0.9 czy 1.2

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

0.9 czy 1.2

Postprzez michi » 25 mar 2015, o 17:25

Cześć, jestem nowy. Chcę też kupić nowe clio.

Zastanawiam się czy dopłata kilku tysięcy za silnik energy TCe 90 zamiast 1.2 16V to dobrze zainwestowane pieniądze. Zależy mi głównie na spalaniu.

Dziękuję za wszystkie opinie,
pozdrawiam.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez PCT » 25 mar 2015, o 18:25

Osobiście wybrałbym 1,2 16V "Stary sprawdzony silnik" Wystarczy zwykły olej, serwis jego pewnie też jest tańszy. Z tym spalanie to bym nie bił się o 0,5 l na 100 km
PCT

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 25 mar 2015, o 19:02

1.2 to najlepiej pod LPG bo mułowaty jest, jak kolega nie chce mieć stresu przy wyprzedzaniu to lepsza turbinka .
:mrgreen:

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez michi » 25 mar 2015, o 19:26

Teraz jeżdżę Aveo 1.2 85 koni i nie mam stresu przy wyprzedzaniu. Oczywiście trzeba go docisnąć, ale daje radę bez problemu.

Trochę się obawiam, że będzie lekko za słaby ten silnik i skłaniam się ku 0.9, ale znowu kolega, który jest taksiarzem mówi, że cytuję "tej awaryjnej zarazy turbiny to by za darmo nie chciał". Jeździłem obydwoma modelami na jeździe próbnej, niestety nie przekraczając 60 km/h i oczywiście lepiej się prowadzi 0.9, bo żwawszy. No, ale ciężko naprawdę ocenić, bo za krótko.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez michi » 25 mar 2015, o 19:31

michi napisał(a):Teraz jeżdżę Aveo 1.2 85 koni i nie mam stresu przy wyprzedzaniu. Oczywiście trzeba go docisnąć, ale daje radę bez problemu.

Trochę się obawiam, że będzie lekko za słaby ten silnik i skłaniam się ku 0.9, ale znowu kolega, który jest taksiarzem mówi, że cytuję "tej awaryjnej zarazy turbiny to by za darmo nie chciał". Jeździłem obydwoma modelami na jeździe próbnej, niestety nie przekraczając 60 km/h i oczywiście lepiej się prowadzi 0.9, bo żwawszy. No, ale ciężko naprawdę ocenić, bo za krótko.

No i oczywiście jeszcze mówią, że ten TCe mniej pali.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 25 mar 2015, o 19:48

michi napisał(a): "tej awaryjnej zarazy turbiny to by za darmo nie chciał"

Tak... facet chyba starej daty i nie widzi co się dzieje na rynku motoryzacyjnym. Piszesz, że nie masz stresu przy wyprzedzaniu ykhm, przejedź się czymś co ma na pokładzie około 150KM w dieslu to wtedy porozmawiamy o komfortowym wyprzedzaniu. Sam mam 1.4 16v okej wyprzedzać można ale demonem prędkości to to te auto nie jest, nie oszukujmy się. O 1.2 już nie wspomnę...

Kurcze sam nie wiem co bym wziął 1.2 jest za słaby ale 0.9 poprostu bym się bał (bo ile to przejedzie?)

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 25 mar 2015, o 20:00

Kolega ma Clio 0.9 TCe Dynamique odebrał w grudniu 2012 roku czyli zaledwie 2 miesiące po wprowadzeniu modelu. Miał raz akcję serwisową wymiany przewodów hamulcowych i jakieś tulejki. Tak poza tym nic się nie dzieje. Jeśli Twoja trasa z punktu A do B jest dłuższa niż 6-8 km to zdecydowanie bierz 0.9 TCe. Dlaczego ? Jest dynamiczniejszy od 1.2 16V i co najważniejsze jest bardzo cicho nawet powyżej 100 km/h. Można powiedzieć że jest przepaść między wyciszeniem 1.2 16V a 0.9 TCe. Tak samo jest z Meganem III 1.6 16V a 1.2 TCe 115/130 KM. Megane 1.6 buczy jak kosiarka przy wyższych prędkościach, natomiast 1.2 TCe to błoga cisza. Aż dziwne że kwestia silnika i takie ogromne zmiany.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez michi » 25 mar 2015, o 20:04

Jeszcze dodam, że moje roczne przebiegi, to 10 tysięcy.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez michi » 25 mar 2015, o 20:05

mayn napisał(a):Kolega ma Clio 0.9 TCe Dynamique odebrał w grudniu 2012 roku czyli zaledwie 2 miesiące po wprowadzeniu modelu. Miał raz akcję serwisową wymiany przewodów hamulcowych i jakieś tulejki. Tak poza tym nic się nie dzieje. Jeśli Twoja trasa z punktu A do B jest dłuższa niż 6-8 km to zdecydowanie bierz 0.9 TCe. Dlaczego ? Jest dynamiczniejszy od 1.2 16V i co najważniejsze jest bardzo cicho nawet powyżej 100 km/h. Można powiedzieć że jest przepaść między wyciszeniem 1.2 16V a 0.9 TCe. Tak samo jest z Meganem III 1.6 16V a 1.2 TCe 115/130 KM. Megane 1.6 buczy jak kosiarka przy wyższych prędkościach, natomiast 1.2 TCe to błoga cisza. Aż dziwne że kwestia silnika i takie ogromne zmiany.

Mam dokładnie taką odległość, jak napisałeś.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 25 mar 2015, o 20:12

Czyli możesz rozważyć zakup 0.9 TCe. komfort w trasie akustyczny spory jak pisałem między 1.2 a 0.9 TCe. Niektórzy kupują diesla żeby robić 5 tyś km rocznie :crazy:

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 28 mar 2015, o 11:06

Ja mam 0,9 TCe Start & Stop i jestem zadowolony z tego silnika. Mam już przejechane prawie 60tyś km i póki co żadnej awarii. Fakt demon prędkości to nie jest ale napewno jest lepszy od 1.2 no i mniej pali, przy spokojnej jeździe na równym terenie nawet może palić 5l/100. Ale jak szukasz coś szybszego to rozważ wersje 120 TCe to jest właśnie 1,2 ale na turbinie miałem przyjemność nim jechać i szczerze żałuje, że sobie go nie kupiłem a spalanie nie jest dużo większe jak 0,9 TCe a mniejsze od normalnego 1,2. Jak jesteś osobą która dba o auta to nawet przejeździsz więcej na 0,9TCe czy 120TCe niż na normalnym 1,2.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 28 mar 2015, o 12:21

michi napisał(a):Chcę też kupić nowe clio.
Zastanawiam się czy dopłata kilku tysięcy za silnik energy TCe 90 zamiast 1.2 16V to dobrze zainwestowane pieniądze. Zależy mi głównie na spalaniu.
Jeszcze dodam, że moje roczne przebiegi, to 10 tysięcy.

Jak nowe Clio i przy takich przebiegach - to z silnikiem 90 TCe.

Gdybyś kupował używane Clio i miał zamiar robić duże przebiegi roczne (i myślał o założeniu LPG) - to wtedy lepszym wyborem byłby silnik 1,2 16V.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 28 mar 2015, o 12:40

wojtuq napisał(a):Ale jak szukasz coś szybszego to rozważ wersje 120 TCe to jest właśnie 1,2 ale na turbinie miałem przyjemność nim jechać i szczerze żałuje, że sobie go nie kupiłem a spalanie nie jest dużo większe jak 0,9 TCe a mniejsze od normalnego 1,2.

Sęk w tym że występuję tylko z skrzynia automatyczną EDC, z klimatyzacją manualną to koszt już 60 tyś zł. Za 65 tyś zł można wyszarpać Clio GT już. Moim zdaniem 60 tyś zł za samochód miejski to naprawdę przesada mimo że automat. Silnik 1.2 TCe jest droższy za sprawą bezpośredniego wtrysku paliwa.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 28 mar 2015, o 23:34

tak tylko wersja GT także ma manualna zmianę biegów łopatkowa i jest automatyczna klima, bo taka własnie wersją miałem okazje jechać. A ile kosztuje TCe z lepszym wyposażeniem tyle co GT ja miałem szczęście, że dostałem 10tyś rabatu ale za to ze kupiłem wersje demo.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez inspektor » 29 mar 2015, o 23:26

1,2 nie jedzie, nie rozpędza się, dramat, to nadawało się do napędzania clio 2 jako podstawowy silnik a nie obecnego kloca ;)
współczesny myśliwy - poluje na dziczyznę na jebaju :lol: by Bor
Aktywny user :thumbup:
Piwowar Domowy :) Inspektorski Browar Domowy
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 30 mar 2015, o 13:34

A ten kloc waży tyle samo co clio 2 z tym samym silnikiem :lol:
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 30 mar 2015, o 14:43

Pan Bułka napisał(a):A ten kloc waży tyle samo co clio 2 z tym samym silnikiem :lol:

Clio 4 1.2 16V jest cięższe od Clio 2 ph2 1.2 16V o około 20-40 kg. Clio 2ph2 do setki miało 13s, natomiast Clio 4 ma 14,5 s.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 31 mar 2015, o 20:52

mayn napisał(a):Clio 4 1.2 16V jest cięższe od Clio 2 ph2 1.2 16V o około 20-40 kg. Clio 2ph2 do setki miało 13s, natomiast Clio 4 ma 14,5 s.

I te 20-40kg wg Ciebie powoduje, że Clio 4 ma 1,5s więcej do setki? Strach wozić w aucie zakupów...

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 1 kwi 2015, o 03:11

tony_tr napisał(a):I te 20-40kg wg Ciebie powoduje, że Clio 4 ma 1,5s więcej do setki? Strach wozić w aucie zakupów...

Te pytania raczej do konstruktorów należy skierować. Może Clio IV ma ciut minimalnie dłuższą skrzynię od C2ph2 a to już pogarsza osiągi jak i elastyczność.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez prescot » 4 kwi 2015, o 08:10

Ja wybrałem 1.2 tylko i wyłącznie ze względu na dużo informacji w kwestii awaryjności technologii TCE. W innym przypadku wszystkie argumenty wskazują na nową technologię. Mój znajomy kupił 0,9 i powiedział mi że jeździ dużo dynamiczniej z tym samym zużyciem paliwa co ja. Ja natomiast używam samochodu na dojazdy do pracy w niepogodę w trybie emeryt mode, a upust dynamice praktykuję na motocyklu.
prescot

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne