Zakup Clio II 1.4 16v 98KM

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Zakup Clio II 1.4 16v 98KM

Postprzez adams4lta » 10 kwi 2014, o 21:49

Planuje zakup Clio 2 z silnikiem 1.4 16v z manualną skrzynią biegów. Chciałbym dowiedzieć się na co zwrócić uwagę przy zakupie serwisowanego krajowego auta od 1 właściciela.
Czy były jakieś akcje serwisowe które powinny być odnotowane w książce serwisowej?
Już troszkę poczytałem na forum i w zasadzie wszyscy wspominają że głównym problemem są cewki Sagem które trzeba zmienić na Beru i problemy z silnikiem się kończą - czyli warto zerknąć na cewki jakiej są firmy, ale czy można to łatwo dostrzec po podniesieniu maski? W sumie na allegro komplet beru to ok 400 zł czyli takiej tragedii nie ma ;)
Czy taki silnik bierze olej? Rozumiem że producent zaleca syntetyk Elf?
Co jeszcze sprawdzić czy było wymieniane lub w jakim jest stanie aby nie trafić na minę?
Jak z korozją? czy wogóle dotyczy tego modelu? Z tego co wiem wymieniany był tylko przedni błotnik ale to plastik czyli raczej nie powinno być problemu z korozją w okolicach naprawy?
Czy zawieszenie dobrze znosi polskie drogi?
Czy jest problem z dostaniem jakichś ładnych alufelg + ewentualnie jakieś sztywniejsze zawieszenie (mam na myśli sprężyny obniżające ok 30mm) ?
Jeżeli chodzi o opony to czy rozmiar 195/50/15 jest odpowiedni do tego modelu?
Czy clio 3 drzwiowe z 2003 r z tym silnikiem, ma z tyłu bębny czy tarcze?

Wybór padł na taki model ponieważ ma to być auto do miasta + sporadyczne wypady poza miasto.
Roczny przebieg na poziomie 15 tyś km.
Z góry dziękuję za wskazówki ;)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Ja-NOS » 11 kwi 2014, o 07:25

Cewki beru są na górze czarne a sagemy takie szare z tego co pamiętam.
Z braniem oleju jest różnie, jeden bierze drugi nic, ale tego brania to nie jest jakaś masakra mieści się w normach, chyba że silnik ma już dość to wtedy bierze zauważalnie dużo.
Zależy jaki przebieg ma auto: spytać o rozrząd, ewentualnie sprzęgło, takie grubsze sprawy.
Zawieszenie znosi polskie drogi jak każde inne zawieszenie, seria jest typowa dla renault czyli dość komfortowa jak na takie małe auto.
Felg jest do wyboru do koloru, tak samo z zawieszeniem, możesz nawet sobie gwintowane wrzucić.
Rozmiar opon dobierzesz sobie do felgi i zawieszenia :) Ale ten jest też ok.
Mistrz patelni fenomenalny, Król orgazmów niepowtarzalnych.

Złote Clio sprzedane, zostało tylko wspomnienie ... :)
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez adams4lta » 11 kwi 2014, o 09:03

Bardzo dziękuję za wskazówki. Dowiem się o szczegóły i napiszę. Na bank ma udokumentowany przebieg poniżej 100 tyś km. 1 właściciel, kupione w polskim salonie ;-) prywatny użytek przez poważną osobę :)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Ja-NOS » 11 kwi 2014, o 09:06

Jak poniżej 100k to na bank sprawdź czy ma wymieniony rozrząd. Bo ludzie potrafią przeciągać tą naprawę.

Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez adams4lta » 11 kwi 2014, o 09:20

A zgodnie z wymogami producenta przy jakim przebiegu powinien być wymieniony w tym silniku ? 60-80 tyś. km?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Ja-NOS » 11 kwi 2014, o 09:26

Z tego co pamiętam napisane jest że 90 lub 120 ale zaleca się wymienić koło 70 dla bezpieczeństwa.

Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez adams4lta » 11 kwi 2014, o 09:29

A jeżeli chodzi o korozję to występuje w tym modelu w jakichś szczególnych miejscach? Gdzie warto zajrzeć? Auto garażowane.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez tommies » 11 kwi 2014, o 13:34

Auto jest naprawdę nieźle zabezpieczone antykorozyjne. Pierwsze objawy to okolice wlewu paliwa oraz dolny rant klapy bagażnika od wewnątrz.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez organic » 11 kwi 2014, o 14:03

Wątpię żeby Sagem 11 lat wytrzymał :mrgreen:
Z tyłu masz bębny. W tym silniku często zdarza się nieszczelność pokrywy zaworów, objawy to "pocenie" się silnika, czasami też wokół cewek. Ja tak mam i nic z tym nie robię bo ubytki oleju są niezauważalne.
Generalnie dobry silnik do zagazowania. Po mieście, przy dynamicznej jeździe ekonomiczny nie jest. No ale C2 trochę lżejsze jest.

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............
W życiu trzeba mieć zasady.
Kobiety i samochodu nie pożyczam.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 11 kwi 2014, o 19:42

Jedyną bolączką silnika są cewki Sagema, po wymianie na Beru problem znika. Zużycie oleju ? Wszystko zależy jak był traktowany silnik oraz czy olej był wymieniany na czas.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez AdamKce » 12 kwi 2014, o 13:43

organic napisał(a):Wątpię żeby Sagem 11 lat wytrzymał :mrgreen:
Z tyłu masz bębny. W tym silniku często zdarza się nieszczelność pokrywy zaworów, objawy to "pocenie" się silnika, czasami też wokół cewek. Ja tak mam i nic z tym nie robię bo ubytki oleju są niezauważalne.
Generalnie dobry silnik do zagazowania. Po mieście, przy dynamicznej jeździe ekonomiczny nie jest. No ale C2 trochę lżejsze jest.

Z tą wagą bym nie był taki pewien, moja thalia 2006r waży 910KG a nie jedni w dowodzie w CLIO mają po 980KG :D

Zalecenia producenta prowadzą do odwiedzania ich serwisów w późniejszym żywocie samochodu.
Jeszcze rozrusznik lubi się przycinać tzn BENDIX ( wtedy też coś możesz zbić z kosztów )

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez adams4lta » 12 kwi 2014, o 19:14

Dzięki za wskazówki. Z takim pakietem wiedzy już czuje się pewniej :) A czy z klimatyzacją w tym modelu są jakieś problemy? Gadżety elektryczne typu centralny zamek, elektryczne szyby/lusterka mają jakieś usterki z czasem?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez tommies » 12 kwi 2014, o 20:16

Clio ojca 1.2 16V (2009) od nowości ma prawie 90 tys, mój sport którego jestem 2 właścicielem ponad 220 tys.i zarówno z szybami jaki i klimą poza regularnymi przeglądami i uzupełnianiem gazu nie wystąpiły niespodziewanki. U mnie wiadomo, po 13 latach są już jakieś objawy typu spuchnięte uszczelki szyby czy wytarcie trzpieni mechanizmu wycieraczek. Ogólnie jednak obydwoje jesteśmy bardzo zadowoleni.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Ja-NOS » 12 kwi 2014, o 20:37

W każdym aucie są takie usterki , tylko nie na każdym forum ci o tym napiszą bo się wstydzą :)
Auto jak auto ma swoje życie, wszystko kwestia jak było szanowane.

Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez organic » 13 kwi 2014, o 11:16

adams4lta napisał(a):Dzięki za wskazówki. Z takim pakietem wiedzy już czuje się pewniej :) A czy z klimatyzacją w tym modelu są jakieś problemy? Gadżety elektryczne typu centralny zamek, elektryczne szyby/lusterka mają jakieś usterki z czasem?

Z elektryka nie miałem problemów, natomiast miałem przejścia z kołem pasowym. W c3 ten silnik był krótko w sprzedaży i wersje z klima mają Koło pasowe o innej średnicy niż dostępne zamienniki który są dedykowane do wersji bez klimy. Mi niestety koło padło, w żadnej hurtowni nie udało się znaleźć pasującego zamiennika a że czasu na naprawę miałem mało musiałem kupić ori w cenie prawie 3 zamienników do wersji bez klimy.

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez adams4lta » 13 kwi 2014, o 19:15

Rozumiem że koło pasowe miało bicie i ścięło jakoś klin czy coś w tym stylu? To raczej objawia się jakąś głośną pracą/piskiem/ szumem?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez organic » 13 kwi 2014, o 19:17

pasek ocierał o dolną osłonę rozrządu, charakterystyczny miarowy pisk/szum był słyszalny

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez bor » 13 kwi 2014, o 22:22

adams4lta napisał(a):Na bank ma udokumentowany przebieg poniżej 100 tyś km

adams4lta napisał(a):A zgodnie z wymogami producenta przy jakim przebiegu powinien być wymieniony w tym silniku ? 60-80 tyś. km?

jeżeli prawdą jest co piszesz, to raczej zastosowanie ma zasada, że rozrząd co 6 lat powinien być wymieniony.
Nie jest to może najtańsza wymiana, ale z pewnością tańsza niż naprawa góry silnika - ta jednostka jest kolizyjna. Generalnie wymiana rozrządu + płynów ustrojowych to obowiązkowe czynności po kupnie auta.
AdamKce napisał(a):moja thalia 2006r waży 910KG
:o Ja mam w dowodzie istotnie 980kG.
adams4lta napisał(a):Gadżety elektryczne typu centralny zamek, elektryczne szyby/lusterka mają jakieś usterki z czasem?
szyba mi raz spadła z prowadnicy (bolało przy wygłuszonych drzwiach), poza tym przez 11 lat spaliła się jedna mata grzewcza w lusterku (wymiana banalna).
Generalnie mnie to autko z tym silnikiem nigdy nie zawiodło przez >220kkm zrobione razem, zawsze dojeżdżaliśmy do celu. Teraz ma nalatane prawie 280kkm i wciąż trzyma serię, a nawet nieco lepiej ;-) Pocenia zaworów brak, spalanie w trasie rzędu 7-8, max spalanie przy pełnym bucie 10l/100km.
Sprawdzić czy proste i bez historii, dbać, lać i jeździć. Aa, no i zakładaj 195/50/15, niebo lepiej się prowadzi i wygląda :)
musicare humanum est

Renuar mniejszy - RIP
Renuar większy Obrazek
Renuar największy
bor

Zaawansowany
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez adams4lta » 15 kwi 2014, o 17:59

Z tego co się dowiedziałem to było wymieniane koło pasowe nr 7701477689 przy przebiegu ok 75kkm w 2011 roku, a rozrząd z pompą wody przy przebiegu ok 65kkm w 2009 r. Odnośnie cewek-nie wiadomo. Na tym rozrządzie można jeszcze pojeździć?

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez bor » 15 kwi 2014, o 22:19

adams4lta napisał(a):Na tym rozrządzie można jeszcze pojeździć?

bor napisał(a):Generalnie wymiana rozrządu + płynów ustrojowych to obowiązkowe czynności po kupnie auta.
musicare humanum est

Renuar mniejszy - RIP
Renuar większy Obrazek
Renuar największy
bor

Zaawansowany
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Następna strona