Ograniczenie prędkości na autostradach w Niemczech

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Ograniczenie prędkości na autostradach w Niemczech

Postprzez Francuz » 18 cze 2013, o 13:06

EDIT:
W temacie chodzi o tzw. generalne ograniczenie prędkości maksymalnej na autostradach, które obowiązuje wtedy gdy nie ma żadnych znaków ograniczających

Na Trójkącie trzech cesarzy przy okazji grillowania została poruszona kwestia ograniczenia prędkości na niemieckich autostradach, które podobno wprowadzono.
Byłem tym nieco zaskoczony, ale stwierdziłem, że może coś nie wiem.
Wikipedia, też twierdzi, że ograniczenia na autostradach w Niemczech nie ma: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ograniczen ... 82ug_kraju

Ponieważ jednak więcej osób twierdziło na spocie, że ograniczenie jednak jest więc pytam: jest czy nie ma :?:
Ostatnio edytowano 18 cze 2013, o 16:22 przez Francuz, łącznie edytowano 2 razy
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Termi » 18 cze 2013, o 13:56

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ograniczenia_pr%C4%99dko%C5%9Bci_wed%C5%82ug_kraju

brak ograniczenia (zalecane 130 oznaczone niebieskim znakiem, na wielu sekcjach autostrad ograniczenia od 80 do 140)

Jeśli by wierzyć Wikipedii. Można sobie przeszperać google i na innych stronach jest to samo.

Na niemieckich autostradach nie ma ustalonego ograniczenia prędkości. Warto zrezygnować z wciskania gazu do dechy, ponieważ mogą być ustawione znaki informujące o dopuszczalnej prędkości dla konkretnego odcinka drogi.

Znaki drogowe są sterowane z centrali nadzoru nad autostradami, więc mogą pojawiać się i znikać w zależności od okoliczności (np. warunków panujących na drogach). Wyklucza to jeżdżenie „na pamięć”. Często ograniczenia prędkości ustawiane są w miejscach, gdzie trwa kontrola policyjna. Po autostradach nie należy poruszać się z prędkością mniejszą, niż 80 km/godz. (o ile znaki nie stanowią inaczej). Dopuszczalna prędkość w tunelach wynosi 80 km/godz. Znaki drogowe są opisane. Niektóre ograniczenia prędkości obowiązują np. podczas dużej wilgoci ("bei Nässe”).

Jeszcze jedna tabelka
http://www.motofakty.pl/artykul/co-warto-wiedziec-przed-wyjazdem-autem-za-granice.html

Czyli ograniczenie prędkości do 130 km/h jest tylko zalecane
Termi

Pokaż profil

Postprzez maniekk » 18 cze 2013, o 15:53

w większości nie ma ograniczenia prędkości ale na 40 % długości wszystkich autostrad ograniczenia występują o których informują odpowiednie znaki.
miejsca gdzie takowe ograniczenia występują
Obrazek

Zaawansowany
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 18 cze 2013, o 16:20

Coś jeszcze dodam.
Wiem, że na drogach w Niemczech są różne ograniczenia.
Znam również to co podają w internecie.

Otwierając ten temat miałem nadzieję, że pojawi się tu wpis w rodzaju: tak, jechałem niedawno do Niemiec i osobiście na granicy widziałem informację o górnej dopuszczalnej prędkości na autostradach.
Nie do końca precyzyjnie nazwałem początkowo temat, ale już edytowałem.
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 18 cze 2013, o 20:43

Nie ma takiej tablicy gdyż tylko część autostrad posiada ograniczenie (stosowne znaki). Na autostradach nie ograniczanych znakami zakazu są znaki informacyjne z zalecaną prędkością. Jest jeszcze taki przepis że osoby uczestniczące w zdarzeniu drogowym poruszające się szybciej niż 130km/h są współwinne.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 18 cze 2013, o 21:19

rider5 napisał(a):Na autostradach nie ograniczanych znakami zakazu są znaki informacyjne z zalecaną prędkością

tak też sądziłem i widzę, że tak nadal jest;
dzięki
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez bogo » 18 cze 2013, o 21:23

Cytując "Top Gear": jeśli wprowadzą ograniczenia, to po co nam Niemcy????
bogo

Pokaż profil

Postprzez bodowp » 19 cze 2013, o 12:06

rider5 napisał(a):Jest jeszcze taki przepis że osoby uczestniczące w zdarzeniu drogowym poruszające się szybciej niż 130km/h są współwinne.

to jest ciekawe i nie głupie :think:
Klubowicz

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 19 cze 2013, o 12:25

bodowp napisał(a):
rider5 napisał(a):Jest jeszcze taki przepis że osoby uczestniczące w zdarzeniu drogowym poruszające się szybciej niż 130km/h są współwinne.

to jest ciekawe i nie głupie :think:

nie byłbym tego taki pewien
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 19 cze 2013, o 19:56

IMO bardzo dobry przepis (swoją drogą "wymuszony" przez ubezpieczalnie). Chcesz zasuwać ile fabryka dała to musisz liczyć się z konsekwencjami.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 19 cze 2013, o 22:54

rider5 napisał(a):Chcesz zasuwać ile fabryka dała to musisz liczyć się z konsekwencjami.

dokładnie
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Podbisz » 2 lip 2013, o 19:50

O tam widzę fajna mapka bo tak niby nie ma ograniczeń na większości odcinków ale są takie gdzie jednak obowiązują ; ) są to odcinki większego ryzyka. I tak często podają zalecana prędkość na odcinkach na których nie ma ograniczeń.
Strona godna polecenia http://empresseart.com/pl/ zobacz !!

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Tomi » 5 lip 2013, o 21:15

T.Raven napisał(a):Ja zwalniałem na zwężkach do 130 ciekawe czy już foto przychodzi....

Tak , przychodza juz dojczlandu fotki :(
szach mat
Obrazek

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Przemuss » 26 lip 2013, o 09:00

O ile mi wiadomo to jest ograniczenie psychologiczne i prawne. Tam gdzie nie ma ograniczenia możesz dopierniczać ile chcesz ale jak ktoś ci wyjedzie i Tobie czy komuś się coś stanie i udowodnią ci że jechałeś np więcej nią 130 to będzie twoja wina bez znaczenia że zawinił kto inny. Nie wiem tylko ile w tym prawdy:)
Clio 2 PH2 2001r ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- 1.2 16V 75KM AUTHENTIQUE od 14.02.2007
- 1.5 dCi 65KM EXPRESSION od 19.07.2013

Ekspert
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez patrys4891 » 26 lip 2013, o 09:14

Ja w lutym byłem w Niemczech i też mam taką wiedzę że 130 jest zalecane a więcej na własne ryzyko.

Co do fotek to mi przyszła fotka. Na 30 miałem 54, przysłali mi fotkę, kazali wskazać kierowcę itd. Napisałem że to ja, że zjechałem po wielu kilometrach z autostrady i wydawało mi się bardzo wolno a ze względu na duży ruch nie obserwowałem na bieżąco prędkościomierza. Że student, że pierwszy raz w Niemczech...
Mija trzeci miesiąc i odpowiedzi z ich strony brak, co by wskazywało na to że umorzyli mandat, bo informowali o takiej możliwości :)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez WinFS » 2 sie 2013, o 13:58

w Niemczech na autostradach "ogólnego" ograniczenia nie ma, należy przestrzegać tylko znaków, które są stawiane na niektóre odcinki, które np. są w remoncie / czy z innego powodu. Wszędzie indziej jedziesz ile chcesz. Jechałem ostatnio z południa Polski do Świnoujścia przez Niemcy i praktycznie mało kto, żeby tam jechał 130... wszyscy prawie pędzą ile im fabryka dała lewym pasem ;)
Ostatnio gdzieś czytałem tylko, że powyżej 130km/h może być orzeknięta "współwina" w razie jakiegoś zdarzenia drogowego.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 2 sie 2013, o 14:10

WinFS napisał(a):Ostatnio gdzieś czytałem tylko, że powyżej 130km/h może być orzeknięta "współwina" w razie jakiegoś zdarzenia drogowego.
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez redflash » 6 sie 2013, o 06:15

Owszem dla Renat jest zalecane 130 km/h i innych. No ale mnie niestety łapie ograniczenie przepisami na niemieckich autostradach całe 80 km/h chociaż nikt tak nie jeździ tylko każdy ogień na odcięciu całe 90km/h, nawet dzisiaj jadę do helmutowa więc jak potrzeba to mogę zrobić fotkę na granicy ze znakami.

Tomi napisał(a):
T.Raven napisał(a):Ja zwalniałem na zwężkach do 130 ciekawe czy już foto przychodzi....

Tak , przychodza juz dojczlandu fotki :(

Ja również potwierdzę, bo już podpisali umowę z Polską policją (tak jak z pozostałych krajów UE) odnośnie danych z naszej bazy, chociaż przed wysłaniem mandatu weryfikują czy im się opłaci wysłać takowy mandat (mi osobiście dwa razy pstrykneło ale do tej pory nie dostałem mandatu i raczej już go nie dostanę, bo jak przyjdzie to na poprzednią firmę) ale również ciekawostka Niemcy jako chyba jedyny kraj potrafią nam oddać mandat zapłacony u nich, bo każdy mandat w Niemczech jest weryfikowany przez sąd (z tego co pamiętam to jest chyba SAP albo SEP musiał bym poszukać papieru z policji z Dortkmundu, w którym proszą o podanie numeru konta z informacją, że kara została anulowana) i są dwie opcje możemy dostać dopłatę lub zwrot nawet całego mandatu. Po za tym jeśli nie zapłacimy mandatu jak nam przyszedł przy następnej wizycie w Niemczech na pewno go zapłacimy, bo jesteśmy w systemie więc nawet auto może być ściągnie na autostradzie magiczne słowa na wyświetlaczu radiowozu "Bitte FOLGEN" , a następnie "Follow me", również nadmienię, część ludzi w Polsce (nie każdy) twierdzi, że tylko w Polsce jesteśmy karani podwójnie czyli mandat i punkty karne, żeby rozwiać wątpliwości w Niemczech również są punkty karne
Punkty karne

Wazna informacja: Osoby nie posiadajace zameldowania w Niemczech takze gromadza punkty! Nie sa one przesylane do Polski, nie dodaja sie. Gromadza sie jednak na niemieckim “koncie”.

Niemiecka policja nie moze odebrac polskiego prawa jazdy, moze natomiast wydac zakaz poruszania sie pojazdami na terenie Niemiec.
Moze jednak zatrzymac na miejscu prawo jazdy w skrajnych przypadkach, gdy np. kierowca sprawia bezposrednie zagrozenie dla innych uczestnikow ruchu (alkohol,narkotyki).

Zaleznie od skali przewinienia punkty ulegaja przedawnieniu nawet dopiero po pieciu latach.
Punkty karne sie kumuluja, jesli zlapiemy kolejne punkty zanim poprzednie ulegly przedawnieniu, okres przedawnienia ulega wydluzeniu.

Maksymalna ilosc punktow to 17 przy czym po 7 a potem 14 groza dodatkowe sankcje w postaci upomnienia a potem obowiazkowego uczestnictwa w kursie doksztalcajacym, ktory jednoczesnie pozwala na pozbycie sie paru punktow.

Pozdrawiam z Włoch.
redflash

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne