Clio II 1.2 16V + przyczepa kempingowa?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio II 1.2 16V + przyczepa kempingowa?

Postprzez feliks » 26 gru 2013, o 16:16

Witam, posiadam Clio II 1.2 16V 2001r. benzyna, bez haka. Czy gdyby dorobić do niego hak, było by w stanie pociągnąć przyczepę kempingową pokroju Niewiadów N126, czy też raczej to za słabe auto?

Pozdrawiam,
Feliks
Ostatnio edytowano 26 gru 2013, o 17:11 przez feliks, łącznie edytowano 1 raz
feliks

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 26 gru 2013, o 16:38

feliks, daleko? Zobacz w dowodzie ile na hak moze to Clio zabrac. Teoretycznie mala przyczepke pociagnie ale nie bedzie to przyjemna podroz - malo mocy + duza podatnosc na wiatry.
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez feliks » 26 gru 2013, o 17:09

Maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem 1100kg, bez hamulca 500kg. Przy okazji odczytałem moc 55kW (74,79KM) i masa własna auta 930kg. Jechać chciałem przez cały kraj - z Podkarpacia nad morze... Jeżdżę powoli, przyczepa byłaby zapewne pusta (bez pasażerów) a w aucie tylko kierowca ew. jeden pasażer.

Na Wikipedii podano, że przyczepa Niewiadów N126 ma masę "od 280kg" i że była przeznaczona początkowo pod Fiata 126P - wiec może to Clio by dało radę?

Obrazek
feliks

Pokaż profil

Postprzez Jozefg » 26 gru 2013, o 17:17

feliks napisał(a):Na Wikipedii podano, że przyczepa Niewiadów N126 ma masę "od 280kg" i że była przeznaczona początkowo pod Fiata 126P - wiec może to Clio by dało radę?

Da radę - przecież te przyczepy ciągały Fiaty 126p i dawały radę. Kiedyś też miałem taką. :)
Oczywiście - tak jak pisał kolega - nie poszalejesz.
Drobna rada ode mnie: maksimum bagażu pakuj do auta a jak najmniej do przyczepy.
I sprawdź czy dasz radę korzystać z lusterek bocznych, mogą być za krótki i trzeba będzie dokupić dłuższe...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez feliks » 26 gru 2013, o 17:36

O, fajnie że trafiłem na użytkownika tej przyczepy. Czytałem w internecie, że tam jest możliwość spania, jednak na wszystkich zdjęciach jakie oglądam w sieci są tam fotele + stolik, zatem to się pewnie odpowiednio składa aby można było spać? Są też różne wersję tej Niewiadówki N126, nie wiem, czy każda miała takie same możliwości jeśli chodzi o nocleg. Czy jest tam wystarczająco miejsca, aby dorosły człowiek ~180cm mógł się położyć wyprostowany?

n126n.jpg
n126b.jpg
n126e.jpg
feliks

Pokaż profil

Postprzez Jozefg » 26 gru 2013, o 17:45

Użytkownik - wielkie słowo...
Kupiłem kiedyś przypadkowo taki wynalazek jesienią żeby latem z rodziną gdzieś się wybrać, kilka razy ją ciągałem na haku dla treningu.
W miesiącu kwietniu radocha się skończyła - koledzy i znajomi tak mi zagospodarowali lato że dla mnie nie zostało choćby weekendu wolnego na wyjazd.
Wtedy się wk**** na dobre, wyprowadziłem przyczepę na giełdę i sprzedałem. Świnia jestem, prawda? I tak orzekli niektórzy znajomi, bodajże dwóch nie rozmawia ze mną do dziś choć minęło sporo czasu.
A ja mam nauczkę - nigdy nie kupię przyczepy kempingowej... :(

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez feliks » 26 gru 2013, o 18:25

A czy za taką przyczepę płaci się dodatkowe ubezpieczenie/przegląd, czy po prostu raz się kupuje, przerejestrowuje i ma się do końca swoich dni bez dodatkowych opłat?
feliks

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 26 gru 2013, o 18:38

feliks, ubezpieczenie raz w roku i raz do roku przegląd.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 26 gru 2013, o 18:52

Panowie, nad czym aż tak dyskutujecie ? Kolega sąsiad który jest pasjonatem legent z PRL, ma w zasadzie 2 Syreny i Trabanta. Na wakacjach pojechał Syreną z podkarpacia nad morze i z powrotem właśnie ciągnąc przy tym przyczepę Niewiadów, cała trasa to ok 1500 km i objechał swobodnie....

Obrazek

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 26 gru 2013, o 18:54

mayn, a czy ktoś napisał, że nie da rady?
kwestia tego, że taka jazdy jest powolna, zużycie paliwa znacząco rośnie i trzeba bardzo uważać na drodze zwłaszcza jak wieje wiatr.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez feliks » 26 gru 2013, o 19:21

Ale z 80km/h da radę utrzymać? I ile może szacunkowo kosztować ubezpieczenie i przegląd tej przyczepki? Za OC płacę obecnie jakieś 370zł rocznie, no a przegląd standardowo 100zł.
feliks

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 26 gru 2013, o 19:26

feliks, ubezpieczenie przyczepy jest stosunkowo tanie: minimalna stawka to 80 zł, jak masz komplet zniżek to coś koło tego zapłacisz.
80 km/h da radę utrzymać ale tylko jak będzie bezwietrznie a zestaw może trochę myszkować. Załóż prędkości przelotowe na poziomie 60-70 km/h (przyczepa mocno będzie poza obrys auta wystawać i generować potężny opór powietrza).
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez feliks » 26 gru 2013, o 19:29

To rzeczywiście dość wolna jazda. A zużycie paliwa może wzrosnąć szacunkowo o połowę, czy może o 100% czy jeszcze więcej?
feliks

Pokaż profil

Postprzez Master » 26 gru 2013, o 19:36

Lepiej jak kupisz kampera ,albo nysę /żuka i przerobisz na kampera ;) A tak na poważnie to 80km/h pozwala prawo na jazdę z przyczepą, powyżej to już troszkę ryzykowne jest bo możesz skończyć tak : http://www.youtube.com/watch?v=kqkGIlJAPsQ
. A to podejrzewam żadna przyjemność skasować i przyczepę i samochód. Jak to mawiają powoli, a do celu, skoro piszesz, że w wakacje chcesz takiej przyjemności zakosztować. Pozdrawiam.
#159#
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Zasłużony
Klubowicz
Zlotowicz
Lider Regionalny

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 26 gru 2013, o 19:38

feliks, założyć możesz, że o połowę.
pamiętaj też, że inne masz ograniczenia prędkości, które są nielogiczne ;)
teren zabudowany: 50 km/h
niezabudowany: 70 km/h
ekspresówki, autostrady, niezabudowany dwujezdniowy: 80 km/h

ALE!

Jeżeli jesteś w zabudowanym i masz znakami podniesioną prędkość to:
znak: ograniczenie do 60 - możesz jechać 60
znak: ograniczenie do 70 - MOŻESZ JECHAĆ 50!!!
znak: ograniczenie do 80 - MOŻESZ JECHAĆ 50!!!

W niezabudowanym jest analogicznie.

Tak, jest to nielogiczne i głupie ale takie są obecnie paragrafy (pół roku temu zdawałem B+E).
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez feliks » 27 gru 2013, o 06:59

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, teraz już wiem na czym stoję.
feliks

Pokaż profil

Postprzez rzeźnik. » 27 gru 2013, o 09:09

pociągniesz spokojnie , tylko trochę uwagi w czasie jazdy więcej. U mnie wygląda to tak , samochód 1700 kg przyczepa(nie kempingowa ale straszny klocek) załadowana 1300 kg spalanie wzrasta o jakieś 30 % wszystko zależy jak szybko jedziesz , gdyby jechać szybciej to spalanie byłoby wieeelkie :shock:
kim do ch.. jest królik ?

Średnio Zaawansowany
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Klio5 » 27 gru 2013, o 10:43

Twoje autko rocznik 2001, niemłode, hak to będzie dodatkowe wyzwanie...No i jeszcze kiedy będziesz chciał sprzedać takie auto z hakiem może odstraszać potencjalnych nabywców :)
Klio5

Pokaż profil

Postprzez Esper » 27 gru 2013, o 10:44

Klio5 napisał(a):Twoje autko rocznik 2001, niemłode, hak to będzie dodatkowe wyzwanie...No i jeszcze kiedy będziesz chciał sprzedać takie auto z hakiem może odstraszać potencjalnych nabywców

:yawn:
Esper

Pokaż profil

Postprzez Klio5 » 27 gru 2013, o 10:56

:) ...po prostu auto do zamęczenia, nawet z małą niewiadówką.
Klio5

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne