Clio IV faza 1

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio IV faza 1

Postprzez Doesnt » 24 wrz 2013, o 12:29

Przedni i tylny zderzak też z tworzywa. No i z tego co zaobserwowałem jest ono podatne na malutkie wgniecenia od żwiru, piasku, kamyczków itp.
+ pakiet look - niebieski

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Ethelgore » 24 wrz 2013, o 18:10

Zgadza się. Jes to jednak całkowicie normalne w większości samochodów. :)

Gdzieś w tym wątku padło zapytanie o podłokietnik. Obecnie jest on już dostępny. Jako akcesorium, kosztuje około 500zł i są pewne problemy z dostępnością ALE jest.
Wyszło to jako opcja do Captura i zupełnie przypadkiem pasuje do Clio. ;)
Tak, ten silnik ma poniżej litra.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Mickul » 25 wrz 2013, o 10:20

A ja kolejny raz piszę - auto mam od 12 lipca, przejechane na ten moment 5700km. Dzięki stosowaniu http://mrcleaner.pl/autoglym-super-resi ... p1027.html po każdym myciu oraz sporadycznie http://mrcleaner.pl/finish-kare-1000p-h ... p1128.html lakier nie ma absolutnie żadnego odprysku na masce czy zderzaku. Ponadto jest ochrona przed deszczem, błotem, smołą i innymi mankamentami.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Doesnt » 25 wrz 2013, o 13:46

+ pakiet look - niebieski

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez raq79 » 25 wrz 2013, o 14:15

[quote="Ethelgore"]Kolor to, według serwisu, NZW (Lub coś takiego).

Twój samochód jest w kolorze Żółty Eclair (kodyfikacja Renault: ENW)

Podłokietnik do Clio jest jak najbardziej dostępny - tylko, że zamówienie jest realizowane nie przez polski magazyn centralny, a bezpośrednio przez magazyn z Francji. Czas oczekiwania to około 2 tyg. Wiem, bo teraz mamy obowiązek do każdego auta demonstracyjnego montować takie "cudo".
To, że niektórym przeszkadza w zmianie biegów to nic. To, że próba korzystania z hamulca ręcznego graniczy z cudem, to pestka. Hitem jest próba wyregulowania położenia oparcia - trzeba dosłownie wpychać rękę między stelaż podłokietnika a fotel i opuszkami palców próbować kręcić.
W sytuacji, gdy jest tylko jeden kierowca, powyższe nie przeszkadza - ale w aucie demonstracyjnym, gdzie każdy Klient ustawia fotel kierowcy "pod siebie", to lekko denerwujące.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez proxen » 27 wrz 2013, o 18:14

Witam szanownych panów oraz panie ;)
Czytam to forum i testy dostępne w sieci dotyczące nowego clio z silniczkime tce 90 i tak naprawdę nie znalazłem konkretnych użytecznych informacji, ktore pomoglyby zdecydować sie potencjalnym kupcom samochodu z segmentu B, właśnie na Clio. Stoję przed zakupem tego samochodu i mam wiele wątpliwości, czy aby nie pochopnie decyduje sie na ten konkretny motor tce 90. Moje obawy budzi fakt, iz motor ten jest nowoscia w gamie silnikow renault. Chciałbym usłyszeć kilka opini na jego temat, najlepiej pochlebnych, ponieważ w wyglądzie samochodu już sie zakochalem :D chodzi mi tutaj o to jak sprawuje sie ta jednostka w praktyce, czy słychać już było o jakiś awariach, typowych mankamentach lub po prostu powiedzcie szczerze (użytkownicy tce 90) czy jesteście zadowoleni z zakupu oraz jazdy tym pięknym samochodem 8-) dodam tylko, ze jeździłem już Clio z silnikiem 1,2 75 km, chevroletem 1,2 86 km oraz ostatnio Clio tce 90 i powiem jedynie tyle ze tylko tym jedynym razem wysiadlem z samochodu z uśmiechem na twarzy :D

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Ethelgore » 27 wrz 2013, o 19:58

Widać na kilometr że twoje serce już kupiło ten samochód. ;)
Na temat silnika można powiedzieć że robi to co ma robić i robi to całkiem dobrze. Zasadniczo wszystkie obawy użytkownicy adresują do turbiny katowanej start/stopem, chociaż wygląda na to że jest kilka sytuacji w których ten system nie jest aktywowany.
W kwesti spalania musisz pamiętać że wartości zbliżone do katalogowych uzyskasz tylko stylem emeryckim. Niestety jest to ciężkie czując jak ochoczo silniczek wyrywa do przodu.
Kwestią przyzwyczajenia jest konieczność dość częstego wachlowania biegami. Ogółem, trzeba się go nauczyć (sam go jeszcze nie okiełznałem w 100%).

Ja osobiście bez zawachania wybrałbym ten silnik raz jeszcze.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 27 wrz 2013, o 21:40

Proxen tu masz opinie użytkowników nowego Clio IV :arrow: viewtopic.php?f=14&t=19448 :)
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez cliobajer » 2 lis 2013, o 04:37

Jakiś czas temu pytałem tu o auto.
Teraz już stoi pod domem, czerwone kombi 0,9.
Powiem, tak - może być ale szału nie ma. Ma.kilka fajnych bajerów ale to wciąż małe miejskie autko. Silnik całkiem dobrze się odpycha jak na taka pojemność, spalanie ok, choć żeby osiągnąć te 3,9 to trzeba się katować max 90 po płaskim terenie.
I wkurza mnie nawigacja, a raczej głos baby co mówi skręć w rawo zamiast w prawo. Muszę zaktualizować sys.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pancer » 4 lis 2013, o 08:06

Zamień "babę" na "faceta" w nawigacji - ona nie wymawia "P" , a on "R" - zawsze to jakieś urozmaicenie.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez cliobajer » 4 lis 2013, o 08:52

a to zrobilem juz hehe

czasami ta baba mowi wyraznie "prawo" czasami wlasnie bez p

trzeba troche poczekac pewnie az w aso beda upgrade robic

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez MikeCharny » 5 gru 2013, o 05:08

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Mickul » 6 gru 2013, o 21:19

Odkrył ktoś już jakim bezpiecznikiem wyłączyć ESP i ASR? Nie można się na śniegu poślizgać. :(

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Ethelgore » 7 gru 2013, o 10:44

Niestety nie, starałem się odszukać takie informacje w internecie i nic. :( Równie chętnie przyjmę taką informację.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez BochenNieLider » 7 gru 2013, o 13:26

A ASO nic na ten temat nie mówi?
BochenNieLider

Pokaż profil

Postprzez Mickul » 7 gru 2013, o 23:01

BochenNieLider napisał(a):A ASO nic na ten temat nie mówi?

W ASO zagrożą Ci utratą gwarancji.

Ethelgore napisał(a):Niestety nie, starałem się odszukać takie informacje w internecie i nic. :( Równie chętnie przyjmę taką informację.

W instrukcji pewnie nie podają w celu bezpieczeństwa...

EDIT: Już wiem! Wystarczy zaciągnąć lekko ręczny tak, aby na desce zapaliła sie kontrolka i nie mamy ESP :P

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Mickul » 11 gru 2013, o 17:26

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Elektrowoz » 13 gru 2013, o 18:50

Wygląda bardzo kusząco. Co prawda w moim Clio jest pakiet look ale w zakładce "inne przedmioty do Clio" zaciekawiła mnie listwa ochronna na zderzak: http://allegro.pl/listwa-bagaznika-zder ... 30426.html . Jeśli ktoś nabyłby tego typu przedmiot to niech się pochwali jak to w ogóle wygląda pod względem jakości wykonania.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Ethelgore » 13 gru 2013, o 22:45

Ja posiadam coś takiego z ASO do wersji hb. Ogółem jakość super. Funkcjonalna sprawa i +5 do wyglądu. ;)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez brava » 8 lut 2015, o 10:09

Mickul napisał(a):
Pancer napisał(a):Silnik TCE 0,90 - wtrysk wielopunktowy

Hah, czyli jest opcja na założenie instalacji gazowej. :D To już wtedy byłaby naprawdę jazda za darmo.

Jeśli tak to mega wiadomość, u Pietrzaka jak kupowałem Clio IV Grand 0,9Tce mówili że tu się nie da gazu zamontować, tylko do silnika 1,2. Nie mówię że go założę ale dobrze wiedzieć że jest możliwość:-) Z resztą gdzieś czytałem że Sandero i Logan z tym silnikiem i na lpg już jeżdżą

Początkujący

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne