Tak tak, dzobrze zrozumiałeś - poza tym że rejestruje masz dostęp i do obrazu na żywo i do nagrań przez neta.
Sens rejestratora jest taki że jest dedykowany i niezależny. I szybciej chodzi. IMHO nie ma sensu go eliminować.
Z kamery analogowej na serwerze nie zapiszesz. Z IP tak - ale to Ci obciąża kompa - albo musisz kupić - jak mówił chyba Francuz jakiś NAS - a to jest droższe od rejestratora.
Miałem do testów kilka kamer IP Zavio - to już takie nienajtańsze - ale też żadna rewelacja (dalej CMOS) - i bardzo źle to chodziło z kompem. Typu kompletny brak diagnostyki - jak się kamera rozłączyła to serwer tego nie wiedział i się przywieszał - prędkość na lapku Core 2duo 2.4Ghz - przy nagrywaniu z 4kamer - lap ledwo zipał. Dlatego zawsze polecam niezależny rejestrator.
Polecić rejestrator.. no to np ten do którego podałem kartę katalogową. BCS serii QE. Mamy je w ofercie po 376zł netto (462 z vat). Nagrywa 4x25kl w D1. Starsza seria LE 1x25 +3x6kl/s także lepiej ten QE. Sprzedajemy oryginalne BCS już chyba z 8lat i odpukać ani jednego zwrotu ani problemu. Także mogę śmiało polecić.
Pewnie bym się wystarał jakiś rabat dla Ciebie. A na pewno dobry rabat mamy teraz na kamery 700Tvl z Sony Effio i zoomem - ale to może na priv.
Zresztą generealnie mogę zaproponować dla KRC rabat 10%, ale na zakupy może jakieś bardziej zbiorowe, przynajmniej nie na pierdoły za 50zł.
Rzeczy typu cctv, powiadamianie/sterowanie gsm, alarmy, domofony. W jaki sposób podłączyć rejestrator do neta - lanem?
Kabelkiem

- a poważnie to tak samo jak laptopa - kabelkiem do routera i masz go w lanie. Do Internetu to musisz sobie router skonfigurować - DMZ albo port forwarding. Musisz mieć zewn. IP i żadne gsm (bo są blokowane porty). Netia, UPC itd. działa bez problemu.
Wyślę Ci instrukcję do rejestratora na priv - to będzie Ci łatwiej ogarnąć jak to działa.