Fajne (?) Clio na TunningShow w Krakowie

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Fajne (?) Clio na TunningShow w Krakowie

Postprzez Rudy » 22 maja 2013, o 08:05

nie nie do Ciebie mówię ogólnie ;)
Ale to jest właśnie pasja pchać kasę w 20 letnie auto :) zobaczy ile jest takich na forum ;)
Było Clio I phase I cleon 1.1 1993r R.I.P.Laguna I phase II 1.9 dTi 1999r Clio II phase II 1.4 16v + LPG 2002r Laguna III ph1 2.0DCI 2009r
Jest Bażant4x4 2021r.Renault 19 cabrio 1.8 16v 1994r.
#54 Obrazek
Tyran Despota

Administrator
Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez maniekk » 22 maja 2013, o 10:18

Rudy napisał(a):Ale to jest właśnie pasja pchać kasę w 20 letnie auto :)

:thumbup: :thumbup: :thumbup: fakt to jest pasja przez duże P no i w obwodzie górka pieniędzy ale dobrze ze są ludzie którzy potrafią w taki sposób pokazać 20 letniego dziadka

Zaawansowany
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 22 maja 2013, o 18:35

Rudy, brawo :clap: :clap: :clap:
Dokładnie o to mi chodzi, Sunshine robi autko ma pokaz, co za różnica jaki silnik i co w środku ;) Nie można zaprzeczyć że wywaliła w to Clio troszkę kasy. No i bez wątpienia serca.

Maniekk, nie sposób się nie zgodzić. Pasja przez duże P do clio jedyneczek. Sam zmieniłem clio 1 na clio 1 a przecież za tę kasę mógłbym już kupić clio 2 ph3 (licząc wzięty kredyt a nie koszt kupna). Możnaby mi zarzucić że jestem chory ale ja wolę sobie tłumaczyć że moją pasją jest clio "jedynka".

Ale z tą kasą to się nie zgodzę. I tu też do Kaspero kierowane. Nie trzeba mieć kupy kasy aby sobie zrobić autko, tym bardziej jeśli ma ono ok 20 lat. Zauważcie, że to się dzieje na przełomie czasu, te wszystkie zmiany. Nie było tak, że stare, zaniedbane clio a za miesiąc prawie nówka. To jest rok lub kilka lat. I tu wcale nie trzeba mieć funduszy nie wiadomo jakich, mówię z własnego doświadczenia. Żółtą zrobiłem od zera na przełomie trzech lat. Trochę kasy przez ten czas wydałem, nie sposób się nie zgodzić. Z 16V sprawa wygląda trochę lepiej, bo pewnie zamknę się w 1,5 roku aby zrobić ją na cito. Ale to są systematyczne, równomiernie rozłożone prace, tu dałem 50 zł, tu 100, tu 20 - i zbiera się. Można powiedzieć, po co inwestować w stare auta.
A ja to myślicie na kasie śpię, że sobie tak na auto wywalam? To już by było dawno zrobione. Ale tak z 200 - 300 zł miesięcznie mogę na niego wydać. A w lecie tym bardziej, bo do pracy śmigam rowerem więc koszty utrzymania auta spadają.
Nie mówię, żeby od razu robić remont blachy i lakier bo przy zajechanym clio to bez sensu. Jednak jeśli czyjąś pasją jest clio 1 to zrobi i blachę i lakier (niekoniecznie lakierowanie całości). Są ludzie, którzy zbierają znaczki, kapsle, za jakieś rzadkie okazy są w stanie zapłacić bardzo dużo, a są też tacy, co mimo skromnych funduszy chcą zrobić ze swoich starych autek zrobić coś naprawdę pięknego. Chociażby odnowa.
Kaspero, nie mów że nie inwestujesz w swoje clio bo non stop przy nim coś robisz.
Termi

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 22 maja 2013, o 18:58

Termi, dalej nie rozumiesz, że niektórym może się to nie podobać, dla mnie bez sensu jest robienie auta na "wyścigówkę" bez kompleksowych modyfikacji mechanicznych nawet jeśli to ma być tylko na pokazy. A co do tego u Sunshine silnika to chętnie zobaczę wykres ile to ma koni 8-) 8-)
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Kaspero » 22 maja 2013, o 19:04

ok zgodze sie wkładam kase w clio ale nie są to kolokwialne sumy.tak jak piszesz to 50 to 100 to 200 zł.Gdyby fundusze mi pozwoliły pewnie wsadził bym 1.8 zrobił nadkola progi odnowił sanki i porządnie zakonserwował całe od spodu ale nie jest to opłacalne.Braku pasji chyba mi nie zarzucicie bo chyba tego mi nie brak ale czasami trzeba też miec zdrowy rozsądek.na dzien dzisiejszy musiałbym włożyc około 2000 w blache i inne pierdołki zeby wyglądało ale wole odłożyć tą kase na później i kupic c1ph3 z klimą wspomaganiem i innymi pierdołami za 3.5 klocka w stanie bdb ;) piszac 2000 mowie o samej blacharce malowaniu uszczelnieniu silnika itp.Do tego dodac szyby lustra wpomaganie itd to kolejne 500-600 dochodzi.A narazie innego auta nie chce bo c1 znam na wylot jest tanie w utrzymaniu i nawet fajnie wygląda
Scenic II 1.9 dci 130[ /b]
[b]Fiesta MK6 1.4 TDCi 68
Moderator

Moderator
Lider Regionalny
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez malybucki » 22 maja 2013, o 20:03

Termi napisał(a): Są ludzie, którzy zbierają znaczki, kapsle, za jakieś rzadkie okazy są w stanie zapłacić bardzo dużo, a są też tacy, co mimo skromnych funduszy chcą zrobić ze swoich starych autek zrobić coś naprawdę pięknego. Chociażby odnowa.

Sam tak zrobiłem, całą zimę pakowałem kasę w części i na lato auto sobie zrobiłem :) Taki był mój cel i wolałem wkładać w to auto bo naprawdę mam bezawaryjny egzemplarz i innego auta nie chce :!: Nawet myślałem o swapie ale postanowiłem zostawić moje 1.2 bo wiem że z tym silnikiem się nic nie dzieję a kupie od 16v albo willa i będzie auto więcej w rękach mechanika niż moich. I nie wiadomo jakiej rajdówki nie muszę mieć na światłach też pierwszy nie muszę być a przynajmniej wiem że wszędzie mnie dowiezie :)
Ale Sunshine naprawdę zna się na wizualu auta i ma gust bo już w poprzedniej wersji bardzo mi się podobało jej auto mało tego na moim jeżdżą jej EA :D

Początkujący
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Termi » 22 maja 2013, o 20:17

Bochen, to Ty nie rozumiesz. Przeczytaj cały mój post, lub wcześniejszy post Rudego. Dokładnie. Od A do Ż a nie tylko do Z.

Malybucki, jeśli byś nie chciał dbać o swoje Clio 1, nie byłbyś Pasjonatem tej marki, to wątpię abyś do mnie te 250 km czy więcej przyjechał i zostawił mi auto na dwa tygodnie. Ja się tylko cieszę, że mogłem robić przy kolejnym Clio 1, mimo protestów mojej byłej dziewczyny... Żałuję tylko, że nie zrobiłem wszystkiego co chciałem przy Twoim Clio zrobić. (Z tym brzęczykiem świateł faktycznie był problem, bo ostatnio chmielowi montowałem i było identycznie, potrzebny był przekaźnik aby to zadziałało tak jak trzeba).
Termi

Pokaż profil

Postprzez bodowp » 22 maja 2013, o 21:01

Termi, Dlaczego nie dopuszczasz myśli, że ktoś może mieć inne zdanie niż Ty? Zgadzam się z Bochenem choć zaznaczyłem, że jestem pełen podziwu dla Sunshine za serce jakie włożyła w auto... i co już jestem tym zły bo nie podoba mi do końca wizja właścicielki? Klatka z tyłu czy "rollbar" może fajnie wygląda dla Ciebie ale dla mnie to bezużyteczne kg, których sam bym sobie nie wsadziła do auta. Klatka to klatka, a nie namiastka klatki...takie moje zdanie. Ważne, że się podoba właścicielce i tworzyła to auto z pasją.
Klubowicz

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 23 maja 2013, o 04:32

bodowp napisał(a):Termi, Dlaczego nie dopuszczasz myśli, że ktoś może mieć inne zdanie niż Ty?

ale niby w którym przypadku? Klatka profesjonalna czy z papieru, widocznie ma być tylko do wyglądu. Co do felg to w zasadzie już indywidualna sprawa, bo każdemu podoba się co innego. Zauważ, że nigdzie nie napisałem że ta klatka czy felgi czy nawet gleba tego auta mi się podoba. Bo prawda jest taka że nie bardzo. Osobiście felgi dałbym inne, wstawił ori wnętrze i podniósł auto trochę do góry. Ale jeśli właścicielce się to podoba to ok, bo to jej ma się podobać. Napisałem tylko, że auto jako całość jest wykonane rewelacyjnie. A jakieś wielkie najazdy na to auto czy na właścicielkę są zupełnie nie na miejscu. Nie da się tak zrobić auta, aby podobało się każdemu.
Termi

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 23 maja 2013, o 06:50

Termi napisał(a): Ale jeśli właścicielce się to podoba to ok, bo to jej ma się podobać.

Nie do końca. Jeśli auto wystawiane jest do konkursów to z założenia innym też ma się podobać. I właśnie dlatego ludzie oceniają.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 23 maja 2013, o 17:28

Bochen, jest różnica między mówieniem co się w aucie nie podoba a typowym najeżdżaniem na to auto. A jeśli do tego dochodzą słowa, niekoniecznie miłe odnośnie właściciela, to już nie jest to tak jak powinno być. To, że auto jest wystawione w konkursach, nie znaczy że trzeba zjechać z góry na dół jeśli się nie podoba. Prowadzisz osobiście konkursy do clio miesiąca. Tam jakoś przegrani nie najeżdżają na wygrywających. Jest tam masa aut, która wygląda różnie, ale nikt nie odzywa się tylko po to, aby kogoś skrytykować i nic więcej.

Można coś skrytykować, ale jeśli taka krytyka ma się opierać na totalnym hejcie to może lepiej się zwyczajnie nie wypowiadać. A jeśli krytyka zaczyna dotyczyć właściciela auta to już w ogóle jest niesmaczne. Białe Clio Sunshine zawsze budziło kontrowersje, jak i sama jej osoba. Też potrafiła mnie czasem wkurzyć czymś ale nie jest to dla mnie powód abym ją tu jechał czy jej auto tak dla zasady. Dziewczyna ma wiedzę, ma warunki i trochę kasy na autko też na pewno ma. Zrobiła autko po swojemu, wg swojej wizji i pasji. Nie zakładała żadnych siatexów, drutexów, właściwie użyła nawet części oryginalnych do clio 1 (np. maska z wlotem - przecież to jest jakby nie patrzeć, część do clio jedynki, wlot nie jest dorabiany u Henia w garażu). Nie piętnujmy kogoś, kto chucha i dmucha na swoje stare, 20 letnie autko. Że się zna, że ma gdzie robić, że ma na tyle funduszy aby cośtam w autko zainwestować. Przecież takich osób na forum KRC trochę by się znalazło. Wrzućcie na luz co niektórzy...

Pewnie, że krytyka jest potrzebna, ale krytykujmy z głową. Jeśli mamy zjechać kogoś jak psa z góry na dół to może lepiej nic nie pisać...
Jest tu jedno clio w stylu rost. Mi się to strasznie nie podoba. Nawet bym potępiał. Ale po co mam się wypowiadać w temacie tamtego auta? Jeśli mam napisać tylko tyle że mi się nie podoba to wolę nic nie pisać. Także krytykujmy ale tak, jak sami byśmy chcieli być skrytykowani. Znamy się wszyscy nie od dzisiaj, więc wyobraźmy sobie siebie w roli kogoś, kogo chcemy skrytykować - i czy tak byśmy chcieli zostać skrytykowani. Nie czyń bliźniemu swemu co Tobie niemiłe.
Tym, mam nadzieję, pozytywnym akcentem kończę dyskusję tutaj, o Clio Sunshine powiedziałem nawet więcej niż chciałem (nie miałem zamiaru wymieniać, co mi się w nim nie bardzo podoba).

Mam nadzieję, że nie będzie już postów typu "Nareszcie się zamknie".

pozdrawiam
Termi

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 23 maja 2013, o 17:41

A gdzie ja "jadę" po właścicielce?
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sudi » 23 maja 2013, o 18:38

Termi, z tymi twoimi postami wykraczasz po za temat i sam prowokujesz do dalszej dyskusji .... Co mnie obchodzi ile miesięcznie wydajesz na auto, co Ci pozostało do zrobienia i ile czasu spędzasz - masz własny temat do tego. Wszedłem na ten wątek, żeby poczytać/zobaczyć clio jakie było na tuningshow, a nie czytać twoje spamowe wypociny ..... chyba za krótki miałeś ban pisania na forum .....

Co do auta .... biały kolor uwielbiam, czarny dach i lusterka są w porządku. dodatkowo zrobiłbym coś z klamkami bo lusterka fajnie lśnią a klamki ..... trochę staro jakby to delikatnie ująć. Klatki się nie czepiam ale felgi ...... nie podoba mi się kolor no i ten german style często widziany w golfach III. Tak jak tu koleżanka Pamusia napisała, że białe auto i czarne felgi ..... może nie koniecznie czarne ale na pewno powinny być ciemne.
Tyle z moich uwag
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne