Clio IV faza 1

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio IV faza 1

Postprzez mayn » 30 sty 2013, o 21:36

Duster napisał(a):mayn, nowe TCE do Clio z tego co zrozumiałem ma być inną jednostką niż TCE w Megane.

Podobno ta sama tyle że wzmocniona o ok. 5 KM....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Hevelious » 5 lut 2013, o 10:29

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 5 lut 2013, o 20:08

Drogo - najwyższa wersja Dynamique z TCE90 w metaliku i klimą auto to koszt 60 tys. Brak nawet w opcji R-LINK - tzn jest ale niedostępna do odwołania. Samochód stoi na 16" stalówkach.

dCi 90 w takim wyposażeniu to już 68 tys.

http://www.media.renault.com.pl/upload/ ... _04.02.pdf
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez look » 6 lut 2013, o 07:11

trzeba czymś bilansować tanią Dacię ;), którą kupuje się z rozsądku :D
look

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 6 lut 2013, o 11:20

look napisał(a):trzeba czymś bilansować tanią Dacię ;) , którą kupuje się z rozsądku :D

Dacie tanie (od 29900 zł) są tylko w podstawowej (ubogiej) wersji, ale np. nowa Dacia Sandero II Stepway 1,5 dCi Laureate kosztuje 51400 zł (dla mnie, jak za Dacie, to wcale nie tanio).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez dynybol » 7 lut 2013, o 14:43

Witam

Zamierzam kupic Clio 4 diesel 90km. W związku z tym mam pytanie do aktualnych posiadaczy Clio 4 (wiem bedzie ich malo) ja tez do posiadaczy clio starszych.

Zamierzam kupić Clio 4 i w związku z tym mam pytanie:

Do posiadaczy Clio 4:

Jak wygląda zachowanie auta na drodze, komfort jazdy, obsługa we wnętrzu itp itd.

Do posiadaczy starszych Clio:

Czy ktoś posiada lub jeździł Clio z dieslem (około 90km) - chodzi mi o to czy autko fajnie się zbiera::
- z pod świateł
- przy wyprzedzaniu koło prędkości 80-100 km/godz
- na autostradzie kolo 140-150 km/godz.

Jak się sprawuje taki silniczek w dłuższej eksploatacji szczególnie ze posiada DPF (filtr cząstek stałych)

Czy w zimie wnętrze szybko/wolno się nagrzewa i czy w duże mrozy (minus 20) jest problem z ogrzaniem i utrzymaniem temp we wnętrzu w czasie jazdy.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.
Przyszły posiadacz Clio (mam nadzieję)
Aktualny posiadacz Civic.
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 7 lut 2013, o 16:54

Ja mam Clio 3 1.5dci 86KM i powiem szczerze że bardzo fajnie się nim jeździ. Nie jest mistrzem sprintu do 100km/h ale jest dynamiczne. Na każdym biegu ładnie ciągnie. Mam porównanie bo jeżdżę też 1.8 16V.

Ostatnio zastanawiałem się że jak wersja 86 konna jeżdzi na tyle fajnie to jak śmiga 105 konna.

Co do ogrzewania to mam automatyczną klimatyzację, z rzekomo jakimiś grzałkami płynu chłodniczego (czy coś w tym stylu)... w każdym razie po paru minutach jazdy wieje ciepłym powietrzem.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez dynybol » 7 lut 2013, o 17:40

Cassis napisał(a):Ja mam Clio 3 1.5dci 86KM i powiem szczerze że bardzo fajnie się nim jeździ. Nie jest mistrzem sprintu do 100km/h ale jest dynamiczne. Na każdym biegu ładnie ciągnie. Mam porównanie bo jeżdżę też 1.8 16V.

Ostatnio zastanawiałem się że jak wersja 86 konna jeżdzi na tyle fajnie to jak śmiga 105 konna.

Co do ogrzewania to mam automatyczną klimatyzację, z rzekomo jakimiś grzałkami płynu chłodniczego (czy coś w tym stylu)... w każdym razie po paru minutach jazdy wieje ciepłym powietrzem.

Własnie kilka lat temu w fiescie tej 68km tam mialem tak, ze bylo dodatkowe dogrzewanie elektryczne (nie wiem gdzie byla grzalka) ale szybko sie cieplo robilo. Zastanawialem sie wlasnie czy "ksiegowi" nie obcieli tej grzalki w imieniu obnizenia kosztow :)

Dokładnie 105km to bym bral raz dwa bo to by jezdzilo fajnie a tak to sie troche obawiam ... ale w koncu to ma byc ekonomicznie a nie dynamicznie :) - mam dojazdy po 50km do pracy wiec teraz benzyna w hondzie mnie troche kosztuje.
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Doesnt » 12 lut 2013, o 22:57

dynybol napisał(a):Witam

Zamierzam kupic Clio 4 diesel 90km. W związku z tym mam pytanie do aktualnych posiadaczy Clio 4 (wiem bedzie ich malo) ja tez do posiadaczy clio starszych.

Zamierzam kupić Clio 4 i w związku z tym mam pytanie:

Do posiadaczy Clio 4:

Jak wygląda zachowanie auta na drodze, komfort jazdy, obsługa we wnętrzu itp itd.
...

.

Samochód bardzo dobrze się trzyma drogi i fajnie się go prowadzi. Jest komfortowy, a wnętrze obsługuje się intuicyjnie.
+ pakiet look - niebieski

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 13 lut 2013, o 00:05

dynybol, idziesz do salonu, wybierasz interesujący Cię model, odbywasz jazdę próbną przed zakupem i już wiesz czy Ci pasuje czy nie. Chyba nie chcesz kupować auta na podstawie czyichś opinii?
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez look » 13 lut 2013, o 07:23

Cassis napisał(a):Ostatnio zastanawiałem się że jak wersja 86 konna jeżdzi na tyle fajnie to jak śmiga 105 konna.

moja dużo gorzej :D, ale to pewnie dlatego, że waży 1,5 tony :D
look

Pokaż profil

Postprzez Duster » 13 lut 2013, o 12:41

look napisał(a): waży 1,5 tony :D

To chyba waga z pasażerami ...
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez dynybol » 13 lut 2013, o 20:04

rider5 napisał(a):dynybol, idziesz do salonu, wybierasz interesujący Cię model, odbywasz jazdę próbną przed zakupem i już wiesz czy Ci pasuje czy nie. Chyba nie chcesz kupować auta na podstawie czyichś opinii?

Wlasnie uwazam, ze czasem warto posłuchać opinii innych :). W czasie jazdy testowej, która trwa kilka minut (i co chwile zagaduje do ciebie sprzedawca) to człowiek jest podekscytowany i nie na wszystko zwraca uwage tak jak kilka dni lub tygodni a nawet miesiecy po zakupie i użytkowaniu danego modelu.
Słyszalem ze w silnikach 1,5 dci jest problem z obracającymi się panewkami ... ale chyba przy rzetelnym serwisowaniu uda się uniknąc tego problemu , a możę się myle ?

3 lata temu kupowałem Civica i bralem z promocji tak jak lecialo... z perspektywy czasu uważam ze wszystko jest ok , ale jednak może warto byłoby wtedy dopłacić do o oczko wyżej wyposażonej wersji. :)
Dlatego tez teraz przed zakupem Clio staram sie zasięgnąć opinni innych. To ma być drugie auto w domu ale to niestety/albo stety ja nim będę jeździł na co dzień :)

Jeżeli moimi pytaniami na tym forum robie zamieszanie - to bardzo Wszystkich przepraszam i dziekuję za wasze opinie :).
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez look » 14 lut 2013, o 11:16

dynybol napisał(a):Słyszalem ze w silnikach 1,5 dci jest problem z obracającymi się panewkami ..

ten problem najwyraźniej występuje w 1,9 dci aczkolwiek...powiem tak, wymieniłem po 130 kkm panewki w 1,5 dci, trzy były ok, jedna zeszlifowana na rancie. Objawów luzów na panewkach oczywiście nie było żadnych, po prostu stwierdziłem, że trzeba tam zajrzeć.
look

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 14 lut 2013, o 11:25

dynybol, masz hondę i chcesz renault? :roll:
w dodatku schodzisz z klasą o oczko niżej - dlaczego? (czysta ciekawość)
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez yaroc » 14 lut 2013, o 11:45

Cena wyjściową bym się nie sugerował. Moja żonka zakupiła wersję z tym silnikiem eco 90KM dynamique. Napakowała w wyposażeniu co się da. Cena wyjściowa 60700. Nam udało się kupić za 54800 + komplet zimówek. Niżej już nie było szans. Auto ma być do obioru pod koniec marca lub na początku kwietnia. Jak pojeżdżę to się podzielę wrażeniami.
yaroc

Pokaż profil

Postprzez dynybol » 14 lut 2013, o 20:10

Driv3r napisał(a):dynybol, masz hondę i chcesz renault? :roll:
w dodatku schodzisz z klasą o oczko niżej - dlaczego? (czysta ciekawość)

Mam Honde ale w benzynie - jak kupowalem mialem do pracy 8km. Teraz mam 25km a najprawdopodobniej przeniosą mnie i bede mial kolo 50km w jedna strone. Tak wiec w chwili zakupu Civica kupowanie diesla bylo bez sensu szczegolnie ze jedno auto nam z zona wystarczalo. Teraz po 3 latach i wiekszej odleglosci do pracy diesel wydaje mi sie dobrym wyborem (ma byc niskie spalanie i jako taka dynamika).
Hondy oczywiscie nie sprzedaje a Clio chce kupic jako drugie auto na dojazdy do pracy.

mialem kiedys clio 2 w benzynie i bylem zadowolony - bez wiekszej awarii zrobilem nim 150 tys km :)
Mam nadzieje ze jak kupie nowe Clio diesla to tez tyle lub wiecej uda mi sie zrobic bezawaryjnie :)

Ja bym sie zastanawial nad czyms używanym ale zona uparła sie na nowe Clio bo ladne. A Clio IV nie kupie używanego, zostaje tylko nowe :).

Dlatego teraz zbieram informacje i przymierzam sie do kupna - zależy czy mnie przeniosą czy nie.
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez tomqu » 15 lut 2013, o 08:39

Driv3r, To wątek o Clio IV a nie wyższości Hondy nad Renault
Poniżej foty clio IV Kombi
Jak dla mnie super wygląda
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 15 lut 2013, o 11:15

Od tyłu to ładny Golf im wyszedł :)

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 15 lut 2013, o 22:45

Orientuje się ktoś czy można do Clio IV zamówić w ASO oryginalny podłokietnik ?

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne