Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

ogólny RESPECT itd... | ||

brak ograniczenia (zalecane 130 oznaczone niebieskim znakiem, na wielu sekcjach autostrad ograniczenia od 80 do 140)
Na niemieckich autostradach nie ma ustalonego ograniczenia prędkości. Warto zrezygnować z wciskania gazu do dechy, ponieważ mogą być ustawione znaki informujące o dopuszczalnej prędkości dla konkretnego odcinka drogi.
Znaki drogowe są sterowane z centrali nadzoru nad autostradami, więc mogą pojawiać się i znikać w zależności od okoliczności (np. warunków panujących na drogach). Wyklucza to jeżdżenie „na pamięć”. Często ograniczenia prędkości ustawiane są w miejscach, gdzie trwa kontrola policyjna. Po autostradach nie należy poruszać się z prędkością mniejszą, niż 80 km/godz. (o ile znaki nie stanowią inaczej). Dopuszczalna prędkość w tunelach wynosi 80 km/godz. Znaki drogowe są opisane. Niektóre ograniczenia prędkości obowiązują np. podczas dużej wilgoci ("bei Nässe”).

rider5 napisał(a):Na autostradach nie ograniczanych znakami zakazu są znaki informacyjne z zalecaną prędkością

rider5 napisał(a):Jest jeszcze taki przepis że osoby uczestniczące w zdarzeniu drogowym poruszające się szybciej niż 130km/h są współwinne.
Klubowicz | ||

bodowp napisał(a):rider5 napisał(a):Jest jeszcze taki przepis że osoby uczestniczące w zdarzeniu drogowym poruszające się szybciej niż 130km/h są współwinne.
to jest ciekawe i nie głupie

rider5 napisał(a):Chcesz zasuwać ile fabryka dała to musisz liczyć się z konsekwencjami.

T.Raven napisał(a):Ja zwalniałem na zwężkach do 130 ciekawe czy już foto przychodzi....

rider5 napisał(a):Jest jeszcze taki przepis że osoby uczestniczące w zdarzeniu drogowym poruszające się szybciej niż 130km/h są współwinne.
WinFS napisał(a):Ostatnio gdzieś czytałem tylko, że powyżej 130km/h może być orzeknięta "współwina" w razie jakiegoś zdarzenia drogowego.

Tomi napisał(a):T.Raven napisał(a):Ja zwalniałem na zwężkach do 130 ciekawe czy już foto przychodzi....
Tak , przychodza juz dojczlandu fotki
Punkty karne
Wazna informacja: Osoby nie posiadajace zameldowania w Niemczech takze gromadza punkty! Nie sa one przesylane do Polski, nie dodaja sie. Gromadza sie jednak na niemieckim “koncie”.
Niemiecka policja nie moze odebrac polskiego prawa jazdy, moze natomiast wydac zakaz poruszania sie pojazdami na terenie Niemiec.
Moze jednak zatrzymac na miejscu prawo jazdy w skrajnych przypadkach, gdy np. kierowca sprawia bezposrednie zagrozenie dla innych uczestnikow ruchu (alkohol,narkotyki).
Zaleznie od skali przewinienia punkty ulegaja przedawnieniu nawet dopiero po pieciu latach.
Punkty karne sie kumuluja, jesli zlapiemy kolejne punkty zanim poprzednie ulegly przedawnieniu, okres przedawnienia ulega wydluzeniu.
Maksymalna ilosc punktow to 17 przy czym po 7 a potem 14 groza dodatkowe sankcje w postaci upomnienia a potem obowiazkowego uczestnictwa w kursie doksztalcajacym, ktory jednoczesnie pozwala na pozbycie sie paru punktow.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości