Nieczytelny nr VIN pod fotelem

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Nieczytelny nr VIN pod fotelem

Postprzez konradzik » 4 lip 2014, o 07:23

Jestem na etapie sprzedawania mojego c2ph3. Wszystko szło dobrze, dopóki klient nie sprawdził nr VIN pod fotelem pasażera. Okazało się nr VIN jest nieczytelny (zardzewiał!). Numer przykryty jest kawałkiem wykładziny a na niej leży gaśnica. Nigdy tam nie zaglądałem i wielkie było moje zdziwienie gdy zobaczyłem rdzę. Bez problemu można odczytać pierwszych kilka znaków.
Moje pytanie: czy są gdzieś jeszcze indziej nabite nr VIN na karoserii. Naklejka na słupku prawych drzwi i na podszybiu jest. Czy da się uniknąć procedury nadawania nr VIN (rzeczoznawca, WK itd.)? Strasznie się wczoraj wku...rzyłem.
Pewien diagnosta polecił mi spróbować potraktować to odrdzewiaczem i b. drobny papierem ściernym. Popsikałem WD40, ale za wiele to nie pomogło.
konradzik

Pokaż profil

Postprzez Pancer » 4 lip 2014, o 09:15

Nr VIN jest tylko w tych miejscach które wymieniłeś. Przetarcie drobnoziarnistym papierem pola numerowego powinno poprawić możliwość odczytania znaków.

A propos co za upierdliwy klient, zaproponuj mu kupno hulajnogi z "Biedronki", a zaoszczędzone pieniądze niech wpłaci na konto WBK i będzie szczęśliwy.

Procedurę nadawania nr VIN sobie daruj, skoro są widoczne w pozostałych miejscach.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez konradzik » 4 lip 2014, o 11:18

Z tego co wiem to nr pod siedzeniem jest najważniejszy, bo on jest jedyny "stały". Papier ścierny raczej nie pomoże, mocno jest to skorodowane. Inna sprawa, że jakiekolwiek majstrowanie jest ścigane paragrafami...
konradzik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 4 lip 2014, o 16:38

Dziwne, może samochód był w przeszłości zalany i chwile stał pod wodą ?

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sudi » 4 lip 2014, o 18:01

To teraz pytanie jak przeszedł badanie techniczne, diagnosta przecież sprawdza numer VIN w tym miejscu...
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 4 lip 2014, o 18:58

sudi napisał(a):jak przeszedł badanie techniczne,

Które? Pierwsze przy sprowadzeniu do PL czy normalne coroczne?

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez mayn » 4 lip 2014, o 19:00

Każde, podczas każdego badania diagnosta ma obowiązek sprawdzić VIN...

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 4 lip 2014, o 19:23

Obowiązek jest a czy na prawdę jest sprawdzane to już inna sprawa.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 4 lip 2014, o 19:41

mayn napisał(a):podczas każdego badania diagnosta ma obowiązek sprawdzić VIN

Jakoś 2-3 razy do roku robię BT róznymi pojazdami i nie widziałem (np może z raz) aby ktokolwiek zaglądnął na VIN, w Clio np. pod wykładzinę w bagażniku przecież to większa zabawa (tylko na pierwszym przeglądzie to zrobił diagnosta).

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez boris87 » 6 lip 2014, o 16:40

Mi ostatni raz diagnosta sprawdzał nr VIN 6 lat temu. Też już zaczęło łapać delikatnie rdzą więc powiedział, żebym to zabiezpieczył bo w przyszłości, jak rdza się rozpanoszy może być problem z przeglądem. Rdza zabezpieczona ale nikt tam więcej nie zaglądał... możesz spróbować tę rdzę usunąć ale to jest bardzo precyzyjna robota, jakiś malutki nożyk czy malutki śrubokręcik i precyzyjnie, ręcznie drapać rdzę. Zależy jak głęboko weszła

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez konradzik » 7 lip 2014, o 05:58

mayn napisał(a):Dziwne, może samochód był w przeszłości zalany i chwile stał pod wodą ?

nie, nie był zalany. Obstawiam, że to przez parkowanie "pod chmurką". A że też dużo autem nie jeździłem, zebrała się wilgoć i tak to wszystko razem się zebrało.

sudi napisał(a):To teraz pytanie jak przeszedł badanie techniczne, diagnosta przecież sprawdza numer VIN w tym miejscu...

Tak jak koledzy piszą, nie pamiętam, żeby ktoś tam zaglądał podczas badania. Może kiedyś, jak jeszcze był czytelny.

wojteks napisał(a):
sudi napisał(a):jak przeszedł badanie techniczne,

Które? Pierwsze przy sprowadzeniu do PL czy normalne coroczne?

Auto jest z polskiego salonu. Jak kupowałem go 5 lat temu, to byłem na kontroli przed zakupem w ASO i tam na pewno sprawdzali mi VIN.

boris87 napisał(a):Mi ostatni raz diagnosta sprawdzał nr VIN 6 lat temu. Też już zaczęło łapać delikatnie rdzą więc powiedział, żebym to zabiezpieczył bo w przyszłości, jak rdza się rozpanoszy może być problem z przeglądem. Rdza zabezpieczona ale nikt tam więcej nie zaglądał... możesz spróbować tę rdzę usunąć ale to jest bardzo precyzyjna robota, jakiś malutki nożyk czy malutki śrubokręcik i precyzyjnie, ręcznie drapać rdzę. Zależy jak głęboko weszła

Jak tak teraz myślę, to nie wiem czy mi też ktoś nie mówił, żeby zabezpiczyć nr, bo "coś" zaczyna się dziać. No cóż, jak tak było to sam sobie jestem winien :/
Jutro rozpoczynam procedurę nadania nowego nr VIN. Rdza niestety tak mocno weszła, że nic tam się nie da już podziałać.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
konradzik

Pokaż profil

Postprzez boris87 » 9 lip 2014, o 07:45

Daj znać później jak długo to trwało, co było zrobione no i oczywiście koszty, zapewne wszyscy są ciekawi

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 9 lip 2014, o 16:03

konradzik napisał(a):Jutro rozpoczynam procedurę nadania nowego nr VIN.

Nie prościej odtworzyć stary poprzez ASO?

Ekspert

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne