 9-cio letnia vitara jest warta tyle samo co rocznikowo 4-ro letnia skoda

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 0 gości