klimatyzacja

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

klimatyzacja

Postprzez ryszard » 5 lis 2014, o 07:31

Witam.Proszę o poradę.Po uruchomieniu silnika chcę włączyć klimatyzację,ale po naciśnięciu na przycisk klima się nie włącza.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Paweł83 » 5 lis 2014, o 07:37

Podstawowa czynność - sprawdzić czy jest czynnik.

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez luq92 » 5 lis 2014, o 07:38

Obecnie przy niskich temperaturach lima może się nie włączać.Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale w okolicach 5 stopni ona się nie włącza. Spróbuj włączyć guziczek od odparowywania przedniej szyby i tak można wymusić jej działanie.
Obrazek
Klubowicz

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 5 lis 2014, o 13:41

ryszard napisał(a):Witam.Proszę o poradę.Po uruchomieniu silnika chcę włączyć klimatyzację,ale po naciśnięciu na przycisk klima się nie włącza.

Sorry że piszę o tak prostej czynności, ale wczoraj sąsiad (który kupił niedawno samochód z klimą) poprosił mnie o pomoc mówiąc: "po uruchomieniu silnika chcę włączyć klimatyzację,ale po naciśnięciu na przycisk klima się nie włącza." Poprosiłem go żeby pokazał jak uruchamia klimatyzację, okazało się, że nie włączał nawiewu (tylko sam przycisk od klimy, a wtedy klimatyzacja się nie uruchomi).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez ryszard » 6 lis 2014, o 07:34

Dzięki za poradę.
Ryszard.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez AdamKce » 6 lis 2014, o 10:15

sproboj jeszcze nagrzac w aucie na maksa i potem wlaczyc klime ( na automatyku powinna sie zalaczyc )

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez ryszard » 7 lis 2014, o 21:28

Dzięki za poradę,spróbuję.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez ted360 » 1 lut 2015, o 22:58

Witam forumowiczów,
Od pewnego czasu obserwuję to forum, to moje drugie konto, pierwsze założyłem gdy miałem Clio 2 (moje pierwsze ukochane auto), a ponieważ zakochałem się od pierwszego wejrzenia w C4 Grandtour, wróciłem i zbieram kasę na autko.
Tyle w kwestii przedstawienia się. A teraz tak zwane pytanie z dupy. Pytam tu, bo nie chciałem zakładać kretyńskiego tematu. Otóż godzinę wczoraj debatowaliśmy z kumplem o klimatroniku i nie potrafiliśmy dojść do wniosku, gdzie u licha montowane są czujniki temperatury wewnętrznej, ile ich jest i czy faktycznie auto utrzymuje te dajmy na to 22 stopnie w 10-stopniowym mrozie/30-stopniowym upale. Chcę wiedzieć, no po pierwsze nie daje mi to spokoju, a po drugie zastanawiam się, czy w Clio jest sens zamawiania takiej klimy, skoro i tak jest jednostrefowa.
Pozdrawiam!
Offtopowe PS: czy silnik TCe przetrwa te 100 tys km? :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez AdamKce » 20 lut 2015, o 22:08

Czujnik pewnie przy lampce podsufitki albo w tym plastiku u góry.
Klimatronic dobra sprawa jak nie chce Ci sie operować samemu. Mnie osobiscie klimatronic troche denerwuje gdy jeżdżę w mieście.
Wole ustawić 2 kreski i jeździć tak cały czas. W upale i mrozie na pewno się sprawdzi. Tylko jeśli w upale 30stopni będzie ciągle miał utrzymać 22 to sam wiesz, że z nadmuchu będzie szło pewnie ok 3-6stopni po dluzszym czasie pewnie w TRASIE sie unormuje.. Dlatego mnie czujnik przy sufitce wkurza ale ja akurat mam Thalie. W C4 pewnie jest też dużo wydajniejsza Klima.
Nie wiem czy drugi raz bym kupił auto z Klimatronikiem.

Silnik przetrwa tylko wszyskie dane z ksiązki podziel przez 2 :D

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mirelli1986 » 26 kwi 2015, o 19:30

miałem czynnik pusty i tak się włączała klima na przycisku.
nabiłem czynnik i nawet i w zimie sie właczy

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 14 maja 2015, o 10:32

Jaka powinna być temperatura nawiewu przy największym chłodzeniu w C2PH2-3? U mnie było niedawno po napełnianiu coś około 8 stopni i nie wiem czy nie powinno być mniej...

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez FRESH » 14 maja 2015, o 10:40

5-8 st cel

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez umc91 » 22 maja 2015, o 11:04

pytanie jeszcze z mojej strony ... klima u mnie smiga az milo .. ale cos smierdzi ... warto bawić się w te "bomby" ? mam climatronic i kiedys czytalem ze te bomby w sprayu nie bardzo sie do tego nadają ...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 22 maja 2015, o 13:12

Jak nie napiszesz i opiszesz kiedy Ci śmierdzi to nikt Ci nie wywróży co warto, a co nie.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 23 maja 2015, o 08:47

mi się wydaje, że w clio iv czujnik jest miedzy nawiewami na przednią szybę.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez umc91 » 23 maja 2015, o 10:30

tony_tr napisał(a):Jak nie napiszesz i opiszesz kiedy Ci śmierdzi to nikt Ci nie wywróży co warto, a co nie.

wtedy gdy włacze klimatyzacje :)

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne