Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

michi napisał(a):Teraz jeżdżę Aveo 1.2 85 koni i nie mam stresu przy wyprzedzaniu. Oczywiście trzeba go docisnąć, ale daje radę bez problemu.
Trochę się obawiam, że będzie lekko za słaby ten silnik i skłaniam się ku 0.9, ale znowu kolega, który jest taksiarzem mówi, że cytuję "tej awaryjnej zarazy turbiny to by za darmo nie chciał". Jeździłem obydwoma modelami na jeździe próbnej, niestety nie przekraczając 60 km/h i oczywiście lepiej się prowadzi 0.9, bo żwawszy. No, ale ciężko naprawdę ocenić, bo za krótko.

michi napisał(a): "tej awaryjnej zarazy turbiny to by za darmo nie chciał"

mayn napisał(a):Kolega ma Clio 0.9 TCe Dynamique odebrał w grudniu 2012 roku czyli zaledwie 2 miesiące po wprowadzeniu modelu. Miał raz akcję serwisową wymiany przewodów hamulcowych i jakieś tulejki. Tak poza tym nic się nie dzieje. Jeśli Twoja trasa z punktu A do B jest dłuższa niż 6-8 km to zdecydowanie bierz 0.9 TCe. Dlaczego ? Jest dynamiczniejszy od 1.2 16V i co najważniejsze jest bardzo cicho nawet powyżej 100 km/h. Można powiedzieć że jest przepaść między wyciszeniem 1.2 16V a 0.9 TCe. Tak samo jest z Meganem III 1.6 16V a 1.2 TCe 115/130 KM. Megane 1.6 buczy jak kosiarka przy wyższych prędkościach, natomiast 1.2 TCe to błoga cisza. Aż dziwne że kwestia silnika i takie ogromne zmiany.

michi napisał(a):Chcę też kupić nowe clio.
Zastanawiam się czy dopłata kilku tysięcy za silnik energy TCe 90 zamiast 1.2 16V to dobrze zainwestowane pieniądze. Zależy mi głównie na spalaniu.
Jeszcze dodam, że moje roczne przebiegi, to 10 tysięcy.

wojtuq napisał(a):Ale jak szukasz coś szybszego to rozważ wersje 120 TCe to jest właśnie 1,2 ale na turbinie miałem przyjemność nim jechać i szczerze żałuje, że sobie go nie kupiłem a spalanie nie jest dużo większe jak 0,9 TCe a mniejsze od normalnego 1,2.

Klubowicz | ||

Anna Maria | ||

Pan Bułka napisał(a):A ten kloc waży tyle samo co clio 2 z tym samym silnikiem

mayn napisał(a):Clio 4 1.2 16V jest cięższe od Clio 2 ph2 1.2 16V o około 20-40 kg. Clio 2ph2 do setki miało 13s, natomiast Clio 4 ma 14,5 s.

tony_tr napisał(a):I te 20-40kg wg Ciebie powoduje, że Clio 4 ma 1,5s więcej do setki? Strach wozić w aucie zakupów...

Użytkownicy przeglądający ten dział: SarcasticOnion i 1 gość