Monitoring auta/nagrywanie na postoju pod blokiem

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Monitoring auta/nagrywanie na postoju pod blokiem

Postprzez Przemuss » 15 sie 2013, o 22:58

Francuz napisał(a):
Przemuss napisał(a):Z biegiem czasu takie rozwiązanie założę sobie w domu + serwer NAS który będzie działał non stop.

uważaj jednakże bo:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/hakerzy ... ecko/31y7k
Akurat tego to się nie obawiam:)
Clio 2 PH2 2001r ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- 1.2 16V 75KM AUTHENTIQUE od 14.02.2007
- 1.5 dCi 65KM EXPRESSION od 19.07.2013

Ekspert
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Moody » 22 sie 2013, o 20:36

Spokojnie z tym NAS'em. Takie urządzenia są już sprawdzone i stosowane. Normalne rejestratory po zapełnieniu dysku zapisują (za przeproszeniem) od tyłu. Czyli zawsze jest dostęp do powiedzmy 2tyg wstecz przy zapisie 24/7. Ale ZAWSZE używa się detekcji ruchu - bo inaczej żeby znaleźć np. kto chodził trzebaby przeglądać 24h/dobę materiału :). A tak - jest wg zdarzeń - a detekcja ma prebufor i nagrywa jeszcze przed zdarzeniem :D (tak wiem - magia ;) ). Przy 25kl/s PAL H.264 1mb/s to 1tera wystarcza mniej więcej na 14dni zapisu 24/7. Normalnie się nie używa 25kl. 12klatek to 12razy na sekundę - raczej nic nie umknie :D. A to już połowa danych.

Mam u siebie w firmie taki rejestrator na stałe w necie (sprzedajemy takie rzeczy) - jak ktoś chce zobaczyć jak to wygląda na żywo np na smartfonie albo na kompie przez Internet - to zapraszam na PRIV - udostępnie adres i konto. Na śląsku zresztą można podjechać i zobaczyć jak to wygląda/ jakość w nocy itd.

Sprawdzałem też u siebie w aucie - może znajdę gdzieś foty.
A co do NAS - to się używa w zasadzie tylko do kamer IP - ale te cmos'ki poniżej 2tys to tragedia. Dobry rejestrator 4xkamery + webserver i najważniejsze sprawdzony kosztuje 400+vat to IMHO nie ma sensu kombinować z NAS'ami.
Moody

Pokaż profil

Postprzez tomkoff » 23 sie 2013, o 14:41

Ciekawy temat monitoringu, też powoli przymierzam się do jakiegoś zestawu ale chodzi o monitoring posesji i wolałbym kamery bezprzewodowe a chyba do rejestratora bezprzewodowej nie podłączymy.
Kolego Moody co to jest ten webserver?
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez bulazmc » 23 sie 2013, o 17:31

tomkoff napisał(a):Ciekawy temat monitoringu, też powoli przymierzam się do jakiegoś zestawu ale chodzi o monitoring posesji i wolałbym kamery bezprzewodowe a chyba do rejestratora bezprzewodowej nie podłączymy.
Kolego Moody co to jest ten webserver?

To co zakupiłem jest bezprzewodowe. Podprowadzasz tylko zasilanie ;)
https://www.facebook.com/montazdrzwi/
Drzwi wewnętrzne, zewnętrzne, serwis.

Kraków i okolice.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Moody » 23 sie 2013, o 22:10

tomkoff:
Webserver to dostęp do rejestratora na żywo przez Internet przez przeglądarkę. W zasadzie mediaserver+webserver ale mniejsza z tym. Też ze smartfona. Klienci u nas biorą to nie zawsze do nagrywania ale też żeby mieć podgląd co się dzieje w firme/domu/u dziecka itd. Do tego są moduły mikrofonów za 14zł i jest podsłuch na żywo. Zrobiłem zrzut przed chwilą z domu:

Obrazek

Bezprzewodowo to są zestawy nadajnik/odbiornik do kamer analogowych. Jedno podpinasz przy kamerze, drugie przy rejestratorze. Pracuje na 2.4Ghz i 5.8Ghz. Tylko to są urządzenia profesjonalne i kosztują od340zł komplet. Na 5.8 z porządnymi antenami, uchwytami do masztów to nawet 700zł. Ale jak gość ma ciągnąć 200m kabla na zewnątrz z zabezpieczeniami - to jednak wychodzi taniej bezprzewodowo :D. Jeszcze jest opcja z transformatorem impedancji (2x15zł) i wtedy można ciągnąć po skrętką - to łatwiej ukryć.

Inna sprawa że kamery IP są z definicji bezprzewodowe bo mają ethernet. Rejestrator do kamer IP niezależny kosztuje od 1800zł do 4kamer. Tylko kamery IP <2000zł na matrycach cmos to tylko żeby sobie w dzień na coś popatrzeć przy dobrym świetle. Więc taki rejestrator samochodowy czy kamerkę z allegro można kupić, a jak są potrzebne dwa to bardziej opłaca się profesjonalny. Juz nie mówiąc o jakości i funkcjach. Tutaj zobaczcie sobie co takie coś potrafi: http://www.savetronik.pl/TS/Karta%20Katalogowa%20BCS-DVR0401QE.pdf

A swoją drogą jak nie musisz koniecznie gościa złapać tylko chcesz żeby przestał rysować, to możesz najtaniej powiesić atrapę kamery albo obudowę zewnętrzną dobrze widoczną :)
Moody

Pokaż profil

Postprzez tomkoff » 24 sie 2013, o 09:19

Ok czyli w temacie kamer już wiem że nie ma co się pakować w ip. Teraz został mi temat rejestratora który będzie rejestrował a zarazem będę miał podgląd online nagrań jeśli dobrze zrozumiałem przez webserwer bo wyeliminować rejestratora chyba nie można by obraz zapisywał się na zewnętrznym serwerze?
Możesz podać jakiś sprawdzony rejestrator który spełni moje wymagania?
W jaki sposób podłączyć rejestrator do neta - lanem?
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Moody » 24 sie 2013, o 15:54

Tak tak, dzobrze zrozumiałeś - poza tym że rejestruje masz dostęp i do obrazu na żywo i do nagrań przez neta.
Sens rejestratora jest taki że jest dedykowany i niezależny. I szybciej chodzi. IMHO nie ma sensu go eliminować.
Z kamery analogowej na serwerze nie zapiszesz. Z IP tak - ale to Ci obciąża kompa - albo musisz kupić - jak mówił chyba Francuz jakiś NAS - a to jest droższe od rejestratora.

Miałem do testów kilka kamer IP Zavio - to już takie nienajtańsze - ale też żadna rewelacja (dalej CMOS) - i bardzo źle to chodziło z kompem. Typu kompletny brak diagnostyki - jak się kamera rozłączyła to serwer tego nie wiedział i się przywieszał - prędkość na lapku Core 2duo 2.4Ghz - przy nagrywaniu z 4kamer - lap ledwo zipał. Dlatego zawsze polecam niezależny rejestrator.

Polecić rejestrator.. no to np ten do którego podałem kartę katalogową. BCS serii QE. Mamy je w ofercie po 376zł netto (462 z vat). Nagrywa 4x25kl w D1. Starsza seria LE 1x25 +3x6kl/s także lepiej ten QE. Sprzedajemy oryginalne BCS już chyba z 8lat i odpukać ani jednego zwrotu ani problemu. Także mogę śmiało polecić.
Pewnie bym się wystarał jakiś rabat dla Ciebie. A na pewno dobry rabat mamy teraz na kamery 700Tvl z Sony Effio i zoomem - ale to może na priv.

Zresztą generealnie mogę zaproponować dla KRC rabat 10%, ale na zakupy może jakieś bardziej zbiorowe, przynajmniej nie na pierdoły za 50zł.
Rzeczy typu cctv, powiadamianie/sterowanie gsm, alarmy, domofony.

W jaki sposób podłączyć rejestrator do neta - lanem?

Kabelkiem ;) - a poważnie to tak samo jak laptopa - kabelkiem do routera i masz go w lanie. Do Internetu to musisz sobie router skonfigurować - DMZ albo port forwarding. Musisz mieć zewn. IP i żadne gsm (bo są blokowane porty). Netia, UPC itd. działa bez problemu.

Wyślę Ci instrukcję do rejestratora na priv - to będzie Ci łatwiej ogarnąć jak to działa.
Moody

Pokaż profil

Postprzez bartp » 15 paź 2013, o 11:19

tomkoff, daj na PW co chcesz a ci podolamy zadaniu :)

BCS-- hmm 7 lat i ani jednego zwrotu ani razu serwis?? Farciaż ;)

BTW chce znac wyzszosc CCD nad CMOS ;)
lub odwrotnie

BTW ten BCS to mozna w tej cenie kupic wszedzie :D
http://www.sklep.e-system.com.pl/go/_info/?id=3093
do tego ode mnie 25 % rabatu :P

A co IP kamer to maja wbudowany web server wiec nie ma koniecznosci zakupu rejestratora wystarczy dysk LAN
Moody napisał(a): jak mówił chyba Francuz jakiś NAS

Dokladnie, koszt niewiele wyższy od zwyklego dysku sratatata,

+jakosc kamery ip
+wszechstronnosc
+mozliwosc analityki obrazu
+brak wymagan rejestratora

- cena kamery ip no niestety cos za cos

Ewentualnie prosto i czysto :D
i tylko wtedy gdy zachodzi potrzeba :)

http://www.sklep.e-system.com.pl/go/_info/?id=4000
Córka rybaka

Lider Regionalny